ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Κρούσματα σήμερα - Βατόπουλος στο Newsbomb.gr: Το εφιαλτικό σενάριο και η «ασφυξία» του ΕΣΥ

Κρούσματα σήμερα - Βατόπουλος στο Newsbomb.gr: Το εφιαλτικό σενάριο και η «ασφυξία» του ΕΣΥ
AP PHOTOS

Lockdown - Κορονοϊός: Για το διπλό αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων και διασωληνωμένων που καταγράφηκε την Τρίτη αλλά και για το ενδεχόμενο επιβολής καθολικού lockdown μίλησε στο Newsbomb.gr, o καθηγητής μικροβολιογίας κ. Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

«Η συνεχής έκρηξη των κρουσμάτων είναι άμεσα συνδεδεμένη με το κατά πόσο τα μέτρα θα αποδειχθούν σωστά και φυσικά θα υιοθετηθούν», τόνισε ο καθηγητής μικροβιολογίας, μιλώντας στο Newsbomb.gr, συμπληρώνοντας ότι «Υπάρχουν δύο σενάρια. Το καλό σενάριο είναι ότι θα υπάρξει μία μικρή αύξηση για 2-3 ημέρες, κατόπιν θα έρθει η σταθεροποίηση του αριθμού των κρουσμάτων και εν τέλει η σταδιακή τους μείωση. Από την άλλη το κακό σενάριο, είναι πως θα δούμε έναν πρωτοφανή για τη χώρα μας διπλασιασμό των κρουσμάτων κορονοϊού.»

Σχετικά με το πότε θα αποτυπωθεί σε αριθμούς μία πιθανή επιτυχία των μέτρων που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα, ο κ. Βατόπουλος υπογράμμισε ότι «χρειάζεται τουλάχιστον μία εβδομάδα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε τα αποτελέσματα των νέων μέτρων που αποφασίστηκαν από την πολιτική ηγεσία της χώρας».

Μιλώντας για το ενδεχόμενο ενός καθολικού lockdown και κατά πόσο αποτελεί μονόδρομο, εάν λάβουμε υπόψιν ότι το σύστημα Υγείας ήδη βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση, ο καθηγητής Μικροβιολογίας, προειδοποίησε ότι το καθολικό lockdown είναι δεδομένο εάν η κατάσταση συνεχίσει να είναι όπως τώρα.

Ο κ. Κοντοζαμάνης, ανέφερε στην χθεσινή επίσημη ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ, πως υπάρχουν 41 κλίνες ΜΕΘ κενές στην Αττική για ασθενείς κορονοϊού, επομένως εάν οι αριθμοί συνεχίσουν την αυξητική τους τάση, το σύστημα Υγείας θα «φρακάρει», όπως επεσήμανε ο κ. Βατόπουλος.

H χθεσινή επίσημη ενημέρωση του ΕΟΔΥ

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 2.166, εκ των οποίων 22 συνδέονται με συρροές και 40 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 44.246 (ημερήσια μεταβολή +5.1%), εκ των οποίων 54.7% αφορά άνδρες.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 13, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 655 θάνατοι. Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 79 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 169 (77.5% άνδρες).

Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Από το σύνολο των 44.246 κρουσμάτων, 4.225 (9.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 14.111 (31.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0 έως 103 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 79 έτη (εύρος 25 έως 103 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.

Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.

Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα (σε λογαριθμική κλίμακα).

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορονοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 1.829.091 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 77.431 δείγματα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr