ΕΛΛΑΔΑ

Αρσάκειο - Bullying: «O 15χρονος αντιμετωπίζεται ως καταδότης» λέει ο δικηγόρος του

Αρσάκειο -  Bullying: «O 15χρονος αντιμετωπίζεται ως καταδότης» λέει ο δικηγόρος του

Την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο 15χρονος μαθητής που δέχθηκε άγριο bullying μέσα στο σχολείο, αλλά και τις επόμενες κινήσεις τις οικογένειάς του, περιέγραψε ο συνήγορός τους

Στις ευθύνες των εποπτευόντων εκπαιδευτικών, αλλά και του ΔΣ του σχολείου εστιάζει η οικογένεια του 15χρονου, ο οποίος έπεσε θύμα bulliyng και ξυλοδαρμού από συμαθητές τους, παρά στην τυχόν τιμωρία των ανήλικων δραστών, σύμφωνα με τον συνήγορο, Σπύρο Δημητρίου.

Ο δικηγόρος της οικογένειας του 15χρονου μαθητής, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ σημείωσε μεταξύ άλλων πως το παιδί επέστρεψε στο σχολείο, όπου αντιμτωπίζεται πλέον ως «καταδότης».

Οι ανήλικοι δράστες δεν είναι υπεύθυνοι ακόμα και ωσότου να κλείσουν τα 15 έτη για τις πράξεις τους και η τυχόν τιμωρία τους από την Δικαιοσύνη θα είναι κάποια θεραπευτικά μέτρα που θα τεθούν για την καλύτερη εξέλιξη τους. Αυτό που θα διερευνήσει οικογένεια είναι οι ποινικές ευθύνες των εποπτευόντων καθηγητών και του ΔΣ του σχολείου. Γιατί από τη δικογραφία και τα ρεπορτάζ προκύπτει ότι υπήρχαν και άλλα παρόμοια περιστατικά. Επομένως θα πρέπει να διερευνηθεί αν το σχολείο λάμβανε ή δεν λάμβανε μέτρα για την προστασία και την ασφάλεια των παιδιών, αλλά κυρίως για την σωστή ενημέρωση και την καθοδήγηση των παιδιών που φέρονται ως δράστες και για ποιο λόγο συνέβησαν τα περιστατικά αυτά” σημείωσε ο κ. Δημητρίου.

Το παιδί με τη μητέρα του πήγε στο αστυνομικό τμήμα προκειμένου να γίνει μια απλή καταγραφή του περιστατικού και στη θέα του άγριου ξυλοδαρμού που είχε υποστεί, αυτεπαγγέλτως κινήθηκε η αστυνομία. Το παιδί δηλαδή και πάλι δεν μίλησε” σημείωσε.

Το παιδί είναι σε μετατραυματικό στρες. Ωστόσο πήγε στο σχολείο και η υποδοχή είναι αυτή που συνήθως γίνεται σε έναν εντός πολλών εισαγωγικών καταδότη. Γιατί παρότι έχει υποστεί αυτή τη συμπεριφορά, από τους δράστες δέχεται bullying ως ο καταδότης που κινητοποίησε νομική διαδικασία για την τιμωρία αυτών” είπε ο κ. Δημητρίου.

Η εισαγγελέας ανηλίκων ξανα παρέπεμψε τη δικογραφία στην υποδιεύθυνση ανηλίκων της ΓΑΔΑ για περαιτέρω έρευνα.

Αμετανόητοι οι «νταήδες» - «Τον λέγαμε κεφτέ και γουρούνι»

Την ίδια ώρα, αίσθηση προκαλεί και η στάση και ο κυνισμός των θυτών, οι οποίοι έφτασαν να υποστηρίξουν ότι δεν ήταν οι μόνοι που παρενοχλούσαν τον 15χρονο.

«Τον λέγαμε μπούλη, κεφτεδάκι, γουρουνάκι δεν τον πειράζαμε μόνο εμείς, αλλά τον κορόιδευαν και άλλοι από το σχολείο, τον πειράζαμε και έτσι για πλάκα αποφασίσαμε να τον δέσουμε. Πέσαμε πάνω του πέντε, έξι παιδιά, τον δέσαμε με την πετονιά αλλά ξέφυγε για λίγο η κατάσταση», φέρονται να είπαν, μεταξύ άλλων, στην κατάθεσή τους, οι έξι φερόμενοι ως δράστες.

Όπως αναφέρουν συγγενείς μαθητών, ορισμένοι από τους δράστες δείχνουν αμετανόητοι, ενώ άλλοι απειλούν συμμαθητές τους.

«Κάποια (από τα παιδιά) δείχνουν μια μεταμέλεια, κάποια δείχνουν μια ειρωνεία. Στο ερώτημα ενός καθηγητή “γελάς ακόμα;” σε έναν από τους δύο, είπε “ναι, δεν έχω κάνει τίποτα για να μη γελάω”. Και συνέχιζαν να κάνουν πλάκα μεταξύ τους», περιγράφει μητέρα μαθήτριας.

Άλλος γονέας αναφέρει: «Πάνε και απειλούν τα παιδιά λέγοντας ότι “μην τολμήσεις και μιλήσεις και μην πεις τι έγινε, διότι θα δεις τι θα πάθεις”».

Αύριο Μεγάλη Τρίτη οι αποφάσεις του σχολείου

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων έχει ζητήσει αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος για τους μαθητές που έκαναν bullying στον 15χρονο.

Οι αποφάσεις του Συλλόγου Διδασκόντων στο Αρσάκειο αναμένονται τη Μεγάλη Τρίτη. Στη συνεδρίαση έχουν κληθεί τόσο οι εμπλεκόμενοι μαθητές, οι 6 δράστες και το θύμα, όσο και οι κηδεμόνες τους ενώ η Διοίκηση του Αρσακείου με ανακοίνωσή της ενημερώνει πως βρίσκεται σε εξέλιξη Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τυχόν ευθύνες των εκπαιδευτικών.

Σχετικές ειδήσεις