ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρυσοχΐδης: Χάσαμε την ψυχή μας

Χρυσοχΐδης: Χάσαμε την ψυχή μας

Τη μεταμόρφωση της Ελλάδας από οικονομικά εσωστρεφή, σε οικονομικά εξωστρεφή χώρα, θέτει ως προτεραιότητα ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοσχοΐδης, προβλέποντας οικονομική ανάκαμψη το 2013.

«Πρέπει να δημιουργήσουμε φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον και να αξιοποιούμε ταχύτερα και αποδοτικότερα τους πόρους των διαρθρωτικών ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης», επισημαίνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Der Tagesspiegel".

Ο κ. Χρυσοχοΐδης αφήνει αιχμές κατά των προηγούμενων κυβερνήσεων κάνοντας λόγο για παράλειψη της Ελλάδας να χρησιμοποιήσει τα χρήματα της ΕΕ που εισέρεαν κατά τη δεκαετία του '80.

«Χάσαμε τις παραγωγικές μας ικανότητες, χάσαμε την ψυχή μας», τονίζει χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε επίσης το μεγάλο κοινωνικό κόστος που προκάλεσαν οι προσπάθειες να μπει σε τάξη ο προϋπολογισμός, με μείωση των δαπανών και αύξηση των φόρων, αλλά και να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα με την υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών.

Εξηγεί ότι είναι αδύνατο να γίνουν μεταρρυθμίσεις χωρίς συμμετοχή της κοινωνίας και, αναφερόμενος στην ανεργία, κάνει λόγο για "βόμβα που έχει τοποθετηθεί στα θεμέλια της κοινωνίας".

Ο κ. Χρυσοχοΐδης απευθύνει έκκληση στους Γερμανούς να ξεχάσουν τις προκαταλήψεις περί υπερβολικής γραφειοκρατίας και νομοθετικής ζούγκλας. «Η Ελλάδα μετατρέπεται προοδευτικά σε μια χώρα φιλική προς τις επιχειρήσεις και τους επενδυτές, όπως δείχνει και η πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ», τονίζει.

Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για την απομείωση του ελληνικού χρέους, εκτιμά ότι βρισκόμαστε κοντά σε υλοποιήσιμη λύση και σημειώνει ότι η συμφωνία θα είναι επωφελής, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη.