ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στα δύο χωρισμένη η τρόικα

Στα δύο χωρισμένη η τρόικα

Διχασμένοι οι εκπρόσωποι των δανειστών για το θέμα των εργασιακών και τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκεί στην Ελλάδα.

Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα για το θέμα των εργασιακών.

Από το πρωί οι δύο πλευρές προσπαθούν να βρουν τη χρυσή τομή για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις με επίκεντρο τη μείωση των αποζημιώσεων των απολύσεων και της κατάργησης των τριετιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κ. Π. Τόμσεν, επιμένει στην εφαρμογή των μέτρων αυτών βάζοντας το «μαχαίρι στο λαιμό» του αρμόδιου υπουργού κ. Γιάννη Βρούτση.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τα πνεύματα οξύνθηκαν αρκετές φορές, με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ να φτάνει στο σημείο ακόμα και να απειλήσει, εμμέσως έστω, τον Έλληνα υπουργό.

Η ένταση της συνάντησης ήταν τέτοια που ο κ. Τόμσεν εξήλθε δύο φορές από τη σύσκεψη για να μιλήσει στο τηλέφωνο.

Το αξιοσημείωτο στη σημερινές επαφές είναι η «κόντρα» που διακρίνεται στο εσωτερικό της τρόικας για τα εν λόγω ζητήματα.

Ο κ. Τόμσεν δείχνει να μην κάνει πίσω και ζητά μετ’ επιτάσεως άμεση εφαρμογή των όσων ζητά το Ταμείο.

Από την πλευρά του οι εκπρόσωποι της ΕΕ και της ΕΚΤ δείχνουν πιο διαλλακτικοί και φαίνονται διατεθειμένοι να συζητήσουν τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς, τις οποίες δεν θέλει καν να ακούσει ο κ. Πολ Τόμσεν.

Οι κκ Μαζούχ και Μορς μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, έδειξαν να εκπλήσσονται από τη στάση του κ. Τόμσεν ο οποίος εκνευρισμένος ζήτησε να διακοπεί η σύσκεψη προκειμένου να μιλήσει με Αμερική.

Από τη συνάντηση αποχώρησε αρχικά ο Πολ Τόμσεν και τον ακολούθησαν οι κύριοι Μαζούχ και Μορς.