ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πολιτικές δεσμεύσεις και για μετά τις εκλογές ζητά το Eurogroup

Πολιτικές δεσμεύσεις και για μετά τις εκλογές ζητά το Eurogroup

Την απόφαση να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις της Ελλάδας με τον ιδιωτικό τομέα για να διαμορφωθεί άμεσα το PSI, έλαβε το Eurogroup που συνεδρίασε σήμερα, με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες στόχος είναι η επίσημη προσφορά για το PSI να γίνει μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου 2012.

Τα σχετικά ζητήματα θα αντιμετωπιστούν στο επίπεδο της ομάδας εργασίας του Eurogroup αλλά και του ίδιου του Eurogroup που αν χρειαστεί θα συνεδριάσει με τηλεδιάσκεψη.

Το Eurogroup συζήτησε την επικαιροποιημένη ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους που εκπόνησε η Τρόϊκα ώστε να διασφαλιστεί ότι το 2020 το δημόσιο χρέος θα κινείται στο πλαίσιο του 120% του ΑΕΠ.

Κρίσιμη παράμετρος θα είναι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, αλλά και το επιτόκιο των κουπονιών των νέων ομολόγων.

Όπως ρητά προβλέπει η απόφαση του Οκτωβρίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το Eurogroup συνέδεσε το PSI με το νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας (ύψους 130 δισ. ευρώ που προστίθενται στα 110 δισ. ευρώ του αρχικού προγράμματος), το οποίο με τη σειρά του συνδέεται με την πορεία εφαρμογής και την αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος και τις δεσμεύσεις που πρέπει να αναληφθούν από την Ελλάδα για το νέο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές , οι βασικές δεσμεύσεις, όπως έχει τονιστεί κατ’ επανάληψη στη Βουλή, θα τεθούν ως προαπαιτούμενες ενέργειες για την εκταμίευση των ποσών που είναι αναγκαία για το PSI.

Καθοριστικές είναι από την άποψη αυτή οι σαφείς πολιτικές δεσμεύσεις που πρέπει να αναληφθούν από τα κόμματα που συμμετέχουν στη σημερινή Κυβέρνηση, όχι μόνο για την τρέχουσα περίοδο, αλλά και για την περίοδο μετά τις εκλογές και τον σχηματισμό της μετεκλογικής κυβέρνησης.