ΚΟΣΜΟΣ

Πάπας Φραγκίσκος: Ο πόλεμος στην Ουκρανία «θα ήταν τρέλα» - Απευθύνει εκκληση για διάλογο

O Πάπας Φραγκίσκος
O Πάπας Φραγκίσκος
ΑΡ

Οι εντάσεις και οι απειλές πολέμου μπορούν να ξεπεραστούν με «σοβαρό διάλογο», λέει ο πάπας Φραγκίσκος, απευθύνοντας μήνυμα για ειρήνη

Οι εντάσεις και οι απειλές πολέμου μπορούν να ξεπεραστούν με «σοβαρό διάλογο», λέει ο επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας. Μιλώντας στους πιστούς την Τετάρτη (9/2) ο πάπας Φραγκίσκος ευχαρίστησε επίσης όσους συμμετείχαν πρόσφατα στη διεθνή ημέρα προσευχής για την ειρήνη στην Ουκρανία

Ο Ποντίφηκας είπε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα ήταν «τρέλα» και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι εντάσεις μεταξύ αυτής της χώρας και της Ρωσίας μπορούν να ξεπεραστούν μέσω πολυμερούς διαλόγου.

«Ας συνεχίσουμε να ικετεύουμε τον Θεό της ειρήνης, ώστε οι εντάσεις και οι απειλές πολέμου να ξεπεραστούν μέσω ενός σοβαρού διαλόγου και ότι οι συνομιλίες για το Normandy Format μπορούν να συμβάλουν σε αυτόν τον στόχο», είπε, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία και την Ουκρανία. από τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Η Ρωσία εκτιμάται ότι έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορά της με την Ουκρανία, αλλά έχει αρνηθεί τις κατηγορίες της Δύσης ότι μπορεί να σχεδιάζει επίθεση κατά της γείτονάς της.

Ο Φραγκίσκος προσκλήθηκε στην Ουκρανία

Οι περισσότεροι Ουκρανοί είναι Ορθόδοξοι Χριστιανοί αλλά η χώρα φιλοξενεί επίσης το δικό της παράρτημα της Καθολικής Εκκλησίας, η οποία ασκεί μια ανατολική ιεροτελεστία παρόμοια με την ορθόδοξη λατρεία, ενώ ειναι πιστή στον Πάπα της Ρώμης.

Την Τρίτη, ο ηγέτης των καθολικών της Ουκρανίας είπε ότι κάλεσε τον Φραγκίσκο να επισκεφθεί τη χώρα, κάνοντας λόγο για μια τεράστια χειρονομία που θα βοηθούσε στην ειρήνη. «Έχουμε εκφράσει αρκετές φορές την επιθυμία να επισκεφθεί ο άγιος πατέρας την Ουκρανία. Τον προσκαλέσαμε και το επαναλάβαμε συχνά. Είμαστε αισιόδοξοι. Οι χειρονομίες είναι πολύ σημαντικές και η επίσκεψη στην Ουκρανία θα ήταν μια πολύ δυνατή χειρονομία για όλη την ανθρωπότητα» είπε ο Αρχιεπίσκοπος Σβιατοσλάβ Σεβτσούκ,

«Αγγελιοφόρος ειρήνης»

Για να επισκεφθεί την Ουκρανία, ο Πάπας θα πρέπει να προσκληθεί από την κυβέρνηση και τις θρησκευτικές αρχές. «Υπάρχει συναίνεση στην Ουκρανία, όχι μόνο μεταξύ των Καθολικών αλλά και μεταξύ των Ορθοδόξων, ακόμη και των μη πιστών, ότι ο Πάπας Φραγκίσκος είναι η πιο σημαντική ηθική αρχή στον κόσμο σήμερα», είπε ο Σεβτσούκ.

«Ο κόσμος λέει ότι αν ο Πάπας έρθει στην Ουκρανία, ο πόλεμος θα τελειώσει. Βλέπουν τη χειρονομία μιας παπικής επίσκεψης ως αγγελιοφόρο της ειρήνης». Όμως η Ρωσία και η Ορθόδοξη Εκκλησία της, η οποία έχει στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο, είναι απίθανο να καλωσορίσουν οποιαδήποτε επίσκεψη. Θα μπορούσε επίσης να περιπλέξει τα πράγματα για τον πάπα καθώς προσπαθεί να βελτιώσει τις σχέσεις με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Σε εξέλιξη βρίσκονται σχέδια για μια δεύτερη συνάντηση μεταξύ του ποντίφικα και του Ρώσου Πατριάρχη Κύριλλου. Η συνάντησή τους στην Κούβα το 2016 ήταν η πρώτη μεταξύ ενός Πάπα και ενός Ρώσου πατριάρχη μετά το μεγάλο σχίσμα του 1054.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πάπας Φραγκίσκος: «Πρέπει να αγγίξουμε τον πόνο του άλλου για να τον κατανοήσουμε πραγματικά»