ΚΟΣΜΟΣ

Σαουδική Αραβία – Ιράν: Συνάντηση Μπιν Σαλμάν με τον ΥΠΕΞ του άλλοτε «ιστορικού αντιπάλου»

Σαουδική Αραβία – Ιράν: Συνάντηση Μπιν Σαλμάν με τον ΥΠΕΞ του άλλοτε «ιστορικού αντιπάλου»
AP.

Για χρόνια, «κυριάρχησε» η εχθρότητα ανάμεσα στους σιίτες ηγέτες του Ιράν και τη σαουδαραβική σουνιτική οικογένεια που βρίσκεται στην εξουσία της χώρας.

Σήμερα (18/08), ο Πρίγκιπας – Διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, υποδέχθηκε τον Υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, Χοσέιν Αμιραμπντολαχιάν, στη Τζέντα, στο υψηλότερο επίπεδο συνομιλιών μετά την επαναπροσέγγιση των δύο χωρών έπειτα από χρόνια αντιπαλότητας, μέσα στα οποία υπήρξε αποσταθεροποίηση την περιοχή.

Η μη προγραμματισμένη συνάντηση πραγματοποιήθηκε μία ημέρα αφότου ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας έφθασε στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας και ανέφερε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι «στον σωστό δρόμο», ύστερα από συνομιλίες με τον Υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπα Φαϊσάλ μπιν Φάρχαν.

Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ευρύτερα γνωστός ως MbS, αποτελεί τον «ντε φάκτο» ηγέτη της χώρας και έχει ωθήσει στον αναπροσανατολισμό της σαουδαραβικής εξωτερικής πολιτικής τα τελευταία χρόνια, εν μέσω ερωτημάτων αναφορικά με την ιστορικά στενή σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Η ιρανική αντιπροσωπεία υποστήριξε πως η συνάντηση ήταν «πολύ καλή», σύμφωνα με το ιρανικό δίκτυο Press TV, ενώ, συζητήθηκαν οι διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, βάσει ρεπορτάζ του σαουδαραβικού κρατικού πρακτορείου ειδήσεων, SPA.

Η αντιπαλότητα ανάμεσα στους σιίτες ηγέτες του Ιράν και τη σαυδαραβική σουνιτική οικογένεια που κυβερνά τη χώρα «κυριάρχησε» για χρόνια στη Μέση Ανατολή, καθώς ανταγωνίζονταν για επιρροή σε πολέμους και πολιτικές συγκρούσεις στο Ιράκ, τη Συρία, τον Λίβανο, την Υεμένη και το Μπαχρέιν.

Ωστόσο, τον Μάιο, η Κίνα πέτυχε την επαναπροσέγγιση των δύο κρατών, η οποία οδήγησε σε πλήρη αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων, που είχαν διακοπεί από τη Σαουδική Αραβία το 2016, όταν διαδηλωτές επιτέθηκαν στην πρεσβεία στην Τεχεράνη, μετά την εκτέλεση –από το Ριάντ– ενός εξέχοντα σιίτη κληρικού.

Ο Πρίγκιπας Φαϊσάλ επισκέφθηκε την Τεχεράνη τον Ιούνιο και σημείωσε ότι ελπίζει πως ο Πρόεδρος του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί, θα επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία «εν ευθέτω χρόνω».

Σχετικές ειδήσεις