ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ο Γιάννος έδωσε τον Άκη σοσια... ληστικά

Ο Γιάννος έδωσε τον Άκη σοσια... ληστικά

Ο διάδοχος του Τσοχατζόπουλου, Γιάννος Παπαντωνίου επιχείρησε να εμφανιστεί ως αδιάφθορος και έκανε λόγο για «παγκόσμιο ρεκόρ» δαπανών σχετικά με τα εξοπλιστικά προγράμματα επί θητείας Άκη Τσοχατζόπουλου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας κατά την κατάθεσή του στο δικαστήριο - «Λυπάμαι πολύ για σένα Άκη και για το ΠΑΣΟΚ» είπε η Βάσω Παπανδρέου.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΣΤΕΙ ΩΣ ΑΔΙΑΦΘΟΡΟΣ - ΙΣΧΥΡΙΣΤΙΚΕ ΟΤΙ ΓΛΥΤΩΣΕ ΤΗ ΧΩΡΑ ΑΠΟ ΛΑΜΟΓΙΕΣ

Απίστευτος Γιάννος Παπαντωνίου. Ο άνθρωπος που έμεινε στην ιστορία για τη φράση «Όλοι για το σοσιαλισμό παλεύουμε σύντροφοι», έδωσε σήμερα (20/05/2015) τον πρώην σύντροφό του Άκη Τσοχατζόπουλο και χωρίς ίχνος ντροπής επιχείρησε να εμφανιστεί ως... αδιάφθορος.

Καταθέτοντας ως μάρτυρας στη δίκη για τις «χρυσές» μίζες ο πρώην υπουργός περιγράφοντας την κατάσταση που βρήκε αναλαμβάνοντας τα ηνία του υπουργείου υποστήριξε ότι υπήρχε μεγάλο άνοιγμα σε εξοπλισμούς τέτοιο που μόνο με τα αντίστοιχα του Ισραήλ και της Αμερικής μπορεί να συγκριθεί.

Το άλλοτε κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που υπήρξε μέλος του ΚΥΣΕΑ για 11 χρόνια χαρακτήρισε την πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση για τον Άκη Τσοχατζόπουλο φοβερή και συνταρακτική, με μεγάλο ειδικό βάρος, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η «μίζα έχει πολλές εξηγήσεις» και πως «δεν υπάρχει σύστημα θεσμικό το οποίο να είναι αδιάβροχο στη διαφθορά».

Δεν έμεινε βεβαίως στα παραπάνω, αλλά ως γνήσιος σοσιαλιστής και βερμπαλιστής ισχυρίστηκε ότι έσωσε τη χώρα από παλαιότερες μίζες!!!

Μάλιστα ο κ. Παπαντωνίου ανέφερε πως με δικούς του χειρισμούς κατάφερε να μας… γλιτώσει από τη «λαμογιά που είχαν κάνει οι Ρώσοι», κατά την εκτέλεση της σύμβασης για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα των TOR - M1. «Μόλις έλαβα γνώση αυτής της ανωμαλίας για τα αντισταθμιστικά, πήγα στη Ρωσία και ήρθα σε συνεννόηση με τον ομόλογό μου, τον κ. Ιβανόφ. Αμέσως αντικατέστησε την εταιρεία που είχε κάνει τη λαμογιά με μια άλλη που έκανε τα αντισταθμιστικά. Η Ρωσία πλήρωσε δυο φορές. Υπήρξε μια τεράστια απάτη. Επέλεξα την πολιτική λύση. Είδα ότι τα αντισταθμιστικά δεν εκτελούνταν, άρα η Ελλάδα δεν εισέπραττε αυτά που έπρεπε να εισπράξει» τόνισε ο πρώην υπουργός.

Ο κ. Παπαντωνίου , ο οποίος το επίδικο διάστημα ήταν υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Σημίτη, έσπευσε να ξεκαθαρίσει πάντως πως στην υπόθεση των TOR - M1, δεν υπήρχε κανένα στοιχείο για δωροδοκία στην εξεταστική επιτροπή, όχι μόνο για το ΠΑΣΟΚ αλλά για κανένα κόμμα. Αναφερόμενος στον ρόλο του ΚΥΣΕΑ είπε πως η ύπαρξη του είναι καθοριστικής σημασίας. Είναι ευρωπαϊκός και διεθνής θεσμός.

Αναπληρωτής εισαγγελέας: Εσείς διαβλέψατε πολιτική δίωξη σε βάρος του πρώην υπουργού, όπως ο ίδιος υποστηρίζει;

Γ. Παπαντωνίου: Υπάρχει μια πρωτόδικη απόφαση που είναι φοβερή, συνταρακτική. Αν το δικό σας δικαστήριο την επιβεβαιώσει.

Αναπληρωτής εισαγγελέας: Στην πορεία της ιδιωτική ζωής του Τσοχατζόπουλου, της μη υπουργικής του δημόσιας ζωής, σας έκαναν μήπως εντύπωση οι συνθήκες ζωής του ...

Ι. Παγορόπουλος (συνήγορος υπεράσπισης Τσοχατζόπουλου): Υπάρχουν πολλοί πολιτικοί έξω από εδώ με βίλες και πισίνες. Τι σημαίνει δηλαδή αυτό;

Γ. Παπαντωνίου: Έλαβα γνώση όπως όλοι οι πολίτες. Όμως να αποφύγουμε να κάνουμε σχόλια για την ιδιωτική ζωή. Λυπάμαι όμως, ιδιαίτερα για την εξέλιξη που έχει η υπόθεση Τσοχατζόπουλου.

Λ. Κοτσαλής (συνήγορος υπεράσπισης Τσοχατζόπουλου): Αναλαμβάνοντας το ΥΕΘΑ από κ. Τσοχατζόπουλο σε τι κατάσταση το βρήκατε;

Γ. Παπαντωνίου: Σε ο, τι αφορά τα οικονομικά του υπουργείου υπήρχε εκτίναξη των δαπανών. Είχαμε παγκόσμιο ρεκόρ, η Ελλάδα Ισραήλ και η Αμερική. Υπήρχε μεγάλο άνοιγμα σε εξοπλισμούς, το οποίο σωστά είπε ο κ. Σημίτης έπρεπε να κοπεί. Για το λόγο αυτό όταν ανέλαβα το υπουργείο, κινήθηκα με βάση το συμφέρον του δημοσίου, εισηγήθηκα δραστικές περικοπές στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Εισαγγελέας: Συμμετείχατε στο ΚΥΣΕΑ ως υπουργός Οικονομικών. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο υπουργός Οικονομικών ακολουθεί την ίδια τακτική ή υπάρχει λόγος επειδή είναι υπουργός να ερευνήσει λίγο παραπάνω....

Γ. Παπαντωνίου: Ο υπουργός Οικονομικών είναι υπεύθυνος για όλες τις δαπάνες του δημοσίου, δεν ασχολείται όμως ούτε με τη σκοπιμότητα ούτε με τη νομιμότητα της δαπάνης, ούτε με το τι έγινε ή δεν έγινε στη σύμβαση. Γνώμονας μου ήταν το συμφέρον του ελληνικού λαού. Ως υπουργός Άμυνας πάντα είχα το μυαλό μου στην μείωση των εξοπλιστικών δαπανών. Έκανα δραστικές παρεμβάσεις για περικοπές δαπανών.

Λ. Κοτσαλής (συνήγορος Άκη Τσοχατζόπουλου): Διαπιστώσατε να συμβαίνει κάτι εξωθεσμικό στο υπουργείο;

Γ. Παπαντωνίου: Μόλις ανέλαβα αντικαταστάθηκαν 140 στελέχη της διευθύνσεως του υπουργείου. Σωστό είναι σε παρόμοιες θέσεις να μην υπάρχουν πολυετείς παραμονές για να προφυλαχθεί το υπουργείο.

Βάσω Παπανδρέου: Άκη λυπάμαι για σένα και το ΠΑΣΟΚ

Νωρίτερα, ολοκλήρωσε την κατάθεσή της στο δικαστήριο η Β. Παπανδρέου.

«Λυπάμαι πάρα πολύ και για εσένα και για το ΠΑΣΟΚ. Λυπάμαι αφάνταστα» είπε απευθυνόμενη στον Άκη Τσοχατζόπουλο.

Στην κατάθεσή της η Βάσω Παπανδρέου τόνισε ότι μετείχε στο ΚΥΣΕΑ για πολλά χρόνια από το 1996 ως το 2004.

Ανέφερε ότι το ΚΥΣΕΑ ελάμβανε αποφάσεις με βάση την εισήγηση του αρμόδιου υπουργού Εθνικής Αμυνας χωρίς ωστόσο να ασχολείται με τις λεπτομέρειες η την εφαρμογή των εξοπλιστικών συμβάσεων.

Το ΚΥΣΕΑ τόνισε η πρώην υπουργός συζητούσε τα γενικότερα θέματα αμυντικής πολιτικής της χώρας σε καμία περίπτωση όμως δεν αποτελούσε αντικείμενο του ΚΥΣΕΑ οι λεπτομέρειες των συμβάσεων.

Σχετικά με την κατασκευή των υποβρυχίων στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά η κυρία Παπανδρέου ανέφερε ότι επελέγη η συγκεκριμένη λύση για να στηριχθεί το ναυπηγείο και να μην χαθούν οι θέσεις εργασίας, παρά το γεγονός, όπως είπε, ότι θα μπορούσαν να κατασκευαστούν και αλλού τα υποβρύχια.

Σε ερώτηση της Προέδρου αν θα μπορούσε να χωρέσει δωροδοκία η πρώην υπουργός απάντησε «βεβαίως και θα μπορούσε να χωρέσει αλλά εμείς δεν μπορούσαμε να το ελέγξουμε».

Η κυρία Παπανδρέου πρόσθεσε ότι δεν είχε κοινωνικές σχέσεις με τον Ακη Τσοχατζόπουλο και ότι μετά το 1996 βρέθηκε απέναντι από τον δικαζόμενο υπουργό, όταν μετείχε η ίδια στη γνωστή κίνηση των τεσσάρων.

Τσοχατζόπουλος προς Βάσω Παπανδρέου

Το ΚΥΣΕΑ ήταν το ανώτατο όργανο που έπαιρνε πολιτικές αποφάσεις για τις ένοπλες δυνάμεις, την ασφάλεια του λαού... Ο χώρος των ενόπλων δυνάμεων έχει χωριστό πλαίσιο από το υπόλοιπο ελληνικό δημόσιο...

Παπανδρέου: Δεν κατηγορείστε για τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο ΚΥΣΕΑ άλλα για δωροδοκία...

Τσοχατζόπουλος: Δεν έχω διάθεση να ανοίξω διάλογο μαζί σας για ζητήματα εκτός θέματος.

Παπανδρέου: Λυπάμαι πάρα πολύ για τη θέση στην οποία είστε. Λυπάμαι πάρα πολύ για εσένα και για το ΠΑΣΟΚ.

Αποφυλάκιση με βραχιολάκι ζήτησε η Βίκυ Σταμάτη

«Είναι μεγάλο κατόρθωμα που ήρθα εδώ και σήμερα και τις προηγούμενες φορές. Μην ξεχνάτε ότι είμαι 522 μέρες στο ψυχιατρείο και 1,5 χρόνο στις φυλακές Κορυδαλλού» είπε στους δικαστές η Βίκυ Σταμάτη, η οποία δια του συνηγόρου της Φραγκίσκου Ραγκούση υπέβαλλε στο δικαστήριο για πολλοστή φορά αίτημα αναστολής εκτέλεσης της ποινής της. Όπως τόνισε, ο κ. Ραγκούσης η εντολέας του, ζητεί την αντικατάσταση της προσωρινής της κράτησης με βραχιολάκι ή με οποιοσδήποτε άλλους περιοριστικούς όρους προβλέπει ο νόμος και επιβάλλει το δικαστήριο.

Ο συνήγορος στην τοποθέτησή του, είπε: «Έχουμε αυτοκτονικό ιδεασμό, έχουμε ένα παιδί που δεν μπορούμε να το σφίξουμε στην αγκαλιά μας. Δεν θέλουμε να βγαίνουμε έξω δεν θέλουμε να διασκεδάσουμε. Το μόνο αίτημά μας είναι να πηγαίνουμε το παιδί στο σχολείο και να το παίρνουμε το μεσημέρι».

Ο κ. Ραγκούσης πρόσθεσε ακόμη απευθυνόμενος προς τους δικαστές: «Δώστε μας μία διέξοδο να δει το παιδί τη μάνα. Νιώθω μια απογοήτευση. Οι δικαστές που απορρίπτουν, είναι πάνω απ' όλα άνθρωποι. Νιώθω ανεπαρκής που δεν μπορώ να μεταφέρω την αγωνία και το σπαραγμό αυτής της γυναίκας. Εμείς ζήσαμε μια ζωή που μας προσέφερε ο Άκης Τσοχατζόπουλος. Αν φταίξαμε για αυτό τα επιστρέφουμε όλα ...».

Ακόμη, στην τοποθέτησή του ο κ. Ραγκούσης ανέφερε ότι η Β. Σταμάτη βίωσε μια άνευ προηγουμένου εχθρότητα, μετά την απόδρασή της, «ακόμη και από το προσωπικό του ψυχιατρείου». Όπως είπε, «ακόμη και οι καθαρίστριες περνούσαν έξω από το δωμάτιό της και έβριζαν. ...Πλέον, η κυρία Σταμάτη αδυνατεί να εξέλθει από το κελί της. Ακόμη και αυτός που βίασε το παιδί του έχει το δικαίωμα να κάνει λίγα βήματα προαυλισμού.... Ζει την απόλυτη εχθρότητα... Και αυτό ενώ ζήτησε να μη τιμωρηθεί κανείς λέγοντας ότι η ίδια έφταιγε για την απόδραση».

Η ίδια η Βίκυ Σταμάτη στην τοποθέτηση της στο δικαστήριο είπε στους δικαστές: «Μη ξεχνάτε πως έχω συμπληρώσει 522 ημέρες στο Ψυχιατρείο και 1,5 χρόνο στον Κορυδαλλό. Είναι μεγάλο κατόρθωμα που βρίσκομαι εδώ και σήμερα και την προηγούμενη φορά....»

Σχετικές ειδήσεις