ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας και Γιούνκερ έδωσαν νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις

Τσίπρας και Γιούνκερ έδωσαν νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα που παραμένει σε «καυτά» ζητήματα και να επιτευχθεί η πολυπόθητη ρεαλιστική συμφωνία.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας είχε μία ακόμη «εποικοδομητική και φιλική» συνάντηση στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, με τον επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη δίωρη διάρκεια της οποίας συμφώνησαν στην ανάγκη να βρεθεί γρήγορα οριστική λύση.

«Εργαζόμαστε για να γεφυρώσουμε τις διαφορές που έχουν απομείνει, ιδίως τις διαφορές στο δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό ζήτημα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, λίγο μετά τη συνάντηση που έδωσε μία ακόμη ώθηση ώστε να μπουν οι διαπραγματεύσεις στην τελική ευθεία... συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο, συμπληρώνοντας: «Συνεργαζόμαστε προκειμένου να φτάσουμε σε μία συμφωνία, η οποία θα διασφαλίζει ότι η Ελλάδα θα ανακάμψει με κοινωνική συνοχή και βιώσιμο χρέος».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι ήταν μια «σημαντική, εποικοδομητική και φιλική συζήτηση».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Ζ.Κ. Γιούνκερ εξήγησε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι υπάρχει η διαδικασία με τους τρεις θεσμούς που ακόμα επιτρέπει την έγκαιρη εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης.

tsipras5

Αξιωματούχοι, πάντως, της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιέγραψαν τις συνομιλίες ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ως μια «τελευταία προσπάθεια» για την επίτευξη μιας συμφωνίας όσον αφορά στο χρέος.

Ερωτηθείς σχετικά με τις ανησυχίες για τη διαδικασία που δημιουργήθηκαν από την αναχώρηση των διαπραγματευτών του ΔΝΤ και της Ελλάδας από τις Βρυξέλλες, Ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Αν η διαδικασία λειτουργούσε σωστά, ο πρόεδρος δεν θα έπρεπε να έχει σήμερα μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό Τσίπρα. Ο πρόεδρος Γιούνκερ έκανε μια τελευταία προσπάθεια για να καταστήσει δυνατή μια συμφωνία».

Σημειώνεται τέλος ότι Γιούνκερ και Τσίπρας συμφώνησαν ότι τις επόμενες ημέρες θα παραμείνουν σε επικοινωνία.

Η ελληνική αποστολή επιστρέφουν απόψε το βράδυ στην Αθήνα.


Nτάισελμπλουμ: Πιθανή η συμφωνία μέχρι το επόμενο Εurogroup

Στο μεταξύ, την άποψη ότι «μια συμφωνία με την Ελλάδα μπορεί να επιτευχθεί μέχρι το επόμενο Eurogroup», εξέφρασε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε ομιλία του από το Ταλίν, όπου βρίσκεται στο πλαίσιο περιοδείας για την προώθηση της υποψηφιότητάς του προκειμένου να παραμείνει στον προεδρικό θώκο του Eurogroup.

Παρόλα αυτά, τόνισε ωστόσο ότι η συμφωνία αυτή θα πρέπει να είναι αξιόπιστη και αποτελεσματική, προκειμένου «η Ελλάδα να κατορθώσει να ανακτήσει την οικονομική της ανεξαρτησία», διευκρινίζοντας ότι «η διαδικασία των διαπραγματεύσεων παραμένει δύσκολη».

«Ένα Grexit θα ήταν καταστροφικό για την Ελλάδα» επανέλαβε, δε, για να καταλήξει με νόημα: « Το υπάρχον ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης δεν μπορεί να αγνοηθεί».

Μέρκελ: Να κλείσουν όλα τα ανοιχτά θέματα

«Η Ελλάδα διαβεβαίωσε τους Ευρωπαίους εταίρους της ότι έχει δεσμευθεί σε εντατικές συζητήσεις με τους πιστωτές της για να επιλύσει όλα τα ανοιχτά θέματα και να αποφύγει μια ενδεχόμενη χρεοκοπία στα τέλη του μήνα», δήλωσε, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, από την πλευρά της, η Γερμανίδα Καγκελάριος στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, Άνγκελα Μέρκελ, συμπληρώνοντας:

«Στο τέλος των συνομιλιών υπήρξε απόλυτη ομοφωνία ότι η Ελλάδα θα εργαστεί εντατικά με τους τρεις θεσμούς τις επόμενες ημέρες για να επιλύσει όλα τα ανοιχτά θέματα».

ΕΕ: Καλές πιθανότητες να υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα

Ιδιαίτερα αισιόδοξο ήταν και το μήνυμα υψηλόβαθμου αξιωματούχου της ΕΕ.

«Η Ελλάδα και οι πιστωτές της θα μπορούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία στις διαπραγματεύσεις για οικονομική βοήθεια με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις την επόμενη εβδομάδα, εγκαίρως για την επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, του Eurogroup, στις 18 Ιουνίου», δήλωσε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι οι συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών θα συνεχιστούν και σήμερα με το βάρος να δίνεται στις μεταρρυθμίσεις για τις συντάξεις, το ΦΠΑ και τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος, είπαν αξιωματούχοι με γνώση των συζητήσεων.

«Όλα αυτά και πολλά ακόμα θα είναι στο τραπέζι. Ωστόσο, δεν νομίζω ότι θα υπάρξει καθοριστική πρόοδος σήμερα, αλλά νομίζω ότι υπάρχουν καλές πιθανότητες η επόμενη εβδομάδα να φέρει μια συμφωνία που μπορεί να επικυρωθεί από το Eurogroup», υπογράμμισε.

Τουσκ: Δεν έχει χρόνο για παιχνίδια η Ελλάδα

Την ανάγκη να ληφθούν αποφάσεις στο ελληνικό ζήτημα γιατί δεν υπάρχει άλλος χρόνος, υπογράμμισε και ο Πρόεδρος της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, λίγο μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Είναι προφανές ότι χρειαζόμαστε αποφάσεις και όχι διαπραγματεύσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ντ. Τουσκ και πρόσθεσε: «Κατά τη γνώμη μου η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να είναι λίγο πιο ρεαλίστρια. Δεν υπάρχει πια χώρος για παιχνίδια. Θα έρθει η μέρα που κάποιος θα πει ότι τα παιχνίδια τέλειωσαν».

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της ΕΕ είπε ότι το επόμενο Eurogroup θα είναι κρίσιμο και αποφασιστικής σημασίας για την Ελλάδα καθώς «δεν υπάρχει χρόνος».

Εξάλλου, ο Ζ.Κ.Γιούνκερ αρκέστηκε να πει ότι χθες είχε μια σύντομη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, υπογραμμίζοντας τις «καλές σχέσεις» μεταξύ τους. Πρόσθεσε ότι αμέσως μετά τη συνέντευξη θα συναντηθεί και πάλι με τον Αλέξη Τσίπρα.

Σχετικές ειδήσεις