ΚΥΠΡΟΣ

Εκλογές Κατεχόμενα: Θρίαμβος της τρομοκρατίας και του σκοτεινού καθεστώτος Ερντογάν

Εκλογές Κατεχόμενα: Θρίαμβος της τρομοκρατίας και του σκοτεινού καθεστώτος Ερντογάν
AP

Πώς το άνοιγμα των Βαρωσίων οδήγησε στη νίκη του Τατάρ - Όσο περισσότερες οι προκλήσεις προς τους Έλληνες, τόσο αυξάνονται οι ψήφοι - «Μεγαλείο» τουρκικής αφερεγγυότητας, διγλωσσίας και κουτοπονηριάς.

Ο εκλεκτός της Άγκυρας είναι ο νέος ηγέτης στα Κατεχόμενα της Κύπρου. Ο Ερσίν Τατάρ επικράτησε του Μουσταφά Ακιντζί στον δεύτερο γύρο των παράνομων εκλογών των κατεχομένων της Κύπρου, λαμβάνοντας ποσοστό 51.74% ενώ ο Ακιντζί έλαβε 48.26%.

Από νωρίς το απόγευμα της Κυριακής (18/10) στο «επιτελείο» Τατάρ στήθηκαν πανηγύρια με εκατοντάδες υποστηρικτές του να ανεμίζουν τουρκικές σημαίες και σημαίες του παράνομου καθεστώτος. «Συγχαίρουμε ολόψυχα τον Ερσίν Τατάρ που κέρδισε στις προεδρικές εκλογές της TRNC (Κατεχόμενα). Θα εργαστούμε μαζί για την ευμάρεια, την ανάπτυξη και την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων. Θα προστατεύσουμε τα έννομα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο» έγραψε μετά το εκλογικό αποτέλεσμα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Λίγα λεπτά αργότερα, ένα πρώτο σχόλιο για την εκλογική αναμέτρηση στα Κατεχόμενα έκανε και ο Τούρκο Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: «Τα συγχαρητήρια στον κ. Ερσίν Τατάρ που εκλέχτηκε πρόεδρος της τουρκικής δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, από μέρους μου και από μέρους του τουρκικού Έθνους. Η Τουρκία, η Κύπρος και τα δικαιώματα του τουρκικού λαού θα συνεχίσουν με όλες τους τις δυνάμεις να δείχνουν την ανάγκη για την προστασία του δικαίου».

Νίκη με ακραία ρητορική κατά της Ελλάδας και… Βαρώσια

Μετά την προκλητική σε βάρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, του ελληνισμού αλλά και της ορθοδοξίας μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, κατά παράβαση της Σύμβασης της UNESCO του 1972 για την προστασία των μνημείων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, οι Τούρκοι επανήλθαν με μια νέα πρόκληση σε βάρος του Ελληνισμού, του ελληνοκυπριακού αυτή τη φορά.

Εν μέσω προεκλογικής περιόδου στα κατεχόμενα και παραβαίνοντας κατάφωρα τις αποφάσεις 550 (1984), 789 (1992) και 2357 (2020) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που καθορίζουν το πλαίσιο για την επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους του υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ, άνοιξαν παράνομα την εμβληματική περιοχή της παραλίας στο περίκλειστο τμήμα της πόλης, επιτρέποντας στους Τούρκους εποίκους και τους Τουρκοκύπριους να την επισκεφτούνε.

Γνωστοί παραβάτες του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων των διεθνών οργανισμών, οι Τούρκοι συνεχίζουν να πράττουν το μοναδικό που ξέρουν να κάνουν εδώ και αιώνες ως Έθνος και ως Λαός: να γκρεμίζουν ή να ιδιοποιούνται με τη βία ό,τι έχουν οικοδομήσει οι άλλοι.

