ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η φορολογική κατοικία ατόμων που διοικούν ελληνικές εταιρείες

Η φορολογική κατοικία ατόμων που διοικούν ελληνικές εταιρείες
INTIME

Η συμμετοχή στο κεφάλαιο ή στη διοίκηση ημεδαπών εταιριών στην Ελλάδα, από μόνη της δεν μπορεί να αποτελέσει στοιχείο ώστε να χαρακτηριστεί το φυσικό πρόσωπο ως φορολογικός κάτοικος Ελλάδας.

Mε πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, η οποία αποτελεί πρακτική εφαρμογή της ΠΟΛ.1260/2014, ακύρωσε την πράξη της διοίκησης η οποία μη νομίμως έκρινε ότι ο αιτών ήταν, κατά το ένδικο φορολογικό έτος 2017, κάτοικος ημεδαπής, και ότι, κατ’ επέκταση, υποχρεούτο σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος στην Ελλάδα για τα εισοδήματα που απέκτησε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Εν προκειμένω, ο αιτών, παρότι ήταν διαχειριστής δύο ημεδαπών ΕΠΕ, το συγκεκριμένο έτος και για χρονικό διάστημα πλέον των 183 ημερών, διέμενε μαζί με την οικογένειά του, εργαζόταν με σύμβαση αορίστου χρόνου στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε σύντομο χρόνο αντικαταστάθηκε από τη θέση του διαχειριστή την οποία κατείχε.

Ως εκ τούτου, το ΣτΕ απεφάνθη πως συνάγεται η πρόθεση του αιτούντος να οργανώσει τη ζωή του στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά μόνιμο τρόπο και ενέκρινε τη μεταφορά του στη ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού. (ΣτΕ 2723/2021)