ΕΛΛΑΔΑ

Άνθιμος: Λυπάμαι για το κατάντημα του Ν. Δήμου

Άνθιμος: Λυπάμαι για το κατάντημα του Ν. Δήμου

Έντονη η αντίδραση της Εκκλησίας για νέο άρθρο του συγγραφέα που στηρίζει το Ποτάμι – Ο κ. Δήμου έκανε λόγο για «ειδωλολατρικό (δήθεν) Άγιο Φως»

Λίγες μόνο ημέρες, μετά τις αναφορές του για το ρόλο της εκκλησίας κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821, ο κ. Νίκος Δήμου «επιστρέφει και ξαναχτυπά» με νέο του άρθρο στο οποίο ισχυρίζεται πως το έθιμο της μεταφοράς του Αγίου Φωτός είναι ειδωλολατρικό.

Οι ισχυρισμοί του προκάλεσαν εντονότατες αντιδράσεις και ιδιαίτερη ενόχληση στους κόλπους της Εκκλησίας της Ελλάδος καθώς λίγες μόλις ημέρες πριν το Άγιο Πάσχα, ο συγγραφέας και φίλος του Σταύρου Θεοδωράκη με άρθρο του επιχειρεί και πάλι να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας στο πρόσωπό του, στοχοποιώντας την Εκκλησία, το ιερατείο και το βαθύτερο νόημα της γιορτής του Πάσχα, όπως και το συμβολισμό πίσω από το Άγιο Φως.

«Όσο πλησιάζει το Πάσχα και σκέπτομαι πως πάλι θα ξοδέψουμε χρήματα για να φέρουμε το (δήθεν) Άγιο Φως και να το υποδεχθούμε με τιμές αρχηγού κράτους, γίνομαι εμμανής αντικληρικός. Και υποθέτω πως το ίδιο θα γινόταν και ο Ιησούς, που από ότι ξέρουμε, δεν πίστευε σε ειδωλολατρικά σύμβολα - και μάλλον θα μοίραζε τα χρήματα στους φτωχούς» έγραψε χαρακτηριστικά ο Ν. Δήμου.

Τη δυσφορία τους για το περιεχόμενο της νέας διαδικτυακής ανάρτησης του συγγραφέα εκφράζουν σε έντονο ύφος κύκλοι της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, της Ιεράς Συνόδου, ενώ επίσημη ήταν η αντίδραση και του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου.

«Λυπάμαι πολύ για το κατάντημά του» ήταν τα πρώτα λόγια του Μητροπολίτη «διότι προσπαθεί να πολεμήσει ένα θεσμό 2.000 ετών που αποτελεί την ραχοκοκαλιά της ορθοδοξίας».

«Θα είναι κρίμα να χάσει και την ψυχή του» ανέφερε με νόημα ο ιεράρχης.

Διαβάστε επίσης:

Iερά Σύνοδος κατά Ν. Δήμου: Ανιστόρητος και εμπαθής!

Σκόπια: Προβολή στο «Ποτάμι» και στις θέσεις του για το όνομα

Νίκος Δήμου (Το Ποτάμι): Ας ονομαστούν και Μακεδονία τα Σκόπια