ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προσπάθεια κατασυκοφάντησης της διακυβέρνησης Καραμανλή

Προσπάθεια κατασυκοφάντησης της διακυβέρνησης Καραμανλή

Συντονισμένη προσπάθεια κατασυκοφάντησης της διακυβέρνης Κώστα Καραμανλή έχει ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα, έπειτα από το σάλο που ξέσπασε από τις δηλώσεις Βορίδη σχετικά με τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας "απασφάλισε" και τα στόματα άνοιξαν για την αρχή του κακού, ωστόσο πολλά ερωτηματικά προκαλεί ένα ραντεβού το οποίο πέρασε στα ψιλά, αλλά κρύβει πίσω του έντονο παρασκήνιο.

Πριν λίγες ημέρες, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συνάντησε μεγαλοεκδότη, γεγονός που όπως όλα δείχνουν έδωσε νέα διάσταση στην προσπάθεια αποδόμησης του Κώστα Καραμανλή και την έναρξη ενός μπαράζ δημοσιευμάτων.

Επειδή όμως η αλήθεια και τα απόλυτα νούμερα δεν είναι εύκολο να παραποιηθούν, αν μελετήσει κανείς τα στοιχεία καταλήγει στο προφανές συμπέρασμα πως επί Ανδρέα Παπανδρέου υπερδεκαπλασιάστηκε. Την ίδια στιγμή, την περίοδο διακυβέρνησης Καραμανλή 2004-2009, ο δανεισμός έφτασε μόλις τα 10 δισ. πρωτογενώς, ποσό που αποτελεί το μικρότερο ύψος δανεισμού από την είσοδο της χώρας στο κοινό νόμισμα.

Πιο συγκεκριμένα, στις 31 Δεκεμβρίου 2003, το χρέος κεντρικής κυβέρνησης ήταν 182 δισ. ευρώ και στις 31 Δεκεμβρίου 2009 έφτασε τα 262 δισ. ευρώ, δηλαδή αυξήθηκε κατά 80 δισ. ευρώ. Σε ότι αφορά το που πήγαν αυτά τα χρήματα, υπάρχει αναλυτική εξήγηση. 50 δισ. πήγαν για την πληρωμή τόκων του χρέους που κληρονόμησε η Νέα Δημοκρατία, 10 δισ. πήγαν για την πληρωμή αμυντικών εξοπλισμών που είχαν παραγγελθεί από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, 2.5 δισ. ευρώ για να αποπληρωθούν τα παλαιά χρέη των νοσοκομείων και 7,5 για την κάλυψη των ασφαλιστικών ταμείων που παρέλαβε η ΝΔ.

Η ίδια εικόνα παραμένει μάλιστα και σε ότι αφορά το 2009 καθώς παρά τη διεθνή κρίση που αύξησε το χρέος όλων των χωρών της Ευρώπης, με το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης να φτάνει τα 298 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 116 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2003.