ΕΛΛΑΔΑ

Υπουργείο Ναυτιλίας: Για αυτό σταμάτησε το πλοίο για την Κάσο - Με κάθε τρόπο τα επόμενα δρομολόγια

Υπουργείο Ναυτιλίας: Για αυτό σταμάτησε το πλοίο για την Κάσο - Με κάθε τρόπο τα επόμενα δρομολόγια
Φωτογραφία αρχείου / InTime

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Ναυτιλίας και ενημέρωσε για τους λόγους που σταμάτησε να διενεργεί το προκαθορισμένο του δρομολόγιο για Κάσο και Κάρπαθο το πλοίο «Olympus», ενώ ανέφερε πως ήδη οχήματα και επιβάτες έχουν μεταφερθεί στο νησί και πως διενεργούνται προσπάθειες για να μην σταματήσει η «γραμμή».

Για σημαντικό αριθμό ελλείψεων σε διάφορους τομείς του πλοίου κάνει λόγο στην ανακοίνωσή του το αρμόδιο υπουργείο, το οποίο εξηγεί γιατί δεν εκτελέστηκε το δρομολόγιο του πλοίου «Olympus» τη Δευτέρα (11/7), αφήνοντας ουσιαστικά την Κάσο αλλά και άλλα νησιά χωρίς επικοινωνία. Όπως εξηγεί η ανακοίνωση, το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έχει αναλάβει δράση και κάνει όλες τις ενέργειες έτσι ώστε να αποκατασταθεί η «γραμμή» σύνδεσης των νησιών με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Μάλιστα, αναφέρεται ότι οι επιβάτες και το μεγαλύτερο μέρος των οχημάτων έχουν ήδη φτάσει σε Κάσο και Κάρπαθο μέσω του Blue Star Patmos, ενώ υπογραμμίζεται πως γίνονται διαρκείς προσπάθειες έτσι ώστε το δρομολόγιο της Παρασκευής (15/7) να πραγματοποιηθεί με κάθε τρόπο.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Αναφορικά με τη μη εκτέλεση δρομολογίου από το Ε/Γ – Ο/Γ OLYMPUS σημαίας Κύπρου την 11-07-2022 από το λιμάνι του Πειραιά ανακοινώνονται τα κάτωθι:

Η εταιρεία ΣΗ ΣΠΙΝΤ ΛΑΪΝΣ Ν.Ε. (πλοιοκτήτρια εταιρεία του Ε/Γ – Ο/Γ OLYMPUS) συμμετείχε στο διαγωνισμό για τις άγονες δρομολογιακές γραμμές α. ΘΗΡΑ – ΣΗΤΕΙΑ- ΚΑΣΟΣ – ΠΗΓΑΔΙΑ ΚΑΡΠΑΘΟΥ - ΔΙΑΦΑΝΙ - ΧΑΛΚΗ – ΡΟΔΟΣ και επιστροφή, σε συνέχεια δρομολογίων από Πειραιά, β. ΣΗΤΕΙΑ – ΚΑΣΟΣ – ΠΗΓΑΔΙΑ ΚΑΡΠΑΘΟΥ - ΔΙΑΦΑΝΙ – ΧΑΛΚΗ-ΡΟΔΟΣ και επιστροφή, σε συνέχεια δρομολογίων ΠΕΙΡΑΙΑ - ΜΗΛΟΥ – ΘΗΡΑΣ - ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ με δυνατότητα προσέγγισης σε ενδιάμεσους λιμένες και γ. ΗΡΑΚΛΕΙΟ - ΣΗΤΕΙΑ - ΚΑΣΟΣ - ΠΗΓΑΔΙΑ ΚΑΡΠΑΘΟΥ - ΔΙΑΦΑΝΙ –ΧΑΛΚΗ - ΡΟΔΟΣ και επιστροφή, όπου το τμήμα ΗΡΑΚΛΕΙΟ – ΣΗΤΕΙΑ δεν επιδοτείται, καθώς και δ. ΠΕΙΡΑΙΑΣ ή ΛΑΥΡΙΟ – ΘΗΡΑ – ΑΝΑΦΗ και επιστροφή, με μισθούμενο τμήμα: ΘΗΡΑ - ΑΝΑΦΗ και επιστροφή.

Μετά την άσκηση προσφυγών στην Ανεξάρτητη Επιτροπή Προδικαστικών Προσφυγών και το Συμβούλιο της Επικρατείας, η υπόθεση συζητήθηκε στο ΣτΕ την 08/02/2022 και την 29/04/2022 δημοσιεύτηκε απόφαση του δικαστηρίου με την οποία απέρριψε την αίτηση ανταγωνίστριας εταιρείας έναντι της εταιρείας SEA SPEED LINES.

Η απόφαση κοινοποιήθηκε στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής την 09/05/2022 και αμέσως κινήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την ανάθεση των δρομολογιακών γραμμών.

Την 21/06/2022 εκδόθηκε πράξη του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που έκρινε ότι δύνανται να συναφθούν οι συμβάσεις για την εξυπηρέτηση των συγκεκριμένων άγονων γραμμών με την εταιρεία ΣΗ ΣΠΙΝΤ ΛΑΪΝΣ Ν.Ε. και την 06/07/2022 υπογράφηκαν οι συμβάσεις με την εταιρεία ΣΗ ΣΠΙΝΤ ΛΑΪΝΣ Ν.Ε..

Την 11/07/2022 τo Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο ‘’OLYMPUS’’ ελέγχθηκε από κλιμάκιο της Διεύθυνσης Επιθεώρησης Πλοίων του Κλάδου Ελέγχου Πλοίων στο λιμένα του Πειραιά, σύμφωνα με τις διαδικασίες του π.δ 93/2019, για την ασφαλή εκτέλεση των τακτικών δρομολογίων με επιβατηγά πλοία ro-ro και ταχύπλοα σκάφη.

Ο έλεγχος διενεργήθηκε πριν την έναρξη των δρομολογίων του και, όπως προβλέπεται, αμέσως μετά τον εφοδιασμό του ανωτέρω πλοίου με τα απαραίτητα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας από τον παρακολουθούντα το πλοίο Νηογνώμονα την 10 και 11/07/2022 αντίστοιχα.

Από τον έλεγχο του ΚΕΠ, διαπιστώθηκε σημαντικός αριθμός παρατηρήσεων-ελλείψεων του πλοίου σε διάφορους τομείς ασφάλειας του πλοίου και επιβλήθηκε το μέτρο της απαγόρευσης απόπλου (Detention) μέχρι την αποκατάστασή τους.

Αμέσως μετά την εξέλιξη αυτή, από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αναλήφθηκαν και βρίσκονται σε εξέλιξη όλες οι απαραίτητες ενέργειες με σκοπό την αποκατάσταση της ομαλής εκτέλεσης των δρομολογίων και τη μετακίνηση επιβατών και οχημάτων κυρίως στα νησιά της Καρπάθου και της Κάσου. Ήδη οι επιβάτες και το μεγαλύτερο μέρος των φορτηγών οχημάτων που θα μετακινείτο χθες προς Κάσο και Κάρπαθο επιβιβάσθηκαν σήμερα στο Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο BLUE STAR PATMOS με προορισμό τα δυο νησιά. Παράλληλα, έχουν κινηθεί οι διαδικασίες του ν.4948/2022 για την κάλυψη επειγουσών συγκοινωνιακών αναγκών, ενώ υπάρχουν και διαρκείς επικοινωνίες με ακτοπλοϊκές εταιρείες για την κανονική εκτέλεση, με κάθε τρόπο, του δρομολογίου της Παρασκευής 15/7.

Κραυγή αγωνίας από την Κάσο - «Οδηγούμαστε στην καταστροφή»

Η Κάσος στην «καρδιά» της τουριστικής περιόδου έμεινε χωρίς ακτοπλοϊκές συνδέσεις. Και αυτό συνέβη γιατί ακυρώθηκε το πρώτο δρομολόγιο του πλοίου OLYMPUS, που ανέλαβε την άγονη γραμμή της Κασοκαρπαθίας από το λιμάνι του Πειραιά, αλλά και γιατί δεν έχει ακόμα ξεκινήσει δρομολόγια και το High Speed από την Κρήτη.

Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με τον επιχειρηματία, Νικήτα Καμπούρη, και πληροφορηθήκαμε πως το πλοίο OLYMPUS, ενώ ήταν έτοιμο να αναχωρήσει με τους επιβάτες και τα οχήματα μέσα, τελικά κρίθηκε μη αξιόπλοο, καθώς προέκυψε ζήτημα από μη τακτοποίηση των διαδικασιών έκδοσης πιστοποιητικού αξιοπλοΐας.

Οι τοπικές Αρχές, οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες της Κάσου εκφράζουν την αγανάκτησή τους και στο πλαίσιο κινητοποιήσεων έβαλαν «λουκέτο» στις δημόσιες υπηρεσίες και τα καταστήματα.

Για το νησί της Κάσου είχαν προορισμό 120 άτομα και όπως δήλωσε ο κ. Καμπούρης, «αυτός ο κόσμος είναι και οι πρώτοι τουρίστες του νησιού, οι οποίοι είχαν κλείσει και τη διαμονή τους στα ξενοδοχεία και τα άλλα καταλύματα. Δυστυχώς κινδυνεύουμε να χάσουμε και άλλα τέσσερα δρομολόγια. Οδηγούμαστε στην καταστροφή. Εμείς εδώ στο νησί δουλεύουμε 1μιση μήνα για να μπορέσουμε να βγάλουμε όλο τον χειμώνα. Αλλά δεν είναι μόνο το OLYMPUS. Και από Κρήτη ήταν να ξεκινήσει εδώ και 1 μήνα περίπου το High Speed αλλά δυστυχώς έχει καθυστερήσει και δεν έχει ακόμα δρομολόγια για την Κάσο», είπε.

Μάλιστα, φανερά αγανακτισμένος πρόσθεσε πως «την Τετάρτη θα αποπλεύσει από το λιμάνι του Πειραιά το Blue Star και θα ταξιδέψουν με αυτό όσοι είχαν κλείσει με το OLYMPUS. Ωστόσο, επειδή το Blue Star είχε ήδη κλεισμένες όλες τις καμπίνες, οι επιβάτες από το OLYMPUS θα έρθουν με μεγάλη ταλαιπωρία αφού δεν θα έχουν που να κοιμηθούν».

Τέλος, ο κ. Καμπούρης επεσήμανε πως θα πρέπει άμεσα να δοθεί μια λύση καθώς το θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης είναι ζωτικής σημασίας για το νησί.

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ

Το περιστατικό αυτό έφερε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, με τον βουλευτή Δωδεκανήσου, Νεκτάριο Σαντορινιό, να σχολιάζει: «Οι ευθύνες που βαραίνουν τον υπουργό Ναυτιλίας είναι βαρύτατες. Η Κάσος και η Κάρπαθος υφίστανται για μια ακόμη φορά τις τραγικές παλινωδίες και την «επιτελική» ανικανότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Στα μέσα Ιουλίου τα νησιά αυτά παραμένουν χωρίς πλοίο, με σαφή πια κίνδυνο να διαταραχθεί ανεπανόρθωτα η οικονομική και κοινωνική ζωή τους».

Πιο συγκεκριμένα ο Νεκτάριος Σαντορινιός σε δήλωσή του τονίζει ότι «το παρθενικό δρομολόγιο του πλοίου Olympus, που ήταν προγραμματισμένο για σήμερα το απόγευμα στην γραμμή της Κασοκαρπαθίας, ακυρώθηκε αιφνιδίως με αποκλειστική ευθύνη του Υπουργείου Ναυτιλίας. Το Υπουργείο και η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι σοβαρά εκτεθειμένη στον λαό των νησιών αλλά και στους επισκέπτες που αυτές τις μέρες σπεύδουν στον Πειραιά για να μεταβούν στην νησιωτική χώρα.

Οι κάτοικοι της Κάσου και της Καρπάθου ζητούν άμεσες απαντήσεις:

  1. Γιατί άργησε τόσο η διαδικασία εξεύρεσης πλοίου που θα καλύψει τις ανάγκες της συγκεκριμένης άγονης γραμμής;
  2. Γιατί δεν μερίμνησε το Υπουργείο να έχει προηγηθεί εγκαίρως η επιθεώρηση του πλοίου έτσι ώστε να μην περάσουν την σημερινή ταλαιπωρία οι επιβάτες και να μην κινδυνεύει η συνολική διασύνδεση της Κάσου και της Καρπάθου;

Οι ευθύνες που βαραίνουν τον υπουργό Ναυτιλίας είναι βαρύτατες. Η Κάσος και η Κάρπαθος υφίστανται για μια ακόμη φορά τις τραγικές παλινωδίες και την «επιτελική» ανικανότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Στα μέσα Ιουλίου τα νησιά αυτά παραμένουν χωρίς πλοίο, με σαφή πια κίνδυνο να διαταραχθεί ανεπανόρθωτα η οικονομική και κοινωνική ζωή τους.

Υπενθυμίζουμε ότι αφού το υπουργείο άργησε χαρακτηριστικά να υπογράψει τη συγκεκριμένη Σύμβαση για την ανάθεση της άγονης γραμμής, αφού η εταιρεία άργησε να ανοίξει πλάνα, αλλά και αφού άνοιξαν, και πάλι κανένας μέσα στον κορύφωση του καλοκαιριού, δεν μπορούσε να κλείσει εισιτήρια για Κάσο-Κάρπαθο. Τέλος, σήμερα το προγραμματισμένο πρώτο δρομολόγιο του πλοίου ακυρώνεται….ενώ οι επιβάτες και τα οχήματα είχαν επιβιβαστεί και φορτωθεί στον Πειραιά!».

Τι απαντά το υπουργείο Ναυτιλίας

Στο μεταξύ, το υπουργείο Ναυτιλίας πραγματοποιεί έκτακτη σύσκεψη σχετικά με την υπόθεση του πλοίου «Olympus» σήμερα και αφού το νησί της Κάσου και της Καρπάθου έμειναν χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση και ακυρώθηκε το ταξίδι των πρώτων τουριστών. Ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, ανέφερε, πάντως, πως σήμερα θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο, καθώς το πλοίο δεν είναι αξιόπλοο, θα κηρυχθεί έκπτωτο και θα κινηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες με απευθείας ανάθεση και έκτακτη δρομολόγηση, διαβεβαιώνοντας πως ούτε η Κάσος, ούτε η Κάρπαθος θα μείνουν χωρίς καράβι.