ΕΛΛΑΔΑ

Πάτρα: Κύκλωμα δημοτικών υπαλλήλων νομιμοποιούσε μετανάστες

Πάτρα: Κύκλωμα δημοτικών υπαλλήλων νομιμοποιούσε μετανάστες

Σε κύκλωμα λαθρομεταναστών όπου τους προμήθευαν με πλαστές άδειες διανομής στη χώρα μας εμπλέκονται πέντε υπάλληλοι του δήμου Πατρέων και ένας του δήμου δυτικής Αχαΐας.

Μάλιστα, για τη συγκεκριμένη υπόθεση έχει σχηματισθεί δικογραφία σε βάρος 59 αλλοδαπών, οι οποίοι προμηθεύονταν από τους υπαλλήλους τις πλαστογραφημένες άδειες, πολλές από τις οποίες είχαν κλαπεί από υπηρεσίες Αλλοδαπών και Μετανάστευσης.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο ερευνών της Αστυνομίας, για την εξιχνίαση κλοπής μεγάλου αριθμού ασυμπλήρωτων αδειών διαμονής αλλοδαπών, που σημειώθηκε πριν από οκτώ μήνες περίπου στη Διεύθυνση Αλλοδαπών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν από την Ασφάλεια Πατρών, 59 αιτήσεις αλλοδαπών για ανανέωση άδειας διαμονής.

Οι 41 από τις αιτήσεις αυτές είχαν υποβληθεί στο δήμο Δυτικής Αχαΐας και οι υπόλοιπες 18 στο Δήμο Πατρέων, ενώ όλες συνοδευόταν από τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά. Όμως από την έρευνα που έκαναν αστυνομικοί της Ασφαλείας, προέκυψε ότι όλες οι άδειες διαμονής που κατατέθηκαν στους δύο Δήμους για να ανανεωθούν, ήταν πλαστογραφημένες.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την Αστυνομία άλλες είναι ανύπαρκτες, άλλες αντιστοιχούν σε διαφορετικά από τους καταθέτες άτομα, ενώ οκτώ ήταν κλεμμένες από την Διεύθυνση Αλλοδαπών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Επίσης τέσσερις ακόμα αιτήσεις είχαν κλαπεί από άλλες υπηρεσίες εκτός Αχαΐας.

Ταυτόχρονα από τον έλεγχο των δικαιολογητικών διαπιστώθηκε ότι ήταν και αυτά πλαστογραφημένα, όσον αφορά στη φορολογική και την ασφαλιστική ενημερότητα των αλλοδαπών.

Σχετικά με την εμπλοκή των κατηγορούμενων δημοτικών υπαλλήλων, παρελάμβαναν, σύμφωνα με την Αστυνομία, τα πλαστογραφημένα πιστοποιητικά των αλλοδαπών, χωρίς να κάνουν τον απαιτούμενο έλεγχο, με αποτέλεσμα να χορηγούν προσωρινές βεβαιώσεις νόμιμης άδειας παραμονής και εργασίας στη χώρα.

Όσον αφορά τον υπάλληλο του δήμου Δυτικής Αχαΐας κατηγορείται επίσης, ότι έπεισε, σε πέντε περιπτώσεις, 58χρονο αγρότη να δηλώσει ψευδώς σε υπεύθυνη δήλωση του, ότι απασχολούσε αλλοδαπούς σε καλλιέργειες του, προκειμένου αυτή να συμπεριληφθεί ως δικαιολογητικό στην αίτησή τους για ανανέωση άδειας διαμονής.