ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Μήδεια: Ξεκίνησε η χιονόπτωση στην Αττική - Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός

Κακοκαιρία Μήδεια: Ξεκίνησε η χιονόπτωση στην Αττική - Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός
InTime

Κακοκαιρία Μήδεια: Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν σαρώσει τη μισή Ελλάδα κι αρχίζουν να επηρεάζουν και την Αττική. Σε ετοιμότητα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και η Αστυνομία.

Επί ποδός βρίσκονται άπαντες στον κρατικό μηχανισμό, σχεδόν σε όλη τη χώρα. Αιτία, η κακοκαιρία «Μήδεια» που σαρώνει από το Σάββατο (13.02) τη Βόρεια Ελλάδα και σταδιακά επεκτείνεται και στην υπόλοιπη επικράτεια.

Στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας γίνονται διαρκώς συσκέψεις, με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων φορέων, έτσι ώστε να βρεθούν άπαντες προετοιμασμένοι και να ανταπεξέλθουν στις όποιες δυσκολίες θα προκύψουν από τις χιονοπτώσεις και τον παγετό.

Ήδη από το πρωί της Κυριακής (14.02) σε περιοχές κοντά στο λεκανοπέδιο της Αττικής, όπως η Ιπποκράτειος Πολιτεία και η Μαλακάσα, είχε αρχίσει έντονη χιονόπτωση. Από το απόγευμα της ίδιας ημέρας, τα πρώτα χιόνια έκαναν την εμφάνισή τους και στα Βόρεια Προάστια της Αθήνας, όπου όσο κυλά η ώρα αναμένεται να γίνονται εντονότερα τα φαινόμενα.

Λαγουβάρδος στο Newsbomb.gr: Χιόνια στο κέντρο της Αθήνας και στα νότια

Ο Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος, διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών και υπεύθυνος του meteo.gr μίλησε στο Newsbomb.gr και ανέφερε πως σε λίγες ώρες θα δούμε χιόνια και στο κέντρο της Αθήνας.

«Από απόψε, θα ξεκινήσουν τα χιόνια και στην Αττική. Αυτό θα συνεχιστεί και την Δευτέρα και Τρίτη και δεν αποκλείεται να δούμε χιονοπτώσεις και στα νότια. Παρόλα αυτά φαινόμενα θα είναι πιο έντονα στα βόρεια προάστια που θα το στρώσει κιόλας», ανέφερε ο κ. Λαγουβάρδος.

Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται επί ποδός από το πρωί, και ετοιμάζεται να κινητοποιηθεί όπου κριθεί αναγκαίο.

Επίσης, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, λόγω της χιονόπτωσης διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Πάρνηθος, από το ύψος του τελεφερίκ στο ρεύμα προς καζίνο.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, λόγω της χιονόπτωσης, διακόπηκα και η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Φυλής, από το ύψος της Μονής Κλειστών, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς τα Δερβενοχώρια.

Οι μεγαλύτερες χιονοπτώσεις στην Αθήνα

Με αφορμή της χιονοπτώσεις που θα προκαλέσει η κακοκαιρία «Μήδεια» τις επόμενες ημέρες σε μεγάλο τμήμα της χώρας μας, πιθανώς και στην πρωτεύουσα, το ΕΑΑ-meteo παρουσίασε έναν πίνακα με τα δέκα σημαντικότερα επεισόδια χιονόπτωσης στην Αθήνα και τις απόλυτες ελάχιστες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, κατά τα τελευταία 110 χρόνια (όπως μετρήθηκαν από το μετεωρολογικό σταθμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Θησείο). Το σημαντικότερο επεισόδιο χιονόπτωσης σημειώθηκε το Φεβρουάριο του 1911, όταν είχαν πέσει έως ενάμισι μέτρο χιόνι, ενώ η πλειοψηφία των σημαντικότερων επεισοδίων χιονόπτωσης σημειώθηκαν το μήνα Φεβρουάριο. Το πιο πρόσφατο επεισόδιο σημαντικής χιονόπτωσης στην Αθήνα ήταν στις 17-18 Φεβρουαρίου 2008, όταν είχαν πέσει 20 εκατοστά χιονιού.

Η χαμηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε στο Θησείο, ήταν οι μείον 5,7 βαθμοί στις 14-15 Φεβρουαρίου 1934, ενώ και στο χιονιά του Φεβρουαρίου του 2008 το θερμόμετρο είχε πέσει στους μείον 5 βαθμούς. Οι μεγαλύτερης διάρκειας χιονοπτώσεις καταγράφηκαν το Φεβρουάριο 1934, Ιανουάριο 1964 και Ιανουάριο 2002 (από 48 ώρες και στις τρεις περιπτώσεις).

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΠΟΥ ΧΙΟΝΙΖΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Πώς θα εξελίσσεται η κακοκαιρία «Μήδεια»

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός ΤΩΡΑ: Η «Μήδεια» επελαύνει – Δείτε live πού χιονίζει στη χώρα