ΕΛΛΑΔΑ

Φονική κακοκαιρία στη Χαλκιδική: Αυτοί είναι οι έξι νεκροί (pics+vid)

Φονική κακοκαιρία στη Χαλκιδική: Αυτοί είναι οι έξι νεκροί (pics+vid)
Eurokinissi

Φονική κακοκαιρία στη Χαλκιδική: Έξι νεκροί είναι ο τραγικός απολογισμός της σφοδρής κακοκαιρίας που σάρωσε τη Χαλκιδική - Πάνω από 100 τραυματίες, οι δύο σοβαρά - Σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες για αγνοούμενο ψαρά στη Νέα Καλλικράτεια - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κυρήχθηκε ο νομός - Σοκάρουν οι πρώτες εικόνες της καταστροφής.

Έξι νεκροί, δεκάδες τραυματίες, ξεριζωμένα δέντρα, αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα, ανυπολόγιστες υλικές ζημιές, δρόμοι που μετατράπηκαν σε χειμάρρους: αυτός είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός των ακραίων καιρικών φαινομένων που πλήττουν από χθες βράδυ τη Χαλκιδική. «Η κατάσταση ήταν τραγική, αυτό φαίνεται κι από τα συμβάντα που πέρασαν από το Κέντρο Υγείας. Ήταν μια κατάσταση πρωτοφανής για την περιοχή μας, δεν την έχουμε ξαναζήσει», δήλωσε ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Νέων Μουδανιών, Αθανάσιος Καλτσάς.

«Έγιναν τεράστιες καταστροφές, αποκολλήθηκαν διάφορα αντικείμενα, αναποδογύρισαν αυτοκίνητα, πλημμύρισε η περιοχή μας, με αποτέλεσμα να έχουμε έξι νεκρούς και 55-60 τραυματίες, από 8 μηνών έως και 72 ετών, που πέρασαν από το συγκεκριμένο Κέντρο Υγείας», εξήγησε ο κ. Καλτσάς.

Κάποιοι από τους τραυματίες επέστρεψαν στη βάση τους, αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, άλλοι διακομίστηκαν στο νοσοκομείο του Πολυγύρου και σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και κατάγματα άνω και κάτω άκρων.

Νεκροί και τεράστιες καταστροφές

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων που σημειώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης (10/7) στο νομό Χαλκιδικής. Ανάμεσα στα θύματα είναι και δύο παιδιά.

Όπως ανέφερε ο Χαράλαμπος Στεργιάδης, διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με τον οποίο επικοινώνησε το Newbomb.gr, πρόκειται για έναν Ρώσο τουρίστα και το μόλις δύο ετών μωρού του, για μία γυναίκα και τον γιο της που καταπλακώθηκαν από υπόστεγο που κατέρρευσε, καθώς επίσης και για ένα ζευγάρι αλλοδαπών που τραυματίστηκαν θανάσιμα όταν το τροχόσπιτο στο οποίο βρίσκονταν ανετράπη.

Πιο συγκεκριμένα, τα ακραία καιρικά φαινόμενα στοίχισαν τη ζωή σε ζευγάρι ηλικιωμένων από την Τσεχία, που παραθέριζαν με τροχόσπιτο στη Σωζόπολη. Το όχημά τους φαίνεται πως ανατράπηκε από τους σφοδρούς ανέμους.

Μαζί τους παραθέριζε ο γιος τους, που τραυματίστηκε και διακομίστηκε σε νοσοκομείο, καθώς και ο εγγονός τους - κατά πληροφορίες είναι 18 ετών - που είναι καλά στην υγεία του αλλά έχει υποστεί σοκ.

Ακόμη δύο θάνατοι καταγράφηκαν στην Νέα Ποτίδαια, όταν δένδρο καταπλάκωσε 39χρονο Ρώσο και το γιο του, περίπου δύο ετών, που διέμεναν σε ξενοδοχειακή μονάδα της περιοχής.

Δείτε φωτογραφίες από τα σημεία της τραγωδίας:

Βομβαρδισμένο τοπίο τα Νέα Πλάγια

Στα Νέα Πλάγια Χαλκιδικής μία γυναίκα 54 ετών από την Ρουμανία έχασε την ζωή της όταν καταπλακώθηκε από πτώση στεγάστρου σε ταβέρνα.

Από την πτώση της οροφής τραυματίστηκε και ο οκτώ ετών γιος της.

Το παιδί μεταφέρθηκε στο κέντρο Υγείας Μουδανιών, όπου και εξέπνευσε.

Δείτε φωτογραφίες από τα Νέα Πλάγια

Εικόνες Αποκάλυψης

Τα βίντεο και οι φωτογραφίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας από τον φονικό ανεμοστρόβιλο που χτύπησε το πρώτο και το δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής – δηλαδή τη Κασσάνδρα και την Σιθωνία – είναι κυριολεκτικά τρομακτικές.

«Είναι σαν να έπεσε βόμβα», είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ:

Μπλακ άουτ σημειώθηκε στο πρώτο πόδι, την ώρα που η καταρρακτώδης βροχή και ο μανιασμένος αέρας σήκωναν τα πάντα στο πέρασμά τους.

Πηγές προσκείμενες στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και στο ΕΚΑΒ αναφέρουν δεκάδες περιπτώσεις τραυματιών που διακομίστηκαν με ασθενοφόρα ή μετέβησαν με ιδιωτικά οχήματα σε νοσοκομεία της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης, όπου εισήχθησαν και νοσηλεύονται.

