ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά Εύβοια: «Σβήστηκαν απ’ το χάρτη» Λίμνη, Ροβιές, Μουρτιά, Κεχριές –Στάχτη, πόνος και καταστροφή

Φωτιά Εύβοια: «Σβήστηκαν απ’ το χάρτη» Λίμνη, Ροβιές, Μουρτιά, Κεχριές –Στάχτη, πόνος και καταστροφή

Φωτιά Εύβοια: Μόνο η θάλασσα σταμάτησε την πύρινη λαίλαπα στα χωριά της βόρειας Εύβοιας – Οι αποκαρδιωτικές εικόνες και η επόμενη μέρα.

Είναι στιγμές που δεν υπάρχουν λέξεις για να περιγράψουν αυτά που ζούμε. Είναι στιγμές που ακόμα και εμείς οι «συνηθισμένοι» σε τραγωδίες και καταστροφές δημοσιογράφοι, λυγίζουμε και σκύβουμε το κεφάλι μπροστά στο δράμα.

Οι καταστροφικές πυρκαγιές του 2021 θα μείνουν σίγουρα στην ιστορία, όπως θα μείνουν βαθιά χαραγμένες μέσα μας και οι εικόνες από την βιβλική καταστροφή της βόρειας Αττικής και το ολοκαύτωμα της Εύβοιας.

Τα βίντεο και οι φωτογραφίες από τη Λίμνη Ευβοίας, με τους κατοίκους να επιβιβάζονται μαζικά σε ferry boat, σκάφη του Λιμενικού, βάρκες και καΐκια θύμισαν μικρασιατική καταστροφή, όσο υπερβολική κι αν ακούγεται η φράση.

Με δάκρυα στα μάτια, οι κάτοικοι στη Λίμνη, τις Ροβιές, τη Μυρτιά και τις Κεχριές έπαιρναν τα βασικά είδη από το σπίτι τους και τα εγκατέλειπαν προσευχόμενοι να ξαναμπούν στα σπίτια τους, μιας και η πύρινη λαίλαπα βρίσκονταν μερικά μέτρα μακριά.

Δυστυχώς, τη μανία του μετώπου δεν μπόρεσε να ανακόψει καμία πυροσβεστική δύναμη, με τις εικόνες το βράδυ της Παρασκευής να είναι αποκαρδιωτικές. Μια κατακόκκινη λάβα να έχει καλύψει όλο το χωριό της Λίμνης και να κατακαίει σπίτια, επιχειρήσεις και αυτοκίνητα. Τίποτα δεν σταματά την πύρινη λαίλαπα, μόνο η θάλασσα…

Πώς να παρηγορήσεις τους ηλικιωμένους; Τι να πεις στα παιδιά; Πώς να συμπαρασταθείς στους νέους; Πώς να εξηγήσεις σε αυτούς τους ανθρώπους ότι το σπίτι τους κάηκε, η περιουσία τους χάθηκε και τα όνειρά τους έγιναν στάχτη;

Δυστυχώς, τα λόγια είναι φτωχά και πλέον απαιτούνται πράξεις. Μόνο πράξεις και μάλιστα άμεσα. Όχι μόνο από εμάς, τους απλούς πολίτες, αλλά από την Πολιτεία, από το κράτος που αδυνατούσε να στείλει επιπλέον ενισχύσεις για να σωθεί η Εύβοια. Οι κάτοικοι της Λίμνης, των Ροβιών, της Μουρτιάς και των Κεχριών θα επιστρέψουν στα χωριά τους και θα βρουν τα πάντα καμένα. Χρέος της Πολιτείας είναι να τους πείσει να παραμείνουν εκεί, να παλέψουν, να σταθούν όρθιοι και ξαναχτίσουν τα πάντα από την αρχή. Το οφείλει αυτό κράτος σε όλους τους αγανακτισμένους Έλληνες

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

LIVE BLOG: Η Ελλάδα στις φλόγες - Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις για τις φωτιές