ΜΠΑΣΚΕΤ

Τουρκία: Αφαιρέθηκε το διαβατήριο του Λάρκιν - Αναστάτωση στην Αναντολού Εφές

Τουρκία: Αφαιρέθηκε το διαβατήριο του Λάρκιν - Αναστάτωση στην Αναντολού Εφές
Turkish Basketball Federation (TBF)

Ο Σέιν Λάρκιν έχασε οριστικά το τουρκικό του διαβατήριο και πλέον θα αγωνίζεται ως ξένος στο πρωτάθλημα της χώρας με την Αναντολού Εφές.

Το Συμβούλιο Αθλητικής Διαιτησίας δεν έκανε δεκτή την έφεση του Σέιν Λάρκιν στην πρωτόδικη απόφαση του αθλητικού δικαστή της Τουρκικής Ομοσπονδίας Μπάσκετ (ΤΒF) και χάνει οριστικά το τουρκικό διαβατήριο.

Αν και είχε παραλάβει τη φανέλα της εθνικής Τουρκίας από τα χέρια του ίδιου του προέδρου της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις 8 Φεβρουαρίου του 2020 κι αφού λίγο νωρίτερα είχε πάρει την τουρκική υπηκοότητα, εκείνη η λαμπρή εκδήλωση που είχε οργανωθεί για τον Αμερικανό γκαρντ έχει πλέον ξεχαστεί.

Η Τουρκική Ομοσπονδία Μπάσκετ είχε επιβάλλει ποινή πέντε αγωνιστικών στις εγχώριες διοργανώσεις τόσο στον Σέιν Λάρκιν όσο και στον Σκότι Ουίλμπεκιν, καθώς και πρόστιμο πρόστιμο ύψους 90.000 τούρκικων λιρών για το γεγονός πως δεν αγωνίστηκαν στο Προ-Προολυμπιακό τουρνουά, με αποτέλεσμα να μείνει εκτός της επόμενης φάσης η εθνική τουρκίας. Ο Λάρκιν έχει εκτίσει τη μία εκ των πέντε αγωνιστικών και όταν επιστρέψει θα έχει θέση ξένου στο ρόστερ της Αναντολού Εφές, κάτι που βέβαια δημιουργεί πρόβλημα στον σύλλογο της Κωνσταντινούπολης.

Μετά την εξέλιξη αυτή, η Αναντολού Εφές, με ανακοίνωσή της, υπενθύμισε πως «ο Σέιν Λάρκιν δεν μπόρεσε να λάβει μέρος στους αγώνες της Εθνικής μας λόγω οστικού οιδήματος που εντοπίστηκε στο γόνατό του» και κατέληξε: «Δεν αξίζουμε εμείς και ο Λάρκιν την τιμωρία της αφαίρεσης του τουρκικού διαβατηρίου του».

Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστή η απόφαση για την έφεση που κατέθεσε ο Σκότι Ουίλμπεκιν της Φενέρμπαχτσε, ο οποίος τιμωρήθηκε με τον ίδιο τρόπο, για τον ίδιο λόγο.

Η σχετική ανακοίνωση της Αναντολού Εφές αναφέρει:

«Ο αθλητής μας, Σέιν Λάρκιν, παρακολούθησε το camp προετοιμασίας την ημερομηνία που ζητήθηκε, ενημέρωσε τις αρχές για τον τραυματισμό του και υποβλήθηκε στους υγειονομικούς ελέγχους που ζήτησαν οι γιατροί της Εθνικής ομάδας. Από τους υγειονομικούς ελέγχους δεν μπόρεσε να λάβει μέρος στους αγώνες της Εθνικής μας λόγω οστικού οιδήματος που εντοπίστηκε στο γόνατό του. Παρόλο που ο αθλητής μας ανέφερε τα αποτελέσματα της μαγνητικής τομογραφίας και τις αναφορές του γιατρού σχετικά με την κατάσταση του γόνατου του στα σχετικά ΜΜΕ έγκαιρα και με ακρίβεια, τιμωρήθηκε με πολύ βαριά ποινή από την Τουρκική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης.

Η τιμωρία που δέχτηκε ο αθλητής μας επηρέασε βαθιά τόσο τον ίδιο όσο και τον Σύλλογό μας. Ο προγραμματισμός της σεζόν, η ισορροπία της ομάδας και η δομή του προϋπολογισμού της ομάδας μας έχουν υποστεί ένα βαρύ, ανεπανόρθωτο πλήγμα λόγω αυτής της ποινής. Ο σύλλογός μας, που έχει αναδείξει και παραχωρήσει αμέτρητους παίκτες για το τουρκικό μπάσκετ, παρέχει παίκτες στις Εθνικές Ομάδες σε κάθε ηλικιακή κατηγορία κάθε χρόνο και είναι μια από τις ομάδες που περήφανα έστελνε τους περισσότερους αθλητές στην Εθνική μας για πολλά χρόνια, αλλά ήταν και η ομάδα που υπέφερε περισσότερο σε αυτή τη διαδικασία.

Μετά από αυτή τη διαδικασία, μάθαμε με λύπη μας ότι το Αθλητικό Συμβούλιο Διαιτησίας, το οποίο αξιολόγησε το θέμα ως αποτέλεσμα της προσφυγής του Συλλόγου μας, ενέκρινε την ποινή που δόθηκε στον αθλητή μας. Παρόλα αυτά, ως Αναντολού Εφές, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τα βήματα και τα σχέδια που θα οδηγήσουν την Εθνική μας στην κορυφή σε όλα τα μελλοντικά τουρνουά και διοργανώσεις. Αφήνουμε στο κοινό να αξιολογήσει αυτή την τιμωρία, την οποία πιστεύουμε ότι ο σύλλογός μας και ο αθλητής μας δεν αξίζουν σε καμία περίπτωση».