ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Βάσω Παπανδρέου και Γιάννος Παπαντωνίου καταθέτουν στη δίκη Τσοχατζόπουλου

Βάσω Παπανδρέου και Γιάννος Παπαντωνίου καταθέτουν στη δίκη Τσοχατζόπουλου

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι καταθέσεις δύο πρώην υπουργών, που μετείχαν στο ΚΥΣΕΑ την εποχή της υπογραφής συμβάσεων για τα εξοπλιστικά,και οι οποίοι καταθέτουν σήμερα, Τετάρτη (20/05/2015) στη δίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου, έπειτα από σχετική απόφαση του δικαστηρίου - Πρώτη κατέθεσε η Βάσω Παπανδρέου που ισχυρίστηκε ότι στο ΚΥΣΕΑ δεν συζητούσαν λεπτομέρειες

Μετά την κατάθεση του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη και την κατάθεση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, σήμερα έχουν κληθεί σε κατάθεση ο Γιάννος Παπαντωνίου που διαδέχθηκε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας τον Άκη Τσοχατζόπουλου και η Βάσω Παπανδρέου που τότε είχε διατελέσει υπουργός Ανάπτυξης.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο γεγονός ότι ο Γιάννος Παπαντωνίου ο οποίος διατέλεσε και αυτός υπουργός Εθνικής Άμυνας, καλείται απλά ως μάρτυρας, χωρίς ουδείς να ενδιαφερθεί αν οι συμβάσεις επί των δικών του ημερών ήταν επωφελείς για το ελληνικό δημόσιο.

Υπο αυτό το οπτικό πρίσμα αναμένουμε την τοποθέτηση του Παπαντωνίου, η οποία ελπίζουμε να μην κινείται στη λογική του Σημίτη που δεν ήξερε απολύτως τίποτα για την «ταμπακιέρα».

Η κατάθεση, κυρίως, του Γιάννου Παπαντωνίου αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μιας και εξοπλιστικές συμβάσεις και επί των ημερών του αποτελούν αντικείμενο ερευνών από αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, ενώ και στελέχη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας επί της υπουργίας του ήδη βρίσκονται στη δίνη δικαστικών εκκρεμοτήτων.

Βάσω Παπανδρέου: Δεν είχα κοινωνικές σχέσεις με τον Άκη - Στο ΚΥΣΕΑ δεν συζητούσαμε λεπτομέρειες

Πρώτη κατέθεσε η Βάσω Παπανδρέου η οποία μεταξύ άλλων τόνισε ότι μετείχε στο ΚΥΣΕΑ για πολλά χρόνια από το 1996 ως το 2004.

Ανέφερε ότι το ΚΥΣΕΑ ελάμβανε αποφάσεις με βάση την εισήγηση του αρμόδιου υπουργού Εθνικής Αμυνας χωρίς ωστόσο να ασχολείται με τις λεπτομέρειες η την εφαρμογή των εξοπλιστικών συμβάσεων.

Το ΚΥΣΕΑ τόνισε η πρώην υπουργός συζητούσε τα γενικότερα θέματα αμυντικής πολιτικής της χώρας σε καμία περίπτωση όμως δεν αποτελούσε αντικείμενο του ΚΥΣΕΑ οι λεπτομέρειες των συμβάσεων.

Σχετικά με την κατασκευή των υποβρυχίων στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά η κυρία Παπανδρέου ανέφερε ότι επελέγη η συγκεκριμένη λύση για να στηριχθεί το ναυπηγείο και να μην χαθούν οι θέσεις εργασίας, παρά το γεγονός, όπως είπε, ότι θα μπορούσαν να κατασκευαστούν και αλλού τα υποβρύχια.

Σε ερώτηση της Προέδρου αν θα μπορούσε να χωρέσει δωροδοκία η πρώην υπουργός απάντησε "βεβαίως και θα μπορούσε να χωρέσει αλλά εμείς δεν μπορούσαμε να το ελέγξουμε".

Η κυρία Παπανδρέου πρόσθεσε ότι δεν είχε κοινωνικές σχέσεις με τον Ακη Τσοχατζόπουλο και ότι μετά το 1996 βρέθηκε απέναντι από τον δικαζόμενο υπουργό, όταν μετείχε η ίδια στη γνωστή κίνηση των τεσσάρων.

Ζήγρας προς Άκη: Πες ποιοι σε δωροδόκησαν

Στο μεταξύ, να κατονομάσει αυτούς που τον δωροδόκησαν, έστω και τώρα, καλεί για μια ακόμη φορά τον Άκη Τσοχατζόπουλο ο συγκατηγορούμενος εξάδελφος του στην υπόθεση με τις «χρυσές» μίζες, Νίκος Ζήγρας.

Με γραπτή δήλωσή του, επικαλούμενος το περιεχόμενο των καταθέσεων του Κώστα Σημίτη και του Βαγγέλη Βενιζέλου καλεί τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας «και όποιον άλλον έχει συμμετάσχει υπό οποιαδήποτε ιδιότητα στις δωροδοκίες αυτές να κατονομάσει σήμερα και όχι αύριο, αυτούς που δωροδόκησαν, τα ποσά των δωροδοκιών και τη ζημία που υπέστη από τις δωροδοκίες το Ελληνικό Δημόσιο προκειμένου να ενισχυθεί η διαπραγματευτική ισχύς της Ελληνική Κυβέρνησης έναντι των δανειστών μας. Στο βωμό του τεκμηρίου της αθωότητας του κυρίου Α.Α. Τσοχατζόπουλου έχει ήδη θυσιαστεί η οικογένειά του και οι φίλοι του, έχει ήδη θυσιαστεί ένα ολόκληρο κίνημα, όπως κατέθεσε ο κύριος Ευάγγελος Βενιζέλος... ας μη θυσιαστεί και ολόκληρη η Χώρα. Γιατί, πάνω από κατηγορούμενοι, πάνω από συνήγοροι υπεράσπισης, είμαστε Έλληνες».

Σχετικές ειδήσεις