Calexico
Calexico, στα δεξιά ο Joey Burns
Πηγή: Holly Andres
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Η Ελλάδα είναι όνειρο ζωής για τους Calexico - Ο Joey Burns στο Newsbomb.gr

Ο Joey Burns των Calexico μιλάει στο Newsbomb.gr λίγο πριν τις τρεις συναυλίες τους στην Ελλάδα.

«Είμαι πολύ ενθουσιασμένος που επιστρέφουμε στην Ελλάδα, το θέλαμε πολύ και ανυπομονούμε», μου λέει χαμογελαστός ο Joey Burns, frontman των Calexico, στη συνομιλία που είχαμε μέσω Zoom, με αφορμή τις τρεις συναυλίες τους στην Ελλάδα και συγκεκριμένα σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Αθήνα στις 26, 27 και 28 Ιουλίου, αντίστοιχα.

Η τελευταία φορά που είδαμε τους Αμερικανούς στη χώρα μας ήταν στο Ηρώδειο το 2018, σε δύο πραγματικά ξεχωριστές βραδιές που τόσο εμείς όσο και τα μέλη του γκρουπ, θυμούνται έντονα ακόμα.

«Ένα από τα highlights ολόκληρης της καριέρας μας ήταν που παίξαμε στην Αθήνα στο Ηρώδειο την τελευταία φορά», παραδέχεται και ο Joey.

Οι Calexico επιστρέφουν σε λίγες μέρες στην Ελλάδα, έχοντας στις μουσικές αποσκευές τους το νέο τους άλμπουμ με τίτλο «El Mirador».

«Για εμάς είναι σπουδαίο να βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο, να παίζουμε μουσική, να σκεφτόμαστε όλες αυτές τις ιστορίες, τα τραγούδια, τις εμπειρίες. Νιώσαμε σαν να κλυδωνιζόμαστε σε μια δίνη τα τελευταία χρόνια και θελήσαμε να εκφραστούμε ενάντια σε αυτό το κύμα, να μιλήσουμε για αγάπη, για εκτίμηση, για χαρά αλλά και για λύπη ή φόβο και όλα αυτά τα πράγματα που νιώθουμε ως άνθρωποι. Νιώθω ότι στεκόμαστε σε ένα υψηλό σημείο της καριέρας μας και είμαι χαρούμενος για αυτό», ξεκινάει να μου εξηγεί ο Joey και συνεχίζει.

«Εγώ για παράδειγμα μετακόμισα από εκεί που έμενα επί 24 χρόνια στην Αριζόνα. Εκεί που γεννήθηκαν οι 11χρονες δίδυμες κόρες μου. Μετακομίσαμε στην αρχή της πανδημίας. Το 2021 ένιωσα λοιπόν ότι πρέπει να κάνουμε έναν δίσκο, να επιστρέψουμε στις ρίζες μας, εκεί που γεννηθήκαμε, που μεγαλώσαμε, που παίξαμε μουσική. Παράλληλα, θέλαμε να στείλουμε το μήνυμα ότι η πανδημία θα περάσει. Το άλμπουμ αυτό είναι μια γιορτή. Με τη σκέψη και το βλέμμα στις μέρες που θα έρθουν. Υπάρχει ακόμα η ελπίδα παρά την αβεβαιότητα και παρά τον φόβο του θανάτου. Έχω πατήσει τα 50, έχω κάνει παιδιά, αλλά παρά την κρίση, την παραπληροφόρηση, τον φόβο, το μίσος, τον πόλεμο, ακόμα έχω ελπίδα και θέλω να εκφράσω την αγάπη με τη μουσική.

Δεν είχα συγκεκριμένο σχέδιο στο μυαλό μου, ήμουν μόνο εγώ, πρόθυμος να κάνω αυτή τη βουτιά και οι σκέψεις μου. Έτσι ξεκίνησε η ιδέα αυτού του δίσκου
. Σε γενικές γραμμές αυτός ο δίσκος είναι ένα γράμμα αγάπης στο Tucson, στο τοπίο της Αριζόνα, στον τόπο μας, αυτό άλλωστε μας εμπνέει εδώ και πάρα πολλά χρόνια».

Εκτός από τον τόπο τους, οι Calexico έχουν έναν ισχυρό δεσμό με την Ελλάδα.

«Υπάρχει βαθύς δεσμός με την Ελλάδα. Μας αρέσει το ρεμπέτικο, μας εντυπωσιάζει που ζείτε ανάμεσα στα αρχαία μνημεία και αυτό μας μαγεύει κάθε φορά που ερχόμαστε, δηλαδή να ξέρουμε ότι θα συναντήσουμε την ιστορία και τους μύθους. Οι κόρες μου διαβάζουν ελληνική μυθολογία και τους αρέσει πολύ».

Στην Αθήνα, οι Calexico θα παίξουν στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, ένας χώρος όπου είχαν παίξει και το 2000.

«Θυμάμαι ήμουν άρρωστος τότε, είχα αρπάξει ένα κρύωμα. Και πραγματικά δεν ένιωθα καθόλου καλά. Ήμουν τόσο χαρούμενος που βρισκόμουν εκεί και ευτυχώς ήμουν επίσης αρκετά πιο νέος ώστε να καταφέρω να εμφανιστώ ακόμα και άρρωστος. Επίσης ένα από τα πράγματα που θυμάμαι είναι ότι είχαμε μαζί μας στη σκηνή υπέροχους μουσικούς. Ήταν ένα υπέροχο σόου, μια τρομερή εμπειρία», θυμάται ο Burns.

Ωστόσο εγώ του θυμίζω και τη συνεργασία του με τους ΤΑΚΙΜ, αλλά και τον Eric Burdon.

«Σίγουρα θα επικοινωνήσω με τον Θωμά από τους ΤΑΚΙΜ, όταν έρθουμε! Θέλω πάρα πολύ να συνεργαστούμε ξανά μαζί τους. Όσο για τον Eric Burdon, γνωρίζω ότι ζει στην Ελλάδα, γνωρίζω τη Μαριάννα τη σύζυγό του που είναι Ελληνίδα, είναι υπέροχη. Με τον Eric έχουμε συναντηθεί αρκετές φορές, είναι τυχερός που μένει στην Ελλάδα».

Θέλησα να μάθω με ποιο άλλο είδος μουσικής θα ήθελε να πειραματιστεί και η απάντηση του Joey ήταν μια έκπληξη!

«Πολύ καλή ερώτηση. Ειδικά για μια μπάντα που είναι πολύ εκλεκτική, που έχει πολλά και διαφορετικά είδη μουσικής και ειδικά στο καινούριο μας άλμπουμ.

Ως μουσικός που έχω τη δυνατότητα να πειραματίζομαι με διαφορετικές μουσικές φόρμες που μου αρέσουν, δεν είμαι κομπλεξικός, νιώθω ότι είναι εντάξει να εξερευνάς και να πειραματίζεσαι. Και νιώθω ότι o πυρήνας του κοινού των Calexico μας υποστηρίζει σε αυτό. Νιώθω λοιπόν καλά, δεν νιώθω ότι μου απαγορεύεται να κάνω αυτό ή εκείνο. Επίσης μου αρέσει να βρίσκομαι με άλλους μουσικούς, να βοηθάω έναν δημιουργό ή έναν σολίστα. Δεν νιώθω ότι έχω κάνει κάτι που δεν ήθελα, νιώθω ότι έχω κάνει ό,τι ήθελα πάντα ως μουσικός, πηγαίνω να παίξω όπου δεν πάνε οι άλλοι συνήθως. Μου αρέσει η ηλεκτρονική μουσική, αλλά ηλεκτρονική μουσική κάνουν πολλοί. Έτσι γιατί να την κάνω κι εγώ;».

