ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαπραγματεύσεις - Φάιμαν: Άχρηστες οι περαιτέρω μειώσεις συντάξεων στην Ελλάδα

Διαπραγματεύσεις - Φάιμαν: Άχρηστες οι περαιτέρω μειώσεις συντάξεων στην Ελλάδα

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν έχει συμφωνήσει με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, έπειτα από αίτημα του τελευταίου, ότι θα αναλάβει να μεσολαβήσει, αν χρειαστεί, ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και σε άλλους ηγέτες της ΕΕ, αναφέρει ο καγκελάριος Φάιμαν σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα "Kurier".

Για τον σκοπό αυτό θα επιστρατεύσει τον Αυστριακό επικεφαλής της ομάδας εργασίας του Eurogroup Τόμας Βίζερ και τον διοικητή της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Εβαλντ Νοβότνι.

Ο καγκελάριος επισημαίνει ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός σκοπεύει να καταθέσει προτάσεις μεταρρυθμίσεων που θα συνιστούν αλλαγές στο σχέδιο Γιούνκερ, ενώ έχει αναφέρει ότι μέτρα στους τομείς των συντάξεων, των φόρων και της διοίκησης, θα πρέπει να ψηφιστούν προκαταβολικά από την ελληνική Βουλή, για να υπογραμμιστεί η αξιοπιστία των προτάσεων.

«Κοινό μας καθήκον είναι να αξιοποιήσουμε και την τελευταία στιγμή, ενώ θα πