ΚΟΣΜΟΣ

Ταϊλάνδη: Στη Δικαιοσύνη θα οδηγηθεί η πρώην πρωθυπουργός

Ταϊλάνδη: Στη Δικαιοσύνη θα οδηγηθεί η πρώην πρωθυπουργός

Κατηγορίες απαγγέλθηκαν σήμερα (19/02/2015) σε βάρος της καθαιρεθείσης πρωθυπουργού της Ταϊλάνδης Γινγκλάκ Σιναουάτρα, η οποία απειλείται με κάθειρξη έως δέκα ετών για αμέλεια στην υπόθεση σχετικά με το πρόγραμμα επιδότησης των ορυζοπαραγωγών που εφαρμόσθηκε στη διάρκεια της πρωθυπουργίας της.

"Σήμερα απαγγείλαμε κατηγορίες σε βάρος της πρώην πρωθυπουργού Γινγκλάκ Σιναουάτρα (...) για παραμέληση καθήκοντος" αναφορικά με το πρόγραμμα αρωγής των ορυζοπαραγωγών, δήλωσε ο Σουτισάλ Σαχακόρν του γραφείου του γενικού εισαγγελέα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Το ανώτατο δικαστήριο πρόκειται να επιβεβαιώσει στις 19 Μαρτίου αν θα επιληφθεί της υπόθεσης.

Η χούντα που κυβερνά την Ταϊλάνδη εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να ασκήσει αγωγή για να απαιτήσει αποζημίωση 18 δισεκ. δολαρίων, πάντα γι' αυτό το πρόγραμμα επιδότησης των ορυζοπαραγωγών.

Η Γινγκλάκ Σιναουάτρα καθαιρέθηκε από δικαστήριο λίγο πριν ο στρατός καταλάβει την εξουσία τον περασμένο Μάιο. Στις αρχές Ιανουαρίου της απαγορεύθηκε για πέντε χρόνια η συμμετοχή στην πολιτική ζωή.

Σήμερα δεν ήταν παρούσα στο ανώτατο δικαστήριο της Μπανγκόκ, αλλά ο δικηγόρος της δήλωσε πως δεν έχει την πρόθεση να διαφύγει από το βασίλειο, αντίθετα από τις φήμες.

Η Γινγκλάκ ανέκαθεν υποστήριζε την πολιτική της των επιδοτήσεων στους ορυζοπαραγωγούς, εκτιμώντας πως πρόκειται για μια επιδότηση απαραίτητη για να βοηθηθούν οι φτωχοί αγρότες.

Ωστόσο, αν και δημοφιλής στα "προπύργια" των Σιναουάτρα στην ύπαιθρο, το εν λόγω πρόγραμμα αποδείχθηκε οικονομικά καταστροφικό και άφησε τη χώρα με μεγάλα αποθέματα απούλητου ρυζιού.

Οι ειδικοί εκτιμούν πως αυτές οι διώξεις σε βάρος της Γινγκλάκ έχουν στόχο να εξαφανίσουν από την πολιτική σκηνή την οικογένεια των Σιανουάτρα, της Γινγκλάκ και του αδελφού της, του Τακσίν, τα κόμματα των οποίων έχουν κερδίσει όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις που έχουν διεξαχθεί απο το 2001.

Σχετικές ειδήσεις