ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σπάνε όλα τα ρεκόρ οι ακάλυπτες επιταγές στην αγορά

Σπάνε όλα τα ρεκόρ οι ακάλυπτες επιταγές στην αγορά

Πέρα και πάνω από κάθε λογική φαίνεται να κινούνται οι ακάλυπτες επιταγές και οι απλήρωτες συναλλαγματικές στην ελληνική αγορά.

Τα πρώτα, προσωρινά, στοιχεία, που είδαν το φως της δημοσιότητας κι αφορούν στο 2011, αποτελούν τον αδιάψευστο μάρτυρα του τι ακριβώς συντελείται αυτή τη στιγμή στην ελληνική αγορά από πλευράς ρευστότητας.

Σύμφωνα λοιπόν με αυτά τα στοιχεία, πέρυσι, το συνολικό ύψος των ακάλυπτων επιταγών προσέγγισε τα ύψος ρεκόρ των 2,5 δισ. ευρώ!

Πρόκειται για ένα ποσό το οποίο ποτέ άλλοτε δεν είχε κάνει την εμφάνισή του στη χώρα μας και μάλιστα τόσο αυξημένο από μια κακή χρονιά σε μια άλλη.

Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι η άνοδος το 2011 έφτασε στο περίπου 15%. Σε σχέση, δηλαδή, με το 2010, το οποίο εθεωρείτο, μέχρι σήμερα, η χειρότερη χρονιά όλων των εποχών.

Κι εύλογα γεννάται το ερώτημα: το 2012, οπότε τα προβλήματα ρευστότητας αναμένεται να κορυφωθούν, καθώς ξεκίνησε με τους χειρότερους δυνατούς οιωνούς, ποιες θα είναι οι διαστάσεις του φαινομένου;

Σε αυτό το ερώτημα, προς το παρόν τουλάχιστον, κανείς δεν είναι σε θέση να δώσει σαφή απάντηση.

Το πιθανότερο είναι πως οδεύουμε για σπάσιμο και του φράγματος των 2,5 δισ. ευρώ, εφόσον βεβαίως οι ακάλυπτες επιταγές εξακολουθήσουν να κυκλοφορούν στην αγορά.

Κι αυτό γιατί, τελευταία, παρατηρείται και το εξής φαινόμενο: πολλοί επιχειρηματίες τις αποφεύγουν συστηματικά στις συναλλαγές τους, καθώς οι πιθανότητες να αποδειχθούν στο τέλος ακάλυπτες είναι πολύ υψηλότερες από 50%.

Κατά συνέπεια, δεν αποκλείεται, μέσα στο επόμενο 11μηνο να σημειωθεί σμίκρυνση του φαινομένου, αλλά για καθαρά τεχνικούς λόγους, καθώς το πρόβλημα της ρευστότητας στην αγορά, πολύ δύσκολα θα έχει λυθεί.