Στην περίπτωση της Αγίας Σοφίας, τον περασμένο Ιούλιο, δεν σεβάστηκαν ένα αρχιτεκτονικό και πνευματικό μνημείο ανεκτίμητης υλικής και άυλης αξίας, ένα έργο - δημιούργημα του ελληνικού πολιτισμού των χρόνων του Βυζαντίου που έχει περάσει στη σφαίρα της παγκόσμιας ανθρώπινης κληρονομιάς. Στην περίπτωση των Βαρωσίων της Αμμοχώστου, όχι μόνο νέκρωσαν μια πόλη - κόσμημα που ανθούσε και ευημερούσε εδώ και αιώνες χάρη στην προκοπή και την σκληρή δουλειά των Ελληνοκυπρίων κατοίκων της, όχι μόνο την ομηροποίησαν κρατώντας την κλεισμένη μέσα σε συρματοπλέγματα για σαράντα έξι χρόνια προκειμένου να την έχουν σαν διαπραγματευτικό χαρτί για μελλοντικούς εκβιασμούς, τώρα ξύνουν τις πληγές των εξορισμένων νομίμων ιδιοκτητών της στήνοντας ένα επικοινωνιακό σώου «διευκόλυνσης της πρόσβασης» στους Τουρκοκύπριους και τους Τούρκους εποίκους. Διότι, αν και πέρασαν τόσα χρόνια, ποτέ δεν έσβησε ο πόθος και η ελπίδα των Αμμοχωστιανών για επιστροφή στις πατρογονικές εστίες τους, στις περιουσίες τους, στα πατρικά τους σπίτια, στις γειτονιές τους, στον τόπο που δικαιωματικά τους ανήκει.

Αυτό το αυτονόητο ανθρωπιστικό δικαίωμα, παρά τις επανειλημμένες καταδίκες τους από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όχι μόνο δεν το σεβάστηκαν τόσα χρόνια οι Τούρκοι, αλλά έρχονται σήμερα να παραδώσουν τα Βαρώσια σε Τουρκοκύπριους και Τούρκους, με απώτερο σκοπό, σε δεύτερο χρόνο, τον παράνομο εποικισμό τους. Κάτω όμως και από τις δύο προκλητικές αποφάσεις (μετατροπή Αγίας Σοφίας σε τζαμί, άνοιγμα των Βαρωσίων στους Τούρκους), διακρίνεται ο ίδιος κοινός παρονομαστής: το καθεστώς Ερντογάν που πουλάει, για ψηφοθηρικούς λόγους, εθνικισμό στις μεγάλες τουρκικές μάζες προκειμένου να λησμονήσουν τα οικονομικά προβλήματα από τα οποία μαστίζονται.

Όσο περισσότερες οι προκλήσεις προς τους Έλληνες, τόσο αυξάνονται, κατά τη γνώμη των Τούρκων κυβερνώντων, οι μελλοντικές ψήφοι στις εκλογικές αναμετρήσεις. Κι αν στην περίπτωση της Αγια-Σοφιάς ο Ερντογάν μάζευε ψήφους για τον εαυτό του, με το άνοιγμα των Βαρωσίων μάζεψε ψήφους για τον εκλεκτό του υποψήφιο κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ. Και όπως αποδείχτηκε, αυτή η τακτική φέρνει αποτελέσματα καθώς ο εκλεκτός του Ερντογάν είναι ο νέος πρόεδρος των Τουρκοκυπρίων. Είχε προηγηθεί η καταγγελία του Μουσταφά Ακιντζί ότι δέχθηκε απειλές από τις τουρκικές Αρχές ώστε να αποσύρει την υποψηφιότητά του από «κάποιες ομάδες που έχουν στενές σχέσεις και είναι πιστές σε αυτούς που κυβερνούν την Τουρκία», καθώς και ότι έλαβε μήνυμα μέσω του γραμματέα του ότι θα ήταν καλύτερα για την οικογένειά του και τους οικείους του να μην συμμετάσχει στις εκλογές.

Η τρομοκρατία δηλαδή του αυταρχικού καθεστώτος Ερντογάν σε όλο το σκοτεινό μεγαλείο της. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε απερίφραστα την τουρκική εισβολή στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων, καλώντας την Τουρκία να ανακαλέσει την απόφασή της και να σεβαστεί τα ψηφίσματα για την Αμμόχωστο. Ομοίως καταδίκασε και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι «ο εξαναγκασμός, ο εκφοβισμός, η στρατιωτική δραστηριότητα, δεν είναι τρόποι επίλυσης των διαφορών», ενώ δύο αμερικανοί γερουσιαστές ζήτησαν με επιστολή τους από τον Ντόναλντ Τραμπ να τηλεφωνήσει στον Ερντογάν και να του ζητήσει να πάρει την απόφασή του πίσω.

