ΚΥΠΡΟΣ

Νομικά μέτρα λόγω NAVTEX εξετάζει ο Γενικός Εισαγγελέας

Νομικά μέτρα λόγω NAVTEX εξετάζει ο Γενικός Εισαγγελέας

Εισηγήσεις για νομικά μέτρα κατά της Τουρκίας, με αφορμή την έκδοση νέας οδηγίας προς ναυτιλομένους (ΝΑVTEX), εξετάζει ο Γενικός Εισαγγελέας, την ίδια ώρα που η Λευκωσία αναμένει πλέον από τα Ηνωμένα Έθνη να κινηθούν προς την κατεύθυνση της Τουρκίας ούτως ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για επανέναρξη του διαλόγου για το κυπριακό.

Μιλώντας στο κανάλι ΣΙΓΜΑ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, είπε ότι η έκδοση της οδηγίας NAVTEX εντός της κυπριακής ΑΟΖ από την Τουρκία, είναι μια αρνητική εξέλιξη που δεν ικανοποιεί κανένα. Πλέον είπε αναμένουμε από όλους αυτούς που ενδιαφέρονται για το κυπριακό, να κινηθούν προς την κατεύθυνση της Τουρκίας για να επαναρχίσει ο διάλογος.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει σχέδιο δράσης, ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι ενώπιον της η Λευκωσία έχει κάποια μέτρα τα οποία μπορεί να ενεργοποιήσει, ενώ παράλληλα η προσπάθεια σε διεθνές επίπεδο θα συνεχιστεί. Παράλληλα είπε ότι ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα υπάρχουν εισηγήσεις για νομικά μέτρα τα οποία θα εξεταστούν για να διαφανεί αν μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Ενδεχομένως σύντομα, πρόσθεσε, να υπάρξουν κάποιες ανακοινώσεις.

Δεν απέκλεισε την ίδια ώρα το ενδεχόμενο ο Πρόεδρος να θέσει το θέμα ενώπιον του Συμβουλίου Αρχηγών το οποίο θα συνεδριάσει στις 12 Ιανουαρίου.

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις κομμάτων για την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για επανέναρξη του διαλόγου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι είναι σεβαστή η προσέγγιση των κομμάτων.

«Θεωρούμε ότι η πρόταση του Προέδρου είναι ξεκάθαρη. Στο σημείο 3 ξεκάθαρα αναφέρει ότι η συμμετοχή των τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας στα θέματα διαχείρισης και εκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου, προϋποθέτει τη λύση του κυπριακού προβλήματος», εξήγησε.

Τέλος, ανέφερε ότι ο ενεργειακός σχεδιασμός της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζεται κανονικά και ενδεχομένως σύντομα να υπάρξουν και άλλες εξελίξεις προς αυτή την κατεύθυνση.

ΠΗΓΗ ΣΙΓΜΑ

Σχετικές ειδήσεις