ΚΥΠΡΟΣ

Κυπριακή ΑΟΖ: Ανανέωση των δικαιωμάτων στο «11» θέλει τώρα η Total

Κυπριακή ΑΟΖ: Ανανέωση των δικαιωμάτων στο «11» θέλει τώρα η Total

Την διαβεβαίωση ότι θα ζητήσουν ανανέωση του συμβολαίου για την έρευνα και εκμετάλλευση του τεμαχίου «11» της κυπριακής αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), έδωσαν ανώτατα στελέχη της γαλλικής Total στον υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Λακοτρύπη, κατά τη συνάντησή τους στο Παρίσι όπου βρέθηκε ο υπουργός ως επικεφαλής εμπορικής αποστολής της Κύπρου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», οι Γάλλοι ετοιμάζουν τα σχετικά έγγραφα που θα αποστείλουν σύντομα στο Υπουργείο Ενέργειας στη Λευκωσία, ώστε η θέση αυτή να επισημοποιηθεί και να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις ανανέωσης του συμβολαίου. Αυτό θα σημαίνει ότι ο γαλλικός κολοσσός θα αναλάβει υποχρεώσεις τόσο για πρόσθετες έρευνες, αλλά και για δοκιμαστικές γεωτρήσεις.

Αιτία της ανανέωσης και μάλιστα με έντονο τρόπο του ενδιαφέροντος της Total για το τεμάχιο «11», είναι η πλήρης επαναξιολόγηση των γεωλογικών δεδομένων στην περιοχή μετά την ανακάλυψη σε απόσταση μόλις 6 χλμ από τα όρια του «11» του κοιτάσματος-«μαμούθ» «Ζορ» από την ΕΝΙ, με βάση νέα ερμηνεία των γεωλογικών δεδομένων και αναζήτηση κοιτασμάτων σε διαφορετικές γεωλογικές διαμορφώσεις, απ’ αυτές στις οποίες έψαχναν μέχρι τώρα.

Επίσης, προς αυτή την κατεύθυνση, είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την Total και τα αποτελέσματα των πρόσθετων ερευνών που πραγματοποίησε η γαλλική εταιρεία την περασμένη Άνοιξη σε περιοχές των «7» και «8» που γειτνιάζουν με το «11» στις παρυφές της οροσειράς «Ερατοσθένης».

Το γεγονός ότι το «Ζορ» ανακαλύφθηκε σε ασβεστολιθικές γεωλογικές διαμορφώσεις, οδηγεί τόσο την Total όσο και τη Noble, να επανεξετάσουν και να επανασχεδιάσουν τη γεωλογική προσέγγισή τους στα δεδομένα της περιοχής και την αναζήτηση κοιτασμάτων. Κάτι το οποίο βέβαια κάνει και η ΕΝΙ.

Τα δικαιώματα της Total για το «11» λήγουν τον Φεβρουάριο 2016 και θα πρέπει να γίνει η αίτηση και να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις. Ένα μέρος του τεμαχίου θα πρέπει να επιστραφεί στη Δημοκρατία με βάση τους όρους ανανέωσης που περιέχει το υφιστάμενο συμβόλαιο.

Την ίδια ώρα, εξελίξεις αναμένονται στο επόμενο διάστημα και σε σχέση με τη σύνθεση των εταίρων στο τεμάχιο «12» και το κοίτασμα «Αφροδίτη», αφού όπως δημόσια ανακοίνωσε η Delek έχει ζητήσει πρόσθετο ποσοστό συμμετοχής, κάτι για το οποίο ενδιαφέρονται και άλλες εταιρείες.

ΠΗΓΗ philenews.com

Σχετικές ειδήσεις