ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ώρα μηδέν για το PSI

Ώρα μηδέν για το PSI

Λήγει απόψε στις 22:00 η προθεσμία. Αισιοδοξία στο ΥΠΟΟΙΚ ότι το ποσοστό συμμετοχής θα ξεπεράσει το 75%

Η αντίστροφη μέτρηση για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους άρχισε, καθώς απόψε το βράδυ κλείνει το βιβλίο προσφορών.

Η αγωνία στο οικονομικό επιτελείο κορυφώνεται, καθώς η επιτυχής έκβαση της προσπάθειας θα οδηγήσει στην απελευθέρωση του πακέτου βοήθειας των 130 δισ. ευρώ προς τη χώρα μας.

Το ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών κατόχων ομολόγων συνολικού ύψους 177 δισ. ευρώ έχει σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία ξεπεράσει το 50% ενώ στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί αισιοδοξία ότι το ποσοστό συμμετοχής θα ξεπεράσει τελικώς το 75% με 80%.

Σήμερα μέχρι τις 22:00 το βράδυ που εκπνέει η προθεσμία, το ΥΠΟΟΙΚ περιμένει νέες συμμετοχές τουλάχιστον 30 δισ. ευρώ, προκειμένου η συμμετοχή να φτάσει στο 75% (155 δισ. ευρώ) ή νέες προσφορές ύψους 65 δισ. ευρώ για το προσεγγίσει το 90% ή ένα ποσό άνω των 180 δισ. ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση δεν θα ενεργοποιηθούν τα CAC και η διαδικασία ανταλλαγής χρέους θα είναι ομαλή.

Η Τράπεζα Κύπρου και η Marfin Popular Bank (MPB) ανακοίνωσαν χθες στο Χρηματιστήριο Αθηνών ότι θα συμμετάσχουν στην ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων.

Επίσης 30 τράπεζες και συγκεκριμένα οι Ageas, Allianz, Alpha Bank, AXA, Banque Postale, BBVA, BNP Paribas, CNP Assurances, Commerzbank, Credit Agricole, Credit Foncier, DekaBank, Deutsche Bank, Dexia,, Emporiki Bank of Greece, Eurobank EFG, Generali, Greylock Capital Management, Groupama, HSBC, ING, Intesa San Paolo, KBC, Marfin Popular Bank, Metlife, National Bank of Greece, Piraeus Bank, Royal Bank of Scotland, Societe Generale, Unicredit, δεσμεύτηκαν να ανταλλάξουν ομόλογα αξίας 81 δισ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν στο περίπου 39,3% του συνόλου των ομολόγων (206 δισ. ευρώ) που μπορούν να ανταλλαγούν σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος PSI.

Τα μέλη του IIF που έχουν ανταποκριθεί θετικά, διακρατούν χρέος 84 δισ. ευρώ ενώ στο πρόγραμμα θα ενταχθούν τα ομόλογα 19 δισ. ευρώ περίπου που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος για λογαριασμό ασφαλιστικών ταμείων, καθώς και ομόλογα που διαχειρίζονται απευθείας τα περισσότερα Ταμεία.

Διχασμένα τα Ταμεία

Σε εννέα ανέρχονται τελικά τα Ταμεία που μαζί με την Ανώνυμη Εταιρεία Διαχειρίσεως Αμοιβαίων Κεφαλαίων Ασφαλιστικών Οργανισμών (ΑΕΔΑΚ), αποδέχθηκαν να ενταχθούν εθελοντικά στην απομείωση των τίτλων του ελληνικού δημοσίου που κατέχουν κατά 53%, στα πλαίσια του PSI, ενώ 6 δεν αποδέχθηκαν τη συμμετοχή τους.

Θετικά τοποθετήθηκε κατά τη σημερινή της συνεδρίαση η διοίκηση του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), ενώ τη μη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα αποφάσισε το Δ.Σ του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ).

Η σημερινή αξία των ομολόγων που κατέχουν τα Ταμεία που δέχθηκαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, ανέρχεται στα 3,31 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ), κατέχει ομόλογα 1, 46 δισ ευρώ, το Επικουρικό Ταμείο του ΙΚΑ, (ΕΤΕΑΜ), 18,4 εκατ. ευρώ, ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), 162 εκατ. Ευρώ, ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου, (ΟΠΑΔ), 40 εκατ. ευρώ, ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ), 1, 06 δις ευρώ, το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), 69 εκατ. ευρώ, το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), 28 εκατ, ευρώ, το Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ) 238 εκατ. ευρώ και Ανώνυμη Εταιρεία Διαχειρίσεως Αμοιβαίων Κεφαλαίων Ασφαλιστικών Οργανισμών (ΑΕΔΑΚ) 60 εκατ. ευρώ.

Τα Ταμεία των οποίων οι διοικήσεις δεν αποδέχθηκαν την εθελοντική συμμετοχή στο πρόγραμμα του κουρέματος, κατέχουν συνολικά, με σημερινές αξίες, ομόλογα αξίας 3,4 δις ευρώ.

Συγκεκριμένα, το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ) κατέχει ομόλογα αξίας 1,5 δισ. ευρώ, το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ), 823 εκατ. ευρώ, το Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ), 12,9 εκατ. ευρώ, το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (ΤΕΑΙΤ), 709, 7 εκατ. ευρώ, το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ), 382 εκατομμύρια ευρώ και το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας των Απασχολουμένων στα Σώματα Ασφαλείας (ΤΕΑΠΑΣΑ) 16,6 εκατ, ευρώ.

Πιέζει και ο Όλι Ρεν

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, Όλι Ρεν, προέτρεψε τους επενδυτές να αποδεχτούν την Ελληνική προσφορά για την απομείωση του PSI, το οποίο λήγει σήμερα το βράδυ.

Ο Όλι Ρεν τόνισε πως οι όροι δεν θα γίνουν καλύτεροι και η εναλλακτική λύση θα είναι χειρότερη.

«Είναι σημαντικό όλοι οι επενδυτές να αναγνωρίζουν ότι η Ευρώπη δέσμευσε τους μέγιστους διαθέσιμους πόρους για αυτήν την εθελοντική ανταλλαγή χρέους, και ότι η πλήρης συμμετοχή είναι απαραίτητη για να προχωρήσει μπροστά το ελληνικό πρόγραμμα», τονίζει στην ανακοίνωσή του.

«Ως εκ τούτου, ενθαρρύνω τους Έλληνες τους Ευρωπαίους και όλους τους διεθνείς επενδυτές να συμμετάσχουν εθελοντικά σε αυτή την επιχείρηση συμμετοχής του Ιδιωτικού Τομέα με βάση τους όρους που συμφωνήθηκαν στις 21 Φεβρουαρίου», επισημαίνει.