ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η «μητέρα των μαχών» την Τρίτη με την Ελλάδα ανάμεσα σε ΔΝΤ και Μέρκελ

Η «μητέρα των μαχών» την Τρίτη με την Ελλάδα ανάμεσα σε ΔΝΤ και Μέρκελ

Το ΔΝΤ δείχνει τα «δόντια» του αλλά όχι στην Ελλάδα.

Αντιθέτως την ερχόμενη Τρίτη, όπου όλοι οι εμπλεκόμενοι με το ελληνικό χρέος θέλουν να δοθεί τελική λύση στο πρόβλημα του ελληνικούς χρέους θα διασταυρώσουν τα «ξίφη» τους στο πεδίο του Eurogroup. Θα είναι το «Στάλινγκραντ» της Μέρκελ που ξεκαθαρίζει ότι δεν συζητάει καν το «κούρεμα» του χρέους για την Ελλάδα ή το «Βατερλώ» της Λαγκάρντ που δεν συζητάει να μην τεθεί ως «κόκκινη γραμμή» ο στόχος του 120% του ΑΕΠ, προωθώντας το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους;

Ο νικητής αυτού του ιδιότυπου πεδίου μάχης που θα κρίνει τουλάχιστον το παρόν και το εγγύς αλλά και το απώτερο μέλλον της Ελλάδας θα πρέπει να είναι προς το συμφέρον της και καλείται η Ελλάδα, εάν πραγματικά επιθυμεί να επιβιώσει και όχι να γίνει η «Ατλαντίδα» να εγκαταλείψει εγκαίρως τα «γερμανικά άρματα» και να κλείσει ευθέως το μάτι , όσο και αν …ακούγεται απίστευτο στο ...ΔΝΤ! Είναι φανερό άλλωστε, ότι η Ελλάδα ως ενδεχόμενη οικονομική απασφαλισμένη «βόμβα» έχει τραβήξει τα βλέμματα των ΗΠΑ, αλλά και των άλλων μεγάλων οικονομιών του κόσμου, που σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να ρισκάρουν ένα παγκόσμιο οικονομικό ντόμινο για χατίρι της Γερμανίδας Καγκελαρίου, όσο και αν της χαλάει το πάρτι με τους ..τόκους!

Εκτός από την επιμονή του ΔΝΤ για υλοποίηση του στόχου μείωσης του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020, περιγράφοντας τη θέση ως «κόκκινη γραμμή» και σημειώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ουίλιαμ Μάρεϊ, κάλεσε τους Ευρωπαίους να κάνουν περισσότερα για το ελληνικό χρέος.

«Το ΔΝΤ έχει κάνει όσα πρέπει εντός του πλαισίου του καταστατικού του» υποστήριξε ο κ. Μάρεϊ, επισημαίνοντας ότι «είναι προφανές ότι θα πρέπει να υπάρξουν άλλες δράσεις για να επιτευχθεί η βιωσιμότητα του χρέους». Σε ερώτηση αν εννοεί τους Ευρωπαίους δανειστές της Ελλάδας, τόνισε ότι «πιθανώς», χωρίς να διευκρινίσει όμως τη μορφή των δράσεων. Στη συνέχεια, ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα δεν έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο, προσθέτοντας ότι το ΔΝΤ παραμένει «πλήρως δεσμευμένο» στο ελληνικό πρόγραμμα και πως η κα. Κριστίν Λαγκάρντ θα επισπεύσει το ταξίδι της στη Νοτιοανατολική Ασία για να λάβει μέρος στην «κρίσιμη για το ελληνικό ζήτημα συνεδρίαση του Eurogroup, στις 20 Νοεμβρίου», όπως επισήμανε χαρακτηριστικά.

«Θέλουμε μια πραγματική και όχι σύντομη λύση» δήλωσε, συμπληρώνοντας, ότι «είναι καθοριστικής σημασίας για εμάς το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Αυτό σημαίνει πως έως το 2020 θέλουμε να δούμε το χρέος της Ελλάδας στο 120% του ΑΕΠ της». Στη συνέχεια, διατύπωσε την άποψη πως «το ΔΝΤ έχει κάνει ό,τι χρειάζεται να γίνει μέσα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του. Είναι ξεκάθαρο», όπως υποστήριξε, «πως θα πρέπει να υπάρξουν άλλες ενέργειες για την επίτευξη της βιωσιμότητας του χρέους».

Επίσης, σημείωσε ότι το ΔΝΤ έχει επεκτείνει τις «προθεσμίες ωρίμανσης» και μείωσε τα επιτόκιά του για ορισμένα από τα δάνεια προς την Ελλάδα, αλλά, σημείωσε, δεν μπορεί να κάνει περισσότερα, παραχωρώντας δάνεια «μηδενικού επιτοκίου», όπως συμβαίνει με φτωχές χώρες, προσθέτοντας μάλιστα ότι η Ελλάδα «θεωρείται πλούσια χώρα».

Τέλος, αναφερόμενος ξανά στη συνεδρίαση της 20ης Νοεμβρίου τόνισε ότι θα επιδιωχθεί η σύναψη συμφωνίας για τον τρόπο μείωσης του ελληνικού χρέους σε βιώσιμα επίπεδα, επαναλαμβάνοντας ότι «κρίνεται απαραίτητη».

«Η θέση μας περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους δεν έχει αλλάξει - ούτε και πρέπει να αλλάξει» δήλωσε από την άλλη πλευρά η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, ζήτησε ωστόσο ταχεία λύση για την Ελλάδα από το Eurogroup. Συναίνεση στην απόφαση «να κάνουμε τα πάντα προκειμένου η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη» διαπίστωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ζαν-Μαρκ Ερό.

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντηση με τον Γάλλο πρωθυπουργό, η κ. Μέρκελ σημείωσε ότι δεν συζητήθηκε το ζήτημα του «κουρέματος» χρέους, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να εξευρεθεί λύση για την Ελλάδα στην επόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Διευκρίνισε, πάντως, ότι για να συμβεί αυτό, απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η τελική έκθεση της τρόικας.

Από την πλευρά του, ο κ. Ερό σημείωσε ότι «πλησιάζει η ώρα των αποφάσεων σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, και η Γαλλία, όπως και η Γερμανία, ελπίζουν αυτές οι αποφάσεις να έρθουν το συντομότερο». «Το σημαντικό είναι να κάνουμε τα πάντα, ώστε να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Σε αυτό το ουσιαστικό σημείο υπάρχει συναίνεση. Αν υπήρχε η παραμικρή αμφιβολία ή διστακτικότητα, θα φέραμε πολύ βαριά ευθύνη» υπογράμμισε.