ΚΥΠΡΟΣ

Λιλλήκας: Εξευτελισμός του Αναστασιάδη από την Τουρκία

Λιλλήκας: Εξευτελισμός του Αναστασιάδη από την Τουρκία

Μετά τον "εξευτελισμό" που υπέστη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κύπρος, από την τουρκική Κυβέρνηση, "ελπίζουμε ότι η Κυβέρνηση θα εγκαταλείψει τα φοβικά σύνδρομα και θα αντιδράσει δυναμικά, υπερασπιζόμενη την αξιοπρέπεια μας και τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα", δήλωσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας ο οποίος αποστέλλει ίσως και εντός της ημέρας επιστολή προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη με εισηγήσεις για τρόπους αντίδρασης απέναντι στη νέα τουρκική πρόκληση.

Σε δηλώσεις στα κεντρικά γραφεία της Συμμαχίας Πολιτών, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι "η νέα προκλητική ενέργεια της Τουρκίας να παρατείνει την εισβολή της στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας μέχρι τις 6 Απριλίου στέλλει πολλαπλά μηνύματα προς πολλούς αποδέκτες".

Πρώτο, είπε ο κ. Λιλλήκας, "διαμηνύει προς τα Ηνωμένα Έθνη αλλά και όλες τις χώρες που επιδεικνύουν ενδιαφέρον για τη λύση του Κυπριακού, ότι η λύση δεν αποτελεί προτεραιότητα για την Τουρκία και ότι η Άγκυρα ούτε το διεθνές δίκαιο σέβεται αλλά ούτε και αποδέχεται το διάλογο ως διαδικασία επίλυσης των προβλημάτων".

Δεύτερο, συνέχισε, στέλλει μήνυμα "προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τις πολιτικές δυνάμεις που στήριξαν την υπαναχώρηση του Προέδρου ότι όσο περισσότερες και παράλογες απαιτήσεις της ικανοποιούμε, τόσο πιο επιθετική και αδιάλλακτη γίνεται".

Τρίτο, είπε ο κ. Λιλλήκας, "προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τις πολιτικές δυνάμεις που για μιαν ακόμα φορά εμπιστεύτηκαν τις διαβεβαιώσεις των ΗΠΑ ότι η Τουρκία θα αντιδρούσε θετικά στην υποχώρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Άγκυρα διαμηνύει πως ούτε οι ΗΠΑ ούτε άλλη χώρα μπορεί να την επηρεάσει και πως οι διαβεβαιώσεις των ΗΠΑ είναι χωρίς αντίκρισμα εκτός και αν ικανοποιούν απόλυτα τους τουρκικούς σχεδιασμούς".

Πρόσθεσε ότι "το μήνυμα είναι πως η Τουρκία δεν καταλαβαίνει από λόγια και επιχειρήματα".

Τέταρτο, είπε ο κ. Λιλλήκας, "προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που πιστεύουν ότι οι συνομιλίες στις δεδομένες συνθήκες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια δίκαιη λύση, η Τουρκία διαμηνύει πως θεωρεί την Κυπριακή Δημοκρατία ως 'εκλιπούσα' και ότι η κατάλυση της αποτελεί τη βασικότερη προϋπόθεση για την όποια λύση".

"Μετά το χαστούκι και τον εξευτελισμό που υπέστη, τόσο ο Πρόεδρος όσο και η Κυπριακή Δημοκρατία, από την τουρκική Κυβέρνηση, ελπίζουμε ότι η Κυβέρνηση θα πάψει να αμφιταλαντεύεται, θα εγκαταλείψει τα φοβικά σύνδρομα και θα αντιδράσει δυναμικά υπερασπιζόμενη την αξιοπρέπεια μας και τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα. Μόνο από κυρώσεις και ενέργειες που της δημιουργούν πραγματικό κόστος, η Τουρκία καταλαβαίνει", είπε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών.

Ανέφερε πως "είναι επείγουσα ανάγκη να πάρουμε πρωτοβουλίες και να δημιουργήσουμε νέα τετελεσμένα στο ζήτημα του φυσικού αερίου που να εξυπηρετούν την Κυπριακή Δημοκρατία και τους νόμιμους πολίτες της, αν θέλουμε να είμαστε πρωταγωνιστές των εξελίξεων και όχι ουραγοί".

"Ως προς τον τρόπο αντίδρασης μας θα αποστείλω επιστολή με συγκεκριμένες εισηγήσεις στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας", είπε καταλήγοντας ο κ. Λιλλήκας.

Πηγή ΚΥΠΕ

Σχετικές ειδήσεις