Το φαινόμενο διήρκεσε δέκα λεπτά

Αυτόπτες μάρτυρες από την περιοχή της Ποτίδαιας τονίζουν ότι το ισχυρότατο μπουρίνι κράτησε μόλις δέκα λεπτά.

«Μας χτύπησε τυφώνας» προσθέτουν κάτοικοι από τα Ν. Πλάγια στο Thestival.

Όλα συνέβησαν πολύ γρήγορα και όσοι ήταν σε ανοιχτό χώρο δεν είχαν το χρόνο για να προστατευτούν.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Χαλκιδική

Η ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας από την πρώτη στιγμή έθεσαν σε συναγερμό όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες τους.

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους συναρμόδιους υπουργούς, οι οποίοι τον ενημερώνουν για την εξέλιξη των ακραίων καιρικών φαινομένων και τις προσπάθειες που καταβάλουν οι διασώστες.

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε εντολή κυβερνητικό κλιμάκιο να μεταβεί στην περιοχή.

Στη Χαλκιδική ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Στη Χαλκιδική μετέβη εσπευσμένα ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Παράλληλα ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος θα αναλάβει τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον εκτελεστικό γραμματέα της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Νίκο Ιωάννου και τον γενικό διευθυντή Πολιτικής Προστασίας κ. Χαράλαμπο Στεργιάδη, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός των υπηρεσιών.

Το πρωί της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή της Περιφέρειας, έκτακτη σύσκεψη στο δημαρχείο Νέων Μουδανιών και έγινε μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, καθώς και ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής.

Κινητοποίηση από την Περιφέρεια

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας επισήμανε σε ανακοίνωσή της τα ξημερώματα της Πέμπτης ότι «η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας προειδοποιεί τους πολίτες και επισκέπτες ειδικά στη Χαλκιδική, τόσο στη Σιθωνία, όσο και στην Κασσάνδρα, ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ωρών θα συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες».

Αναλυτικά η ανακοίνωση για τη Χαλκιδική και την Κεντρική Μακεδονία αναφέρει:

«Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας προειδοποιεί τους πολίτες και επισκέπτες ειδικά στη Χαλκιδική, τόσο στη Σιθωνία, όσο και στην Κασσάνδρα, ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ωρών θα συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες.

Γι’ αυτό συνιστά περιορισμό στις μετακινήσεις των πολιτών, παραμονή σε ασφαλείς χώρους και τήρηση των οδηγιών των στελεχών της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και των υπαλλήλων των Δήμων, μέχρι να κοπάσουν τα φαινόμενα οριστικά.

Σαράντα μηχανήματα της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας καθαρίζουν το οδικό δίκτυο και προσπαθούν να το κρατήσουν προσβάσιμο, στην Πιερία, την Ημαθία, τη Θεσσαλονίκη, αλλά κυρίως στη Χαλκιδική που έχει υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα.

Περισσότερα από 100 άτομα προσωπικό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνδράμουν το έργο της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και των άλλων αρχών και προσπαθούν να περιορίσουν τις επιπτώσεις από τα εξαιρετικά έντονα καιρικά φαινόμενα, προσφέροντας βοήθεια στους πολίτες σε όλες τις πληγείσες περιοχές.

Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας θα παραμείνει και τις επόμενες ώρες σε επιφυλακή και τα συνεργεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα επιχειρούν όπου χρειάζεται, προκειμένου να αποκαταστήσουν τις ζημιές σε δίκτυα, δρόμους και κατοικημένες περιοχές. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι σε διαρκή συνεννόηση και επικοινωνία με τη ΔΕΗ, προκειμένου να αποκατασταθούν τα προβλήματα ηλεκτροδότησης το ταχύτερο δυνατό, ενώ παρέχεται κάθε δυνατή βοήθεια και στο προσωπικό του ΕΚΑΒ για τη διακομιδή τραυματιών σε κέντρα υγείας και νοσοκομεία».

Πάνω από 600 κλήσεις δέχτηκε η Πυροσβεστική

Τεράστια είναι κινητοποίηση των δυνάμεων της Πυροσβεστικής, μετά τα θεομηνία που έπληξε αργά το βράδυ της Τετάρτης (10/7), αρκετές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, στις επιχειρήσεις παροχής βοήθειας στην ευρύτερη περιοχή της Κ. Μακεδονίας επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 140 Πυροσβέστες και 44 οχήματα.

Αναλυτικά:

  • 80 πυροσβέστες με 39 οχήματα από ΔΙ.Π.Υ.Ν. Χαλκιδικής και ΔΙ.Π.Υ.Ν. Θεσσαλονίκης
  • 25 πυροσβέστες με 5 οχήματα από την 2η Ε.Μ.Α.Κ. και
  • 35 πυροσβέστες ως πεζοπόρο τμήμα με ειδικό εξοπλισμό

Αναμένεται ενίσχυση των δυνάμεων από ΠΕΠΥΔ Δυτικής Μακεδονίας με:

  • 8 πυροσβέστες και 4 οχήματα

Το κέντρο επιχειρήσεων Πολυγύρου έλαβε περισσότερες από 600 κλήσεις για παροχή βοήθειας.

Μέχρι στιγμής έχουν επέμβει σε 235 συμβάντα για διασώσεις, αντλήσεις και κοπές δέντρων.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων - Η εξέλιξη της κακοκαιρίας τις επόμενες ώρες

Σεισμός ΤΩΡΑ στην Κρήτη - Αισθητός σε πολλές περιοχές

Σχετικές ειδήσεις