ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι τελευταίες προβλέψεις για το αποψινό αποτέλεσμα

Οι τελευταίες προβλέψεις για το αποψινό αποτέλεσμα

Σε ένα μικρό θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση του ελληνικού PSI όσο περνάει η ώρα και οδεύουμε προς την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Οι πληροφορίες που έρχονται στο οικονομικό επιτελείο από διάφορες πηγές ενημέρωσης αυτό το κρίσιμο διάστημα, είναι μάλλον αντικρουόμενες, ωστόσο, όλες φαίνεται να διασφαλίζουν κατ αρχήν ότι το όριο του 66% της συμμετοχής θα διασφαλιστεί.

Γιατί είναι κρίσιμο αυτό το ποσοστό; Διότι από εκεί και πάνω διασφαλίζεται η ενεργοποίηση των CACs, όπερ σημαίνει ότι το PSI θα γίνει.

Μόνο που σε αυτή την περίπτωση, χάνει το χαρακτήρα του εθελοντικού και μετατρέπεται σε υποχρεωτικό. Γεγονός το οποίο εμμέσως πλην σαφώς, σημείωσε ο εκπρόσωπος του IIF στις διαπραγματεύσεις κ. Λεμιέρ, ο οποίος παρατήρησε με νόημα ότι ενδεχομένως να χρειασθεί να αλλάξουν κάποιοι από τους όρους του «παιχνιδιού».

Αν, πάντως, τα πράγματα μείνουν εκεί, τότε σηματοδοτείται πιστωτικό γεγονός και ενεργοποιούνται τα CDS, με ό,τι κάτι τέτοιο μπορεί να συνεπάγεται. Από το Βερολίνο, ωστόσο, είναι περισσότερο αισιόδοξοι, παραδόξως.

Κάνουν λόγο για ένα ποσοστό συμμετοχής στη διαδικασία της τάξης του 75% και πάνω, ενώ με την εκτίμηση αυτή φέρονται να συμφωνούν και κορυφαίες πηγές στην Κομισιόν.

Και στις δύο περιπτώσεις, επικαλούνται σχετική ενημέρωση που έχουν από το «μέτωπο». Αλλά και στην Αθήνα προτιμούν να κρατούν την αισιοδοξία τους, πιστεύοντας πως «όλα θα πάνε καλά» και αύριο στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, απλώς θα επιβεβαιωθούν.

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία ξεκινά από μια βάση της τάξης του περίπου 40%, που ανακοίνωσε ήδη από χθες το IIF και σε πρώτη φάση αποσκοπεί στο 66% και μετά στο 75%. Σε λίγες ώρες θα γνωρίζουμε τα ακριβώς επετεύχθη απ όλα αυτά.