ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φόροι - ρεκόρ στην Ελλάδα: «Χρυσό» η χώρα μας στις φορολογικές επιβαρύνσεις!

Φόροι - ρεκόρ στην Ελλάδα: «Χρυσό» η χώρα μας στις φορολογικές επιβαρύνσεις!

Μόνο το 2016 αυξήθηκε κατά τουλάχιστον 1% η μέση φορολογία στην Ελλάδα. Χώρες όπως η Ισπανία, Εσθονία, Ελβετία και Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν χαμηλότερους φόρους συγκριτικά με τη χώρα μας, αλλά υψηλότερα - κατά πολύ - εισοδήματα.

Παρά το γεγονός ότι, η παρέμβαση στο φορολογικό σύστημα είναι επιβεβλημένη εδώ και χρόνια, δεν έχει υπάρξει τα τελευταία χρόνια αποτελεσματική πρωτοβουλία από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, αν και το μόνο που πρωτάσσουν στις προεκλογικές τους δεσμεύσεις είναι οι μειώσεις φόρων! Στην ελληνική πραγματικότητα «φιγουράρει» ο εφιάλτης της υπερφορολόγησης, με τους έμμεσους φόρους αλλά και εκείνους της ακίνητης περιουσίας να κάνουν «πρωταθλητισμό»! Ωστόσο, με αυτή την τακτική το μόνο που επιτυγχάνεται είναι, να τιμωρούνται τα μεσαία εισοδήματα και να διογκώνονται τα αδήλωτα.

Το αξιοπερίεργο του ελληνικού φορολογικού συστήματος είναι ότι, ενώ οι φορολογικοί συντελεστές έχουν «αγγίξει ταβάνι», τα έσοδα δεν αγγίζουν ούτε κατά διάνοια τους στόχους! Οι φορολογούμενοι βρίσκονται συνεχώς μπροστά σε αυξήσεις αλλά και σε ένα ασταθές φορολογικό περιβάλλον που κανείς δεν ξέρει πώς την επόμενη μέρα θα ξημερώσει!

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έφερε στη δημοσιότητα η έκθεση του ΟΟΣΑ, το 2016 αυξήθηκε η συνολική φορολογική επιβάρυνση των άγαμων μισθωτών με μέσο εισόδημα στην Ελλάδα, είτε από τον φόρο εισοδήματος είτε από τις ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών, κατά 1,06 ποσοστιαίες μονάδες, φτάνοντας στο 40,2% του συνολικού κόστους εργασίας του εργοδότη.

Στις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ σημειώθηκε κατά μέσο όρο μία οριακή μείωση 0,07 της ποσοστιαίας μονάδας στο 36%. Στον αντίποδα η χώρα μας, η οποία μεταξύ των 35 χωρών-μελών του ΟΟΣΑ, είναι η μόνη χώρα που έχει επιβάρυνση σε ποσοστό που ξεπερνά το 1%.

Ποιες χώρες έχουν τους υψηλότερους συντελεστές συνολικής φορολογίας

- Βέλγιο (54%)

- Γερμανία (49,4%)

- Ουγγαρία (48,2%)

- Γαλλία (48,1%)

Ποιες χώρες έχουν τους χαμηλότερους συντελεστές συνολικής φορολογίας

- Χιλή (7%)

- Νέα Ζηλανδία (17,9%)

- Μεξικό (20,1%)

Πώς διαμορφώνονται εισφορές και φόρος σε άγαμους μισθωτούς

Βέλγιο στο 54%
Γερμανία στο 49%
Ουγγαρία, Γαλλία, Ιταλία στο 48%
Αυστρία στο 47%
Φινλανδία στο 44%
Τσεχία, Σουηδία, Σλοβενία και Λετονία στο 43%
Σλοβακία και Πορτογαλία στο 41%
Ελλάδα στο 40,2%
Ισπανία, Εστονία στο 39%
Λουξεμβούργο, Τουρκία στο 38%
Δανία, Νορβηγία και Πολωνία στο 36%
Ισλανδία στο 34%
Ιαπωνία και ΗΠΑ στο 32%
Καναδάς, Ηνωμένο Βασίλειο στο 31%
Αυστραλία στο 29%
Ιρλανδία στο 27%
Κορέα, Ισραήλ, Ελβετία στο 22%
Μεξικό στο 20%
Νέα Ζηλανδία στο 18%
Χιλή στο 7%

Πώς αυξήθηκε η φορολογική επιβάρυνση στην Ελλάδα

Οι βασικοί λόγοι της αύξησης είναι αφενός η μείωση του αφορολόγητου ορίου, και αφετέρου η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων (0,20) και των εργοδοτών (0,19). Κυρίως η επιβάρυνση, όμως, προκύπτει από τις εισφορές των εργοδοτών (19,9%) και των εργαζομένων (12,6%), ενώ ο φόρος εισοδήματος αντιστοιχεί στο 7,7%.

Για τις οικογένειες με δύο παιδιά, όπου ο ένας μόνο γονιός εργάζεται και έχει μέσο εισόδημα, η συνολική επιβάρυνση αυξήθηκε 0,73 της ποσοστιαίας μονάδας το 2016. Η επιβάρυνση στην Ελλάδα των άγαμων μισθωτών με μέσο εισόδημα από φόρο εισοδήματος και ασφαλιστικές εισφορές των ιδίων διαμορφώθηκε πέρυσι στο 25,4% των ακαθάριστων μισθωτών αποδοχών τους και ήταν οριακά χαμηλότερη από τον μέσο όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ (25,5%).

Σε ποια φορολογικά έσοδα στηρίζεται η ελληνική οικονομία

- στους φόρους κατανάλωσης, όπως ΦΠΑ, έμμεσοι φόροι

- στο φόρο εισοδήματος, την ειδική εισφορά αλληλεγγύης αλλά και τον φόρο πολυτελείας

- στους φόρους ακίνητης περιουσίας.

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr