ME TO N & ME TO Σ

Η βία δεν έχει ηλικία

Η βία δεν έχει ηλικία
pixabay.com

Διάβασα την είδηση και δεν πίστευα στα μάτια μου. Αλήθεια. «Αιγάλεω: Τρία παιδιά 5,7, και 10 ετών απείλησαν μαθητές με κουζινομάχαιρα σε σχολείο». Από πού να την πιάσεις και πού να την αφήσεις για να μην σε πιάσει τρέλα.

Πρόσεξε: Τρία παιδιά 5,7 και 10 ετών πήραν κουζινομάχαιρα και μπούκαραν σε ένα σχολείο απειλώντας τους υπόλοιπους μαθητές! Γιατί; Έτσι! Χωρίς λόγο. Τι λόγο μπορεί να έχει ένα παιδάκι 5 χρονών αλλά και επτά αλλά και 10 για να πάρει ένα κουζινομάχαιρο και να απειλήσει άλλα παιδιά; Είναι σχιζοφρενικό. Απόλυτα σχιζοφρενικό.

Και αποδεικνύει ότι δυστυχώς η βία πια δεν έχει ηλικία. Ότι η εποχή της αθωότητας δεν υπάρχει πια. Ότι τα παιδιά, αυτά τα παιδιά που μεγαλώνουν, προφανώς, σε ακραίες συνθήκες, χάνουν την αγάπη από πολύ νωρίς. Πριν καν καταλάβουν ότι υπάρχουν…

Και γίνονται απειλή. Για να υπάρξουν. Για να επιβιώσουν; Μπορεί. Ξέρεις, μεγαλώνοντας δεν σε σοκάρουν πια πολλά πράγματα. Το να σκεφτείς ότι τρία πιτσιρίκια μπήκαν σε αυτή τη διαδικασία σου προκαλεί ανακατωσούρα… Πόση βία πια; Πόση ακρότητα; Και πόσα παιδιά θύματα;

Δεν ξέρω ποια θα είναι η τύχη των παιδιών αυτών από εδώ και πέρα. Στο ρεπορτάζ αναφέρθηκε ότι είναι ρομά. Για μένα είναι απλά παιδιά.

Και όλοι μας πρέπει να σκύψουμε πάνω από το πρόβλημα μπας και βρούμε λύση. Δεν έχει ηλικία η βία. Ούτε φύλο. Ούτε καταγωγή. Ούτε καν βιοτικό επίπεδο. Όλοι μπορούμε να γίνουμε βίαιοι και ακραίοι! Κι όλοι πρέπει να βρούμε τρόπο ώστε να σκοτώσουμε το τέρας μέσα μας. Ναι, θαύματα δεν γίνονται… Όμως δεν γίνεται να μένουμε με τα χέρια σταυρωμένα. Κι αν δεν καταλάβουμε το μέγεθος του κινδύνου ως κοινωνία από αυτή την «είδηση» η επόμενη θα είναι χειρότερη… Πολύ χειρότερη. Τα παιδιά σε αυτές τις ηλικίες πρέπει να παίζουν με παιχνίδια. Όχι με κουζινομάχαιρα. Κι αν αφέθηκαν στη μοίρα τους από τους γονείς τους, οφείλουμε ως κοινωνία να τα προστατέψουμε εμείς. Όλα τα παιδιά.

Διαβάστε επίσης