Αντ’ αυτού, ο Ερντογάν όχι μόνο δεν πήρε την απόφαση για τα Βαρώσια πίσω, αλλά επιπλέον προέβη και σε νέα πρόκληση κατά την Κυπριακής Δημοκρατίας, στέλνοντας το BARBAROS στο δυτικό μέρος της κυπριακής ΑΟΖ, εκδίδοντας ΝΑVTEX για νέες έρευνες μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου. Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου από την Μπρατισλάβα, επιδιδόταν σε επικοινωνιακά σόου, ανοίγοντας χάρτες με τις δήθεν μαξιμαλιστικές απαιτήσεις της Ελλάδας και κάνοντας λόγο για παραβίαση από την Ελλάδα της τουρκικής υφαλοκρηπίδας!

Και σαν να μην έφτανε αυτό, η πρόσφατη έκδοση NAVTEX για τη διενέργεια ερευνών από το ORUC REIS σε περιοχή η οποία σχεδόν «αγγίζει» το Καστελόριζο, αποκαλύπτει το «μεγαλείο» της τουρκικής αφερεγγυότητας, διγλωσσίας και κουτοπονηριάς. Με τη μία τουρκική πρόκληση να διαδέχεται την άλλη, αναρωτιέται εύλογα κάποιος πώς μπορούμε να καθίσουμε με έναν τέτοιο γείτονα στο ίδιο τραπέζι προκειμένου να διεξαγάγουμε «ειλικρινή διάλογο». Πόσο ειλικρινείς, αλήθεια, μπορεί να θεωρηθούν οι Τούρκοι ως προς την επιθυμία τους να επιλυθεί το Κυπριακό, όταν ανοίγουν τα Βαρώσια στους παράνομους εποίκους; Μια τέτοια προκλητική κίνηση σε βάρος των νόμιμων Ελληνοκυπρίων ιδιοκτητών, αν συνδυαστεί με παράλληλο εποικισμό, είναι μαθηματικώς βέβαιον ότι θα αποτελέσει την ταφόπλακα σε όποια μελλοντική προσπάθεια επίλυσης του μείζονος ζητήματος της Μεγαλονήσου. Υποκριτές, λοιπόν, ως προς τη διάθεσή τους για επίλυση του Κυπριακού.

Υποκριτές και ως προς την επιθυμία τους για ειλικρινή ελληνοτουρκικό διάλογο; Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν, σε συνέντευξή του σε καταριανή εφημερίδα πριν από λίγες μέρες, έδωσε το στίγμα για το πού θα κινηθούν οι τουρκικές θέσεις. «Δεν θα κάνουμε ποτέ πίσω στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο», δήλωσε, ενώ κατηγόρησε την Ελλάδα ότι με τη στάση της προκαλεί ένταση στην περιοχή «με τις μονομερείς ενέργειές της»! Είναι προφανές ότι ο Τούρκος Πρόεδρος με τα τόσα μέτωπα που έχει ανοίξει αναζητά εναγωνίως μια νίκη η οποία θα του εξασφαλίσει πολιτικό κεφάλαιο ικανό να τον διατηρήσει στο τιμόνι της εξουσίας εν όψει των επικείμενων τουρκικών εκλογών, αποπροσανατολίζοντας παράλληλα τον τουρκικό λαό μακριά από τα προβλήματα της οικονομίας και δημιουργώντας του ψευδαισθήσεις για ένα καλύτερο μέλλον.

Δεδομένου ότι η πραγματικότητα βασίζεται σε αριθμούς, οι οποίοι όχι μόνο λένε την αλήθεια, αλλά και μαρτυρούν το τι θα επακολουθήσει, οι διεθνείς αναλυτές ήδη προβλέπουν ότι η καταρρέουσα τουρκική οικονομία δεν θα μπορεί σε λίγο να υπηρετήσει τόσα ανοιχτά μέτωπα. Η απόλυτα στρατιωτικοποιημένη εξωτερική πολιτική και οι νέο-οθωμανικές φιλοδοξίες του Τούρκου Προέδρου κοστίζουν πανάκριβα και, εντός ολίγου, δεν θα μπορούν να υποστηριχθούν ούτε από τις άδειες τσέπες του τουρκικού λαού, ούτε και από τα ταμεία του ΔΝΤ προς το οποίο το καθεστώς Ερντογάν σπρώχνει καθημερινά την Τουρκία «περί άλλων τυρβάζοντας».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Στρατιωτική θητεία: Επισπεύδεται η αύξηση στον Στρατό Ξηράς λόγω Τουρκίας -Τι είπε ο Παναγιωτόπουλος