ΚΥΠΡΟΣ

Θεοχάρους: Ακόμη ένα αντάλλαγμα...για το Κυπριακό

Θεοχάρους: Ακόμη ένα αντάλλαγμα...για το Κυπριακό

Για επικίνδυνες υποχωρήσεις οι οποίες θα οδηγήσουν σε εξελίξεις επί της ουσίας του κυπριακού και του φυσικού αερίου, οι οποίες θα είναι άκρως δυσμενείς για την Κυπριακή Δημοκρατία κάνει λόγο σε γραπτή της δήλωση η Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ, Ελένη Θεοχάρους, με αφορμή την γραπτή δήλωση του Προέδρου για το θέμα της επανέναρξης των συνομιλιών.

Αυτούσια η ανακοίνωση

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τον οποίο στήριξε όλος ο Λαός στην απόφασή του για αποχώρηση από τις συνομιλίες υπό το βάρος τουρκικών απειλών και του εμπαιγμού τόσο του ιδίου όσο και του Κράτους μας από την Άγκυρα, με την γραπτή δήλωσή του μετά το Συμβούλιο Αρχηγών της περασμένης Δευτέρας, αφήνει σαφώς να νοηθεί ότι το φυσικό αέριο θα συζητηθεί στις συνομιλίες όταν θα δοθούν χάρτες επί του εδαφικού και είναι πρόδηλο από τις διαρροές προς τα ΜΜΕ ότι θα χρησιμοποιηθεί ως αντάλλαγμα για το εδαφικό.

Ακόμη ένα αντάλλαγμα δηλαδή στα ήδη μαζικά προσφερθέντα. Όπου στην λογική «εξουσίες έναντι εδαφών» έχουμε προσφέρει κυριαρχικά δικαιώματα χωρίς οι Τούρκοι να υποσχεθούν καν την επιστροφή έστω και μιας τετραγωνικής ίντσας κατεχομένων εδαφών. Τώρα προστίθεται στις εξουσίες και το φυσικό αέριο!

Αλλά δυστυχώς, το ζήτημα του φυσικού αέριου θα συσχετιστεί με το θέμα της ανακατανομής των εξουσιών της κυριαρχίας. Η αναφορά στη σύγκληση Χριστόφια – Ταλάτ και η θέση ότι το φυσικό αέριο θα το διαχειρίζεται η Κεντρική Εξουσία, φραστικά είναι μεν ορθή όμως στην ουσία, και εφόσον κανείς δεν γνωρίζει ακόμη ποιες θα είναι οι αρμοδιότητες της Κεντρικής Εξουσίας και ποιες των δυο ισότιμων συνιστώντων κρατών, είναι σίγουρο ότι οι ένθερμοι θιασώτες των συνεχών υποχωρήσεων που απεδέχθησαν ήδη τον τεμαχισμό της εξουσίας μεταξύ των τριών ισοϋψών μορφωμάτων (κρατιδίων και Κεντρικής Κυβέρνησης) θα αποδεχθούν να πολυτεμαχιστεί και η ΑΟΖ.

Το νέο δώρο προς την Τουρκία έχει εκληφθεί ήδη ως αδυναμία και ως υπαναχώρηση του ίδιου του Προέδρου και η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας αποδυναμώνεται στις συνομιλίες. Ο ισχυρισμός ότι η υπαναχώρηση του Προέδρου συνιστά τακτική κίνηση είναι επικίνδυνος διότι η Αθήνα και η Λευκωσία είχαν προειδοποιηθεί και γνώριζαν ότι επίκειται η έκδοση νέας ναυτικής οδηγίας.

Το νέο-οθωμανικό υβρίδιο με ζήλο επιδιώκει να μιμηθεί την Ρωσική στάση στην Ουκρανία και την «ανάκτηση» της Κριμαίας. Οι Τούρκοι δεν αποκρύπτουν τις προθέσεις τους.

Η Άγκυρα προτού περάσουν 24 ώρες από την υποχώρηση του Προέδρου εξέδωσε την νέα Navtex, η οποία αποκλείει την εξέδρα στο οικόπεδο Αμαθούσα από τις Κυπριακές ακτές. Τώρα γίνεται κατανοητό γιατί η Κυβέρνηση δεν ζητούσε τη λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας σε επίπεδο ΕΕ όταν εμείς δίναμε τη μάχη για την τουρκική τιμωρία. Με αυτά τα δεδομένα η επιστροφή στις συνομιλίες όπως θεωρούν δεδομένο ότι θα γίνει ο Άϊντα και άλλοι ξένοι παράγοντες που ουδέποτε μας πήρα στα σοβαρά, σημαίνει ότι θα υπογράψουμε τη συνθηκολόγηση και την καταδίκη μας».

Σχετικές ειδήσεις