ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΝΤ: «Μακριά» ακόμη η συμφωνία με την Ελλάδα

ΔΝΤ: «Μακριά» ακόμη η συμφωνία με την Ελλάδα

Εξακολουθούν να υπάρχουν «μεγάλες διαφορές» με την Ελλάδα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Τζέρι Ράις, εμμένοντας στη «σκληρή» γλώσσα, αλλά και κουνώντας προκλητικά το δάχτυλο στην ελληνική κυβέρνηση -Αποχώρησαν τα στελέχη του Ταμείου από το Brussels Group.

Ο κ. Ράις, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ανέφερε ότι οι διαφορές στα περισσότερα ζητήματα-κλειδιά παραμένουν, ενώ «δεν έχει υπάρξει πρόοδος όσον αφορά τη γεφύρωση των διαφορών αυτών πρόσφατα, επομένως είμαστε ακόμη αρκετά μακριά από μια συμφωνία».

Οι κυριότερες διαφορές εντοπίζονται στις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, τον ΦΠΑ και τη χρηματοδότηση των δημοσίων δαπανών, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ. Όπως υποστήριξε, δε, το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας σήμερα δεν είναι «βιώσιμα», ενώ πρέπει να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα, εάν η Ελλάδα θέλει να ανατάξει τα δημόσια οικονομικά της.

Σύμφωνα με τον κ. Ράις, η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται στη διαδικασία προετοιμασίας νέων προτάσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η μπάλα βρίσκεται κατά κύριο λόγο στην περιοχή της Ελλάδας» και πρόσθεσε ότι η ελληνική πλευρά επιδιώκει να βρεθούν λύσεις «στο πολιτικό επίπεδο».

Πάντως, το ΔΝΤ παραμένει «πλήρως δεσμευμένο» στην Ελλάδα, σημείωσε ο Τζέρι Ράις και γνωστοποίησε ότι το τεχνικό κλιμάκιο του Ταμείου επέστρεψε από τις Βρυξέλλες, όπου είχε συνομιλίες με Έλληνες αξιωματούχους, αφού, ωστόσο άφησε αιχμές, σε ασυνήθιστα σκληρό ύφος για στασιμότητα στις προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας, ώστε να διασφαλιστεί πως η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει.

Το καλύτερο ωστόσο, ο κ. Ράις το άφησε για το τέλος, καθώς αγνοώντας το γεγονός ότι τόσα χρόνια ο ελληνικός λαός πληρώνει το «Ταμείο του» με αίμα και θυσίες εις βάρος της (στοιχειώδους) ποιότητας ζωής του, φέρεται να προέβη σε σχόλια ακόμα και για το ύψος των συντάξεων στην Ελλάδα, συγκρίνοντάς τες με τις συντάξεις που παίρνουν οι Γερμανοί πολίτες.

Όπως σημείωσε ο κ. Ράις η κρατική χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων αγγίζει ετησίως το 10% του ελληνικού ΑΕΠ, τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 2,5%! Τόνισε μάλιστα πως οι συντάξεις στην Ελλάδα είναι λίγο μικρότερες από τις συντάξεις στη Γερμανία, ενώ δίνονται νωρίτερα, παρά το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά στο οικονομικό μέγεθος των δυο χωρών! Φαίνεται μάλλον ότι μάλλον συμβουλεύεται ακόμα τα «πειραγμένα» στοιχεία που φέρεται να του έχουν δώσει όλες οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις.

«Η θέση του ΔΝΤ για μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα είναι σταθερή, καθώς πιστεύει ότι χωρίς αυτές οι Ελλάδα δεν θα κατορθώσει να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους του προγράμματος», διευκρίνισε, τονίζοντας ωστόσο πως το ΔΝΤ ουδέποτε ζήτησε να πληγούν οι πιο αδύναμοι και φτωχοί συνταξιούχοι, ενώ δεν παρέλειψε να κάνει λόγο ακόμα και για δημιουργία «εντυπώσεων» σε βάρος του Ταμείου!

Σχετικές ειδήσεις