Και όσον αφορά τους Calexico, μετά από πάνω από 20 χρόνια μουσικής ποιο είναι το στοιχείο που τους κρατάει ενωμένους όλα αυτά τα χρόνια;

«Κάποιος ανέφερε ότι μας ενώνει η περιέργεια και έχει ένα νόημα γιατί το να είσαι περίεργος τότε είσαι και ανοιχτός. Πρέπει να είσαι ανοιχτός στο διάβασμα, στο γράψιμο, στη συζήτηση, στα ταξίδια, στις νέες γεύσεις, να μαθαίνεις τον εαυτό σου, να τον εξελίσσεις, να δουλεύεις για να βελτιώνεσαι. Και για μια μπάντα ισχύει αυτό, είναι σημαντικό να δουλεύει, να εξελίσσεται, να αλλάζει συνήθειες, τρόπους. Να αλλάζουμε για να βοηθάμε τους εαυτούς μας και τους άλλους. Αν το κάνουμε αυτό τότε σίγουρα μπορούμε να φτιάξουμε ένα καλύτερο μέλλον για αυτό τον πλανήτη».

Νιώθει φόβο για το μέλλον, λοιπόν;

«Νιώθω ανησυχία, αλλά είμαι αισιόδοξος, ελπίζω για το καλύτερο και ψάχνω τρόπο να βοηθήσω όσο περνάει από το χέρι μου. Πώς μπορώ να μειώσω το πλαστικό στη ζωή μου; Πώς θα θυμάμαι να αλλάζω τη φωνή μου όταν μιλάω με την οικογένειά μου ώστε να μην έχει ένταση, αλλά να έχει ήρεμο τόνο; Αυτά τα δύο πράγματα δουλεύω πολύ εγώ. (γέλια). Μοιάζει μικρό, αλλά πίστεψέ με είναι πολύ μεγάλο! Είναι ο τρόπος και οι δονήσεις, τα vibes που εκπέμπουμε στους άλλους. Ξέρουμε ότι ο τρόπος που διαχειριζόμαστε τη ζωή μας, την καθημερινότητά μας, τις δουλειές μας, τις συνεργασίες μας, μπορούν να βλάψουν τον πλανήτη, τη ζωή μας. Γιατί λοιπόν δεν αλλάζουμε τον τρόπο; Είναι απλά τα πράγματα, είναι στο δικό μας χέρι και δική μας απόφαση».

Ο Joey μου αποκαλύπτει και ένα μεγάλο του όνειρο που έχει σχέση με την Ελλάδα και την οικογένειά του...

«Ελπίζω την επόμενη φορά που θα έρθω στην Ελλάδα να είναι και η οικογένειά μου μαζί. Σίγουρα θα γίνει στο μέλλον. Η Ελλάδα είναι ένα πολύ ιδιαίτερο μέρος και πιστεύω ότι θα τη λατρέψουν και μάλιστα η κόρη μου που είναι φαν της ελληνικής μυθολογίας. Ανυπομονώ να τις φέρω το συντομότερο δυνατό, ίσως το επόμενο καλοκαίρι».

Τι να περιμένουμε λοιπόν από τις τρεις συναυλίες των Calexico στην Ελλάδα;

«Έχουμε επτά μουσικούς μαζί μας στην περιοδεία. Είναι πολλοί (γέλια) αλλά όλοι είναι ενθουσιασμένοι που επιστρέφουν στην Ελλάδα! Θα παίξουμε μερικά από τα καινούρια μας τραγούδια και φυσικά τραγούδια που αγαπάει να ακούει το ελληνικό κοινό, όπως το Stray! Θα ξεκινήσουμε από βόρεια, από Θεσσαλονίκη, θα κατέβουμε Λάρισα και θα καταλήξουμε στην Αθήνα. Θα είναι μια μεγάλη γιορτή, ανυπομονώ να επιστρέψω στην Ελλάδα, περιμέναμε τόσο πολύ για να έρθουμε ξανά, έχουμε τόσο υπέροχες αναμνήσεις εκεί. Ανυπομονώ να ξαναζήσω όλη αυτή την ενέργεια και την αγάπη των Ελλήνων, να ξαναζήσω όλη αυτή την φανταστική ατμόσφαιρα με όλους εσάς».

Πριν τερματίσουμε τη συνομιλία και ανανεώσουμε το ραντεβού μας στη συναυλία της Αθήνας, τον ρωτώ για τα επόμενα σχέδια του.

«Έχω πολλές ιδέες όσον αφορά τη μουσική που θέλω να κάνουμε, πρέπει να κάτσω τις οργανώσω, να τις καταγράψω και να τις βάλω σε μια σειρά. Θέλω να πάω στο Μέμφις, θέλω να ταξιδέψω στον κόσμο και να ηχογραφήσω τραγούδια με διαφορετικούς ανθρώπους που θα συναντήσω εκεί. Θέλω να έρθω στην Ελλάδα και να γράψω τραγούδια ή στην Νότια Αμερική και το Μεξικό. Δηλαδή σε μέρη που αγαπώ πραγματικά και έχω ισχυρό και βαθύ δεσμό μαζί τους. Αυτό θα ήταν φανταστικό. Και όχι με το άγχος να κάνω ένα άλμπουμ, αλλά να φτιάξω αναμνήσεις και μουσική. Επίσης να φέρω και την οικογένειά μου μαζί. Γιατί όπως σου είπα, είναι μεγάλο όνειρό μου να φέρω την οικογένειά μου στην Ελλάδα. Έτσι όταν θα έρθω σε μια εβδομάδα, θα κρατήσω πολλές σημειώσεις, θα κάνω πολλές ερωτήσεις γιατί είμαι πολύ περίεργος να μάθω ποιο είναι το πιο όμορφο μέρος να φέρω τη γυναίκα και τις κόρες μου και να τις πάω στην Αθήνα και σε μέρη με ιστορία».


Πληροφορίες

Τρίτη 26 Ιουλίου 2022
Μονή Λαζαριστών, Θεσσαλονίκη

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022
Δημοτικό Κηποθέατρο Αλκαζάρ, Λάρισα

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022
ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ Δήμου Αθηναίων, Αθήνα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Η προπώληση συνεχίζεται ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
MΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ
Κολοκοτρώνη 25 - 27, Σταυρούπολη

Τιμές Εισιτηρίων Θεσσαλονίκης
Α' φάση Προπώλησης: 32 ευρώ
Τελικό στάδιο προπώλησης: 35 ευρώ

Προπώληση viva ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: https://www.viva.gr/tickets/music/calexico-thessaloniki/ΛΑΡΙΣΑ
Δημοτικό Κηποθέατρο ΑΛΚΑΖΑΡ
Γρ. Λαμπράκη 15 Τιμές Εισιτηρίων Λάρισας
Άνω διάζωμα
A και Γ: 25 ευρώ
Β: 30 ευρώ
Κάτω διάζωμα
Α και Γ: 28 ευρώ
Β: 30 ευρώ

Προπώληση viva ΛΑΡΙΣΑ: https://www.viva.gr/tickets/music/calexico-larisa/ΑΘΗΝΑ
ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ Δήμου Αθηναίων
Πειραιώς 100 - Γκάζι, Αθήνα

Ακολουθήστε το event της συναυλίας στο facebook
https://www.facebook.com/events/1129758334259314

Τιμές Εισιτηρίων Αθήνας
Α' στάδιο προπώλησης: 33 ευρώ
Τελικό στάδιο προπώλησης: 38 ευρώ
Καθήμενοι σε ειδική περιοχή: 55 ευρώ

Προπώληση viva ΑΘΗΝΑ: https://www.viva.gr/tickets/theater/calexico-athina/Σημεία Προπώλησης Ηλεκτρονικά: viva.gr
Τηλεφωνικά: 11876
Σε όλα τα Viva Spots
(Καταστήματα Wind, Public, Media Markt, Βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Yoleni's, αθηνόραμα.gr) Δίκτυο Public
Public on line: http://tickets.public.gr/
Kαταστήματα Public
https://www.public.gr/templates/publicStorelocator.jsp


Ένα road trip με τους Calexico: Δείτε 15+1 εικόνες μέσα από τον φακό του Joey Burns

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