ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην κόψη του ξυραφιού η Ελλάδα

Στην κόψη του ξυραφιού η Ελλάδα

Κρίσιμες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες για το νέο Δημοσιονομικό Σύμφωνο

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται η Ελλάδα, με τις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης να συνεχίζονται στις Βρυξέλλες και στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο της Συνόδου δεν θα τεθεί το «ελληνικό ζήτημα», αλλά το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο και η οριστικοποίηση της δημιουργίας του μόνιμου μηχανισμού «διάσωσης» ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας).

Ωστόσο η Ελλάδα θα απασχολήσει για ακόμα μια φορά τις συζητήσεις των Ευρωπαίων ηγετών, που αναζητούν εναγωνίως μια λύση για το ελληνικό πρόβλημα.

Το προωθούμενο σύμφωνο, προβλέπει την επιβολή αυτόματων κυρώσεων στις χώρες που παρουσιάζουν υπερβολικά ελλείμματα. Επίσης εισάγεται το λεγόμενο «χρεόφρενο» με στόχο μακροπρόθεσμα τη δημιουργία ισοσκελισμένων εθνικών προϋπολογισμών.

Βέτο στο σύμφωνο έχει ήδη προαναγγείλει η Βρετανία, επιφυλάξεις εκφράζει η Πολωνία, ενώ άγνωστη είναι η θέση της Ουγγαρίας. Η πλειονότητα των ευρωπαίων ηγετών πάντως επιθυμεί να τεθεί σε ισχύ το νέο σύμφωνο ακόμη κι αν δεν έχει επικυρωθεί από όλες τις χώρες που θα συμμετέχουν.

Στήριξη στον Παπαδήμο υπό όρους

Ο κ. Παπαδήμος πήρε στις αποσκευές του στις Βρυξέλλες και το πολιτικό πλαίσιο συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου για τις «κόκκινες γραμμές» που επιτέλους πρέπει να βάλει η Αθήνα στις απαιτήσεις των δανειστών.

Ωστόσο στις αποσκευές του δεν θα έχει τη «λευκή επιταγή» των πολιτικών αρχηγών, όπως θα επιθυμούσε για να διαπραγματευτεί με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Οι πολιτικοί αρχηγοί κατά τη χθεσινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, έθεσαν «κόκκινες γραμμές», αναφορικά με ορισμένα ζητήματα, όπως η κατάργηση της ΕΓΣΣΕ που ζητά η τρόικα και η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού.

Στην περίπτωση που η διαδικασία δεν ολοκληρωθεί επιτυχώς, «θα βρεθούμε αντιμέτωποι με το φάσμα της χρεοκοπίας», σημειώνει ο πρωθυπουργός, ο οποίος έλαβε τις απαραίτητες δεσμεύσεις από τους πολιτικούς αρχηγούς ότι θα «στηρίξουν τις αναγκαίες αλλαγές», ώστε «να διαπραγματευθούμε με καλύτερους όρους».

Ο πρωθυπουργός καλείται λοιπόν σήμερα να αναλάβει προσωπικά τις δραματικές διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και πιστωτές προκειμένου να προχωρήσει χωρίς άλλα προβλήματα το «κούρεμα» του χρέους και η νέα δανειακή σύμβαση χωρίς η Ελλάδα να γίνει τριτοκοσμική χώρα.