ΚΟΣΜΟΣ

TikTok: Κινδυνεύει με πρόστιμο 29 εκατ. δολαρίων για πιθανή παραβίαση του απορρήτου των παιδιών

Πρόστιμο αντιμετωπίζει η Τik Tok απο τις βρετανικές Αρχές
Πρόστιμο αντιμετωπίζει η Τik Tok απο τις βρετανικές Αρχές
ΑΡ

Ο κολοσσός TikTok ενδέχεται να αντιμετωπίσει πρόστιμο 29 εκατομμυρίων δολαρίων στο Ηνωμένο Βασίλειο, αφού οι ρυθμιστικές αρχές απορρήτου διαπίστωσαν αδυναμίες στον χειρισμό των δεδομένων παιδιών από την εταιρεία.

Το TikTok θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πρόστιμο 29 εκατομμυρίων δολαρίων στο Ηνωμένο Βασίλειο για πιθανή παραβίαση του βρετανικού νόμου περί προστασίας δεδομένων λόγω αποτυχίας να προστατεύσει το απόρρητο των παιδιών όταν χρησιμοποιούν την πλατφόρμα κοινής χρήσης βίντεο.

Το Γραφείο του Επιτρόπου Πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε τη Δευτέρα ότι κοινοποίησε στην εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης ένα νομικό έγγραφο που προηγείται του ενδεχόμενου προστίμου. Η TikTok όπως είπε, ενδέχεται να έχει επεξεργαστεί τα δεδομένα παιδιών κάτω των 13 ετών χωρίς την κατάλληλη γονική συναίνεση και επεξεργάστηκε «δεδομένα ειδικής κατηγορίας» χωρίς νομικούς λόγους να το πράξει.

Ο επίτροπος είπε ότι «δεδομένα ειδικής κατηγορίας» περιελάμβαναν εθνική και φυλετική καταγωγή, πολιτικές απόψεις, θρησκευτικές πεποιθήσεις και σεξουαλικό προσανατολισμό. Είπε επίσης ότι το TikTok ενδέχεται να απέτυχε να παρέχει διαφανείς, εύκολα κατανοητές πληροφορίες στους χρήστες του. Το νομικό έγγραφο κάλυπτε την περίοδο από τον Μάιο του 2018 έως τον Ιούλιο του 2020.

Ο Επίτροπος Πληροφοριών Τζον Έντουαρντς είπε ότι η προσωρινή άποψη του οργανισμού ήταν ότι η TikTok «υστερούσε» στην παροχή της κατάλληλης προστασίας απορρήτου δεδομένων. Τα ευρήματα πρόσθεσε δεν είναι οριστικά και θα εξεταστούν τυχόν απαντήσεις από την TikTok πριν λάβει την τελική απόφαση.

«Αν και σεβόμαστε τον ρόλο του πιτρόπου στη διαφύλαξη της ιδιωτικής ζωής στο Ηνωμένο Βασίλειο, διαφωνούμε με τις προκαταρκτικές απόψεις που εκφράζονται και σκοπεύουμε να απαντήσουμε επίσημα», τόνισε η TikTok, η οποία ανήκει στην κινεζική εταιρεία ByteDance.

Η βρετανική κυβέρνηση προωθεί νομοσχέδιο για την ασφάλεια στο διαδίκτυο, το οποίο απαιτεί από τις εταιρείες τεχνολογίας να προστατεύουν τα παιδιά από επιβλαβές περιεχόμενο. Το Γραφείο του Επιτρόπου Πληροφοριών δήλωσε ότι εξετάζει άλλες έξι συνεχιζόμενες έρευνες σε εταιρείες που δεν φαίνεται να έχουν λάβει αρκετά σοβαρά υπόψην τις ευθύνες τους σχετικά με την ασφάλεια των παιδιών.