ΕΛΛΑΔΑ

Νεκροί Χαλκιδική - Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Θρηνούμε για την απώλεια αυτών των ψυχών

Νεκροί Χαλκιδική - Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Θρηνούμε για την απώλεια αυτών των ψυχών
Eurokinissi

Φονική κακοκαιρία στη Χαλκιδική: Εξι νεκροί είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της σφοδρής κακοκαιρίας - Σοκάρουν οι εικόνες της καταστροφής - Από την πρώτη στιγμή στον τόπο της τραγωδίας ο υπουργός Δημόσιας Τάξης 

«Θρηνούμε για την απώλεια αυτών των ψυχών, είμαστε αλληλέγγυοι στους συγγενείς τους. Θα είμαστε αλληλέγγυοι και θα κάνουμε ό,τι δυνατόν σαν χώρα για την απώλεια». Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια του λόγιατου Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, ο οποίος βρίσκεται στη Χαλκιδική.

Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη σύσκεψη για τη διαχείριση της κρίσης.

Όπως τόνισε ο υπουργός, από την πρώτη στιγμή «150 άτομα και 55 οχήματα ήταν εδώ διατεταγμένα από χθες το πρωί που εντοπίστηκε το φαινόμενο και δόθηκε ALERT. Σαράντα μηχανήματα της Περιφέρειας και 100 εργαζόμενοι συμμετέχουν. Η δουλειά των υπηρεσιών είναι τόσο σημαντική που ελαχιστοποίησαν τις ζημιές στο βαθμό του δυνατού».

Ο υπουργός ζήτησε αν υπάρχει έστω και υπόνοια αγνοούμενου, ο κόσμος να επικοινωνεί είτε με την Άμεση Δράση είτε με το 112 της Πολιτικής Προστασίας.

Τόνισε ότι υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, ενώ επισήμανε ότι δεν υπήρξαν πλημμυρικά φαινόμενα, αλλά πτώσεις δέντρων και αυτές προκάλεσαν τους θανάτους.

Άμεσα η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης

«Έρχονται δεκάδες υπάλληλοι από τον ΔΕΔΔΗΕ για να αποκατασταθούν τα προβλήματα. Υπάρχει πρόβλημα με τον ΑΔΜΗΕ, δηλαδή με την υψηλή τάση, κάνουμε προσπάθεια ώστε ο διοικητής και όσοι χρειαστούν να είναι εδώ παρόντες. Είναι τεράστιο το ζήτημα της ηλεκτροδότησης γιατί υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, άρα είναι θέμα οικονομικής επιβίωσης της περιοχής», δεσμεύτηκε μεταξύ άλλων ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Αποζημιώσεις

Αναφορικά με τις υλικές ζημιές είπε ότι «τις επόμενες μέρες θα αποκατασταθούν όλες με βάση τους ισχύοντες νόμους. Η περιφέρεια κάνει απογραφή και καταγραφή των ζημιών. Συνεργεία θα κάνουν καταγραφή και στις ιδιωτικές κατοικίες. Θα εργαστούμε τις επόμενες μέρες ώστε να επανέλθει η ζωή στην περιοχή. Είμαστε εδώ για αν συμπαρασταθούμε στη Χαλκιδική, να θρηνήσουμε τα αθώα θύματα και να κλείσουμε γρήγορα τις πληγές. Αυτή είναι η αποστολή μας».

Το χρονικό της τραγωδίας

Νεκρούς και τεράστιες καταστροφές άφησε πίσω της η θεομηνία που έπληξε τη Χαλκιδική.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα στοίχισαν τη ζωή σε ζευγάρι ηλικιωμένων από την Τσεχία, που παραθέριζαν με τροχόσπιτο στη Σωζόπολη. Το όχημά τους φαίνεται πως ανατράπηκε από σφοδρούς ανέμους.

Μαζί τους παραθέριζε ο γιος τους, που τραυματίστηκε και διακομίστηκε σε νοσοκομείο, καθώς και ο εγγονός τους -κατά πληροφορίες είναι 18 ετών- που είναι καλά στην υγεία του αλλά έχει υποστεί σοκ.

Ακόμη δύο θάνατοι καταγράφηκαν στην Νέα Ποτίδαια, όταν δένδρο καταπλάκωσε 39χρονο Ρώσο και τον γιο του, περίπου δύο ετών, που διέμεναν σε ξενοδοχειακή μονάδα της περιοχής.

Δείτε φωτογραφίες από τα σημεία της τραγωδίας:

Βομβαρδισμένο τοπίο τα Νέα Πλάγια

Στα Νέα Πλάγια Χαλκιδικής μία γυναίκα 54 ετών από την Ρουμανία έχασε την ζωή της όταν καταπλακώθηκε από πτώση στεγάστρου σε ταβέρνα. Από την πτώση της οροφής τραυματίστηκε και ο οκτώ ετών γιος της γυναίκας. Το παιδί μεταφέρθηκε στο κέντρο Υγείας Μουδανιών, όπου και εξέπνευσε.

Δείτε φωτογραφίες από τα Νέα Πλάγια

Εικόνες αποκάλυψης

Τα βίντεο και οι φωτογραφίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας από τον φονικό ανεμοστρόβιλο που χτύπησε το πρώτο και το δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής – δηλαδή την Κασσάνδρα και την Σιθωνία – είναι κυριολεκτικά τρομακτικές.

«Είναι σαν να έπεσε βόμβα», είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος που κι αυτός προσπαθεί να συντονίσει τη διαχείριση της κατάστασης μέσα στο μαύρο σκοτάδι, αφού υπάρχει διακοπή στην ηλεκτροδότηση.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ:

Μπλακ άουτ σημειώθηκε στο πρώτο πόδι, την ώρα που η καταρρακτώδης βροχή και ο μανιασμένος αέρας σήκωναν τα πάντα στο πέρασμά τους.

Σημειώνεται ότι η Πυροσβεστική προσπαθεί εδώ και πολλές ώρες να ανοίξει δρόμους που έκλεισαν λόγω πτώσης δέντρων ενώ συνεργεία της ΔΕΗ προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις βλάβες στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Χαλκιδική

Η ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής κηρύχθηκε λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης (10/7) σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας από την πρώτη στιγμή έθεσαν σε συναγερμό όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες τους οι οποίες κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να βοηθήσουν τους εκατοντάδες πολίτες που καλούν σε βοήθεια.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότερα από 40 συνεργεία σε όλο το νομό Χαλκιδικής τα οποία προσπαθούν να βοηθήσουν συμπολίτες μας, πολλοί εκ των οποίων είναι εγκλωβισμένοι.

Με πληροφορίες από thestival.gr, onetv

Διαβάστε επίσης:

Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων - Η εξέλιξη της κακοκαιρίας τις επόμενες ώρες

Σεισμός ΤΩΡΑ στην Κρήτη - Αισθητός σε πολλές περιοχές