Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
MEDIA

Ο Επιφανής Άγνωστος (vid)

Newsbomb

Το συγγραφικό δίδυμο Ματιέ Ντελαπόρτ & Αλεξάντρ Ντε Λα Πατελιέρ, μετά τις επιτυχίες «Για όλα Φταίει τ' Όνομα σου» και «22 Σφαίρες», επιστρέφει με ένα δυνατό θρίλερ με πρωταγωνιστή τον Ματιέ Κασοβίτς.

Η υπόθεση

Ο Σεμπαστιάν Νικολά πάντα ονειρευόταν ότι είναι κάποιος άλλος. Αλλά δεν έχει καθόλου φαντασία. Έτσι αντιγράφει. Παρατηρεί τους ανθρώπους που συναντά και στη συνέχεια τους μιμείται. Περνάει μέσα από τις ζωές τους. Αλλά κάποια ταξίδια δεν έχουν δρόμο επιστροφής......

epifanis

Συνέντευξη με τον πρωταγωνιστή ΜΑΤΙΕ ΚΑΣΟΒΙΤΣ

Τι σας κέντρισε το ενδιαφέρον στο συγκεκριμένο πρότζεκτ;

Το σενάριο ήταν πολύ καλογραμμένο και είχε ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Αυτό που έπρεπε να ξεκαθαριστεί ήταν σε ποιο βαθμό και ποιος χαρακτήρας θα ήταν πιστευτός. Μετά έπρεπε να αποφασίσουμε σε ποιο σημείο θέλαμε να ξεγελάσουμε το κοινό – γιατί υπάρχει ο «αληθινός» Μοντάλτ και κάποιος που τον μιμείται. Το άλλο στοιχείο που με προσέλκυσε ήταν οι ερωτήσεις που θέτει – Ποια είναι η θέση μας στην κοινωνία; Θα θέλαμε να ζήσουμε τη ζωή ενός άλλου; Είναι ένα πυκνογραμμένο σενάριο και δεν ξεφεύγει αναλύοντας πολλές λεπτομέρειες. Για παράδειγμα οι λεπτομέρειες για τα προσωπικά προβλήματα του ήρωα δεν περιγράφονται ποτέ διεξοδικά.

Το θέμα της ταινίας θυμίζει την ταινία A SELF MADE HERO στην οποία παίζατε έναν χαρακτήρα που υιοθετεί την προσωπικότητα κάποιου άλλου.

Ναι, αυτός είναι πιθανότατα και ένας από τους λόγους που με σκέφτηκαν για το ρόλο. Αλλά όσον αφορά στην προετοιμασία μου, πως προσέγγισα τον χαρακτήρα και πως συμπεριφέρθηκα στο σετ, δεν υπάρχει καμιά σύγκριση. Αυτή ήταν μια πολύ διαφορετική εμπειρία.

Η ταινία δεν κατατάσσεται σε καμιά κατηγορία. Είναι και αυτός ένας λόγος γιατί σας άρεσε;

Σίγουρα. Κατά την άποψη μου είναι μια από αυτές τις ταινίες που θέτουν ζητήματα όπως – Ποια είναι η αντίδραση της κοινωνίας όταν αντιμετωπίσει κάτι απρόσμενο; Αλλά νομίζω ότι η ουσία της ταινίας είναι η μοναδική της ποιότητα και το γεγονός ότι ο σκηνοθέτης προσπάθησε να εστιάσει στην ταινία καθεαυτή. Για μένα η ταινία θυμίζει Κάφκα.

Πώς βλέπετε τον χαρακτήρα που ερμηνεύετε;

Δεν είναι κακός άνθρωπος, απλά εντελώς χαμένος και λίγο δειλός. Αλλά κατά τη διάρκεια τους ταξιδιού του μαθαίνει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του, ειδικά μέσω του Μοντάλτ. Τότε είναι που γίνεται ένα αληθινά δυνατό άτομο που αναλαμβάνει τις ευθύνες των επιλογών του.

Φαίνεται ότι το γκαράζ του είναι όλη του η προσωπική ζωή.

Όταν είσαι χαμένος βρίσκεις καταφύγιο στο ιδιωτικό. Όλοι έχουμε τον μυστικό μας κήπο, τα πράγματα που κρύβουμε από τους άλλους, εμπειρίες που θέλουμε να έχουμε μόνοι μας. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που φαίνονται κανονικοί, πολύ καλά προσαρμοσμένοι, και που, όταν έρχεται η νύχτα, έχουν εμπειρίες που είναι τελείως διαφορετικές από την πολύ καθώς πρέπει εικόνα που έχουν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό που εκπέμπεις με το χτένισμα ή το ντύσιμο σου είναι μόνο μία πτυχή της προσωπικότητας σου.

Πως εξηγείς τη συμπεριφορά του χαρακτήρα σου;

Νομίζω ότι συνδέεται με τη σχέση του με τον πατέρα του, που δεν ήταν ποτέ εκεί. Για αυτό ο Σεμπαστιάν ήθελε να αλλάξει τη ζωή του, να αλλάξει ποιος ήταν. Αλλά είναι λίγο δύσκολο να απαντήσω σε αυτήν την ερώτηση γιατί ο Ματιέ Ντελαπόρτ και εγώ ποτέ δεν προσπαθήσαμε να δικαιολογήσουμε ή να εξηγήσουμε τη συμπεριφορά του εξετάζοντας την ψυχολογία του χαρακτήρα. Το βασικό ήταν να του δώσουμε σάρκα και οστά. Έτσι, προσπαθήσαμε να δουλέψουμε σαν να κάναμε ένα θρίλερ – δίνοντας στο κοινό ένα παζλ να συναρμολογήσει.

Έπρεπε να υποστείς πολλές ώρες μέικ απ για να αλλάξεις την εμφάνιση σου.

Δεν μου αρέσει καθόλου το βαρύ μέικ απ. Δεν χρειάζομαι το μέικ απ για να μπω σε ένα χαρακτήρα. Πιστεύω ότι οι εκφράσεις και οι προθέσεις ενός ηθοποιού κάνουν το κοινό να ξεχάσει το πρόσωπο του. Όταν μου έδωσαν το ρόλο σκέφτηκα, πρόκειται για πέντε ώρες μέικ απ κάθε μέρα! Αλλά η ταινία ήταν τόσο ενδιαφέρουσα που ήθελα πραγματικά να επενδύσω σε αυτό το πρότζεκτ. Το πιο δύσκολο ήταν να βεβαιωθώ ότι δεν ίδρωνα και να είμαι πολύ προσεκτικός όταν έτρωγα ή έπινα.

Πώς προετοιμαστήκατε για το ρόλο;

Κάναμε πολλή δουλειά πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα. Θέλαμε να σιγουρευτούμε ότι κάθε σκηνή ήταν ξεκάθαρη και ότι η αφήγηση ήταν κατανοητή από το κοινό. Ο σκηνοθέτης Ματιέ Ντελαπόρτ ήθελε επίσης να χρησιμοποιήσει αυτή τη φάση προετοιμασίας για να καθορίσει ακριβώς πως θα κάνει το γύρισμα. Είχα δει το «Για όλα φταίει τ' όνομα σου» και μου άρεσε πολύ, το βρήκα αστείο, αλλά δεν το είδα σαν μια καθαρά κινηματογραφική δουλειά. Για μένα Ο ΕΠΙΦΑΝΗΣ ΑΓΝΩΣΤΟΣ είναι η πρώτη αληθινά προσωπική ταινία του Ματιέ Ντελαπόρτ.

Πώς είναι όταν σκηνοθετεί έναν ηθοποιό;

Στο σετ είναι ένα σκηνοθέτης που παραμένει ήρεμος και συγκεντρωμένος και εκφράζει τη σκηνοθεσία και τους στόχους του πολύ καθαρά. Η πολυπλοκότητα του θέματος μπορεί να οδηγούσε έναν άλλο σκηνοθέτη να χάσει τον προσανατολισμό του, αλλά ο Ματιέ ήξερε ακριβώς που ήθελε να πάει. Το καλύτερο στη δουλειά μαζί του είναι ότι παραμένει ανοιχτός στις προτάσεις των ηθοποιών. Ξέρει πώς να σκηνοθετεί έναν ηθοποιό και πως, ταυτόχρονα, να τον αφήνει να αναπνέει.

Είσαι κι εσύ σκηνοθέτης, μπήκες στον πειρασμό να πεις τη γνώμη σου σχετικά με τη σκηνοθεσία;

Καθώς προετοιμαζόμαστε ο Ματιέ ποτέ δεν απευθύνθηκε σε μένα ως σκηνοθέτη, και αυτό ήταν τέλειο γιατί δεν ήθελα να το κάνει, κι ένιωθα ότι η σκηνοθεσία του ήταν πολύ λογική και κομψή. Γρήγορα κατάλαβα ότι, από τεχνικής άποψης, η ταινία θα ολοκληρωθεί χωρίς απρόοπτα. Και ήξερε το θέμα του απέξω κι ανακατωτά, έτσι του είχαμε απόλυτη εμπιστοσύνη.