ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον»: Πώς θα πάρετε επιδότηση 25.000 ευρώ - Πού θα κάνετε αίτηση

«Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον»: Πώς θα πάρετε επιδότηση 25.000 ευρώ - Πού θα κάνετε αίτηση

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα, στη διεύθυνση http://exoikonomisi.ypen.gr, για την υποβολή αιτήσεων για την υπαγωγή στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ Κατ' Οίκον».

Η συνολική δημόσια δαπάνη του προγράμματος ανέρχεται σε 292,18 εκατ. ευρώ.

Ο μέγιστος προϋπολογισμός των δαπανών αναβάθμισης θα φτάνει τις 25.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ) για τις κατοικίες και τα διαμερίσματα.

Πρόκειται για συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα, το οποίο παρέχει κίνητρα στους πολίτες για να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση του σπιτιού τους, εξοικονομώντας, ταυτόχρονα, χρήματα και ενέργεια, αυξάνοντας την αξία του.

Οδηγός για τους πολίτες, με τις βασικές οδηγίες, είναι δημοσιευμένος στη σελίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος, από το προηγούμενο πρόγραμμα και αναμένονται οι λεπτομέρειες για το νέο:

Ποιες κατοικίες μπορούν να χρηματοδοτηθούν;

Επιλέξιμες κατοικίες είναι το σύνολο των μονοκατοικιών, πολυκατοικιών και μεμονωμένων διαμερισμάτων (χωρίς επιπλέον προϋπόθεση) που ικανοποιούν αποκλειστικά τα ακόλουθα κριτήρια:

- Βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης χαμηλότερη ή ίση των 2.100 €/τ.μ.

- Έχουν καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Π.Ε.Α.) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ.

- Δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό ιδιοκτησιών ανά πολίτη, ενώ στις πολυκατοικίες όσοι από τους ιδιοκτήτες δεν επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν με ίδια κεφάλαια.

- Επίσης, εντάσσονται κενά διαμερίσματα που κατοικούνταν εντός των τελευταίων τριών ετών.

Ποιος μπορεί να ενταχθεί στο Πρόγραμμα - Με ποια κίνητρα;

Προβλέπεται δυνατότητα λήψης 4/5/6ετούς δανείου, με ή χωρίς εγγυητή, χωρίς προσημείωση ακινήτου, δυνατότητα άμεσης αποπληρωμής του δανείου χωρίς επιβαρύνσεις, καθώς και εξόφληση των προμηθευτών/ αναδόχων μέσω της τράπεζας χωρίς την εμπλοκή του πολίτη. Με την υπαγωγή στο πρόγραμμα παρέχεται προκαταβολή 40% του προϋπολογισμού της αίτησης.

Για την ένταξη στο Πρόγραμμα απαιτείται η διενέργεια ενεργειακών επιθεωρήσεων (πριν και μετά τις παρεμβάσεις), το κόστος των οποίων καλύπτεται κατά 100% από το Πρόγραμμα, μετά την επιτυχή υλοποίηση του έργου. Επιπλέον, καλύπτεται δαπάνη για αμοιβή συμβούλου έργου, έως 250 € χωρίς Φ.Π.Α.

Για ποιες εργασίες μπορώ να χρηματοδοτηθώ;

Η εξοικονόμηση που επιτυγχάνεται από τις παρεμβάσεις του προγράμματος πρέπει να αντιστοιχεί σε αναβάθμιση μιας ενεργειακής κατηγορίας ή στο 30% της ενεργειακής κατανάλωσης του κτηρίου αναφοράς.

Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις αφορούν σε:

- Τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος του κτηρίου συμπεριλαμβανομένου του δώματος/στέγης και της πιλοτής (συμπεριλαμβάνονται πρόσθετες εργασίες όπως αποξηλώσεις και αποκομιδή, επεμβάσεις στη στέγη πχ. αντικατάσταση κεραμιδιών κτλ).

- Αντικατάσταση κουφωμάτων και τοποθέτηση συστημάτων σκίασης (συμπεριλαμβάνονται εξώπορτα κτηρίου, κουφώματα κλιμακοστασίου, παντζούρια, ρολά, τέντες, κτλ).

- Αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού χρήσης (συμπεριλαμβάνονται αντικατάσταση εξοπλισμού του λεβητοστασίου και του δικτύου διανομής, τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα, συστήματα ελέγχου και αυτονομίας θέρμανσης κτλ).
Για την υλοποίηση των παρεμβάσεων δεν απαιτείται αδειοδότηση, ούτε καν έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας, εκτός πολύ ειδικών περιπτώσεων.

Σχετικές ειδήσεις