ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελληνικές εξαγωγές και τουρισμό περιείχε η ατζέντα Κούρκουλα στη Μόσχα

Ελληνικές εξαγωγές και τουρισμό περιείχε η ατζέντα Κούρκουλα στη Μόσχα

Η αυξητική πορεία των ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρωσία, όπως και η ροή Ρώσων τουριστών προς την Ελλάδα δεν είναι ένα παροδικό φαινόμενο, αλλά αποτέλεσμα μιας συστηματικής προσπάθειας και δείκτης των προοπτικών της διμερούς εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας, υπογράμμισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας ενημερώνοντας δημοσιογράφους για τις επαφές του στη Μόσχα στο πλαίσιο του ελληνορωσικού Φόρουμ Go International.

«Η Ρωσία έχει αναβαθμιστεί στη 10η από τη 12η θέση ως προς τις ελληνικές εξαγωγές και ως το 2016 πιστεύω θα βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα», σημείωσε ο κ. Κούρκουλας, ο οποίος νωρίτερα σήμερα είχε συναντήσεις με το Ρώσο ομόλογό του Αλεξέι Μεσκόφ και τον συμπρόεδρο της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής και υπουργό Μεταφορών της Ρωσίας Μαξίμ Σοκολόφ.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών με τον κ. Μεσκόφ βρέθηκαν τα ζητήματα συνεργασίας ΕΕ - Ρωσίας και οι δυνατότητες ελληνικής συμβολής στην προώθηση αυτού του διαλόγου, τόσο κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας το πρώτο εξάμηνο του 2014, όσο και γενικότερα. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κούρκουλας «δεν απειλούμαστε από παράνομη μετανάστευση από πλευράς Ρωσίας», αλλά αντιθέτως οι Ρώσοι πολίτες αναδεικνύονται σε μερικούς από τους καλύτερους πελάτες για τις ελληνικές τουριστικές υπηρεσίες και τα ελληνικά προϊόντα, που συνηθίζουν να καταναλώνουν κατά τη διάρκεια των διακοπών τους.

Γι' αυτό και η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της μέγιστης απλούστευσης των διαδικασιών έκδοσης θεωρήσεων για τους Ρώσους υπηκόους και ει δυνατόν την κατάργησή τους, μια θέση, που εκτιμάται και από ρωσικής πλευράς. Ο αριθμός των Ρώσων τουριστών φέτος θα ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο, έναντι 800 και πλέον χιλιάδων πέρυσι, γεγονός, που θα επηρεάσει θετικά και μακροπρόθεσμα και τις ελληνικές εξαγωγές, παρατήρησε ο Δ. Κούρκουλας, ο οποίος επισκέφθηκε το ελληνικό Προξενείο και διαπίστωσε την οργανωμένη και αποδοτική λειτουργία του, καθώς η χθεσινή ήταν μια μέρα ρεκόρ όλων των εποχών, καθώς κατατέθηκαν περισσότερες από 13.000 αιτήσεις θεωρήσεων μέσα σε μία ημέρα.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ οι δύο υφυπουργοί συζήτησαν τις προοπτικές των ελληνορωσικών σχέσεων, με έμφαση τις δυνατότητες συνεργασίας στον επενδυτικό τομέα και τη διαμόρφωση ευνοϊκού πλαισίου για τους επιχειρηματίες, ειδικότερα στους τομείς του τουρισμού και της ενέργειας. «Επισημάνθηκε η υψηλού επιπέδου αλληλοκατανόηση με την ελληνική πλευρά σε κομβικά προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων τα θέματα της βίζας και της ενέργειας», αναφέρει το ρωσικό ΥΠΕΞ στην ανακοίνωσή του.

Οι συμπρόεδροι της Μικτής Διυπουργικής, που συνεδρίασε για 8η φορά στην Αθήνα τον Απρίλιο, ανέτρεξαν κατά τη συνάντησή τους σε όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων, που κινούνται ανοδικά, ενώ ο Ρώσος υπουργός Μεταφορών Μ.Σοκολόφ υπογράμμισε ειδικότερα το γεγονός ότι οι ρωσικές εταιρείες μπορούν να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα ως βάση για επέκταση των δραστηριοτήτων τους σε μια αγορά όχι μόνο 11 αλλά 65 εκατομμυρίων, δηλαδή σε ολόκληρα τα Βαλκάνια, όπου οι ελληνικές επιχειρήσεις διαθέτουν δίκτυα, επαφές και οργανωμένη παρουσία.

Από ρωσικής πλευράς έχει τεθεί ζήτημα απελευθέρωσης των αδειών πολλαπλής διέλευσης για ρωσικά φορτηγά, ενώ χαιρετίστηκε και η καθιέρωση του καθεστώτος σύντομων επισκέψεων χωρίς βίζα στα ελληνικά νησιά από Ρώσους τουρίστες, που κάνουν διακοπές στην Τουρκία.