ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ακρίβεια καθορίζει τις εφετινές επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού

Η ακρίβεια καθορίζει τις εφετινές επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού
Pixabay

Οι επιχειρηματίες του τουρισμού προσδοκούν ότι εφέτος θα είναι η χρονιά που θα ανακάμψουν πραγματικά τα έσοδά τους, πέραν των αφίξεων, που ήδη το 2022 έφτασαν τα μεγέθη του 2019.

Παγκοσμίως, τα έσοδα από το σύνολο των δραστηριοτήτων στους τομείς των ταξιδιών και του τουρισμού ανήλθαν το 2022 στα 716,8 δισ. δολάρια, ενώ για το 2023 (σύμφωνα με στοιχεία της Statista) εκτιμάται ότι θα προσεγγίσουν τα 964 δισ. δολάρια.

Οι μεγάλοι ξένοι tour operators και κυρίως οι Βρετανοί και οι Γερμανοί, που έχουν τον πρώτο λόγο στις διαπραγματεύσεις για τα συμβόλαια του 2023, προεξοφλούν ότι το καλοκαίρι οι τιμές των οργανωμένων πακέτων διακοπών που θα προσφέρουν στην αγορά θα είναι υψηλότερες από εκείνες του 2022.

Η Ομοσπονδία των Γερμανών Ταξιδιωτικών Πρακτόρων (FVW), έχει προειδοποιήσει πως οι καταναλωτές «θα χρειαστεί να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη» για να αγοράσουν πακέτα διακοπών για το 2023, καθώς οι τιμές στα ξενοδοχεία και στα αεροπορικά εισιτήρια έχουν αυξηθεί.

Την ίδια στιγμή, το Γερμανικό Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών (DIFT), σε πρόσφατη μεγάλη έρευνά του για τις ταξιδιωτικές τάσεις της επόμενης χρονιάς, διαπιστώνει πέντε κατηγορίες ταξιδιωτών, που θα κρίνουν την κινητικότητα και τα τουριστικά μεγέθη του 2023.

Οι αισιόδοξοι: Επηρεάζονται λιγότερο από τα θεωρούμενα «εμπόδια» στα ταξίδια (πανδημία, οικονομική κατάσταση κ.λπ.) σε σύγκριση με τα υπόλοιπα είδη ταξιδιωτών και είναι εκείνοι που έχουν το μεγαλύτερο κίνητρο για διακοπές. Η μέση ηλικία τους είναι τα 44,9 έτη, στην πλειονότητά τους είναι γυναίκες (56%) και αντιπροσωπεύουν το 23% του συνόλου των ταξιδιωτών.

Οι αναποφάσιστοι: Οι συγκεκριμένοι ταξιδιώτες ταλαντεύονται μεταξύ του υψηλού κινήτρου για ταξίδια και των θεωρούμενων «εμποδίων» στα ταξίδια. Είναι νεότερης ηλικίας ταξιδιώτες, με μέσο όρο τα 41,5 έτη, είναι η μεγαλύτερη ομάδα αριθμητικά αντιπροσωπεύοντας το 35% και οι άνδρες είναι ελαφρώς περισσότεροι από τις γυναίκες (54%).

Οι απαισιόδοξοι: Επηρεάζονται περισσότερο από τα θεωρούμενα «εμπόδια» στα ταξίδια και την ίδια στιγμή έχουν το χαμηλότερο κίνητρο για να ταξιδέψουν. Ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι τα 50,3 έτη και στην πλειονότητά τους είναι γυναίκες (59%). Αντιπροσωπεύουν το 12% του δείγματος.

Οι απογοητευμένοι λάτρεις των ταξιδιών: Επηρεάζονται εξίσου πολύ από τα «εμπόδια» στα ταξίδια, όμως την ίδια στιγμή έχουν σχετικά υψηλό κίνητρο να ταξιδέψουν. Ενας στους 5 ανήκει στην ομάδα αυτή και η μέση ηλικία τους είναι τα 41,8 έτη.

Ταξιδιώτες παντός καιρού: Κανένα «εμπόδιο» δεν θα ματαιώσει το ταξίδι τους. Ωστόσο, αποτελούν μόλις το 10% του δείγματος, έχουν μέσο όρο ηλικίας τα 43,1 έτη και είναι κυρίως άνδρες (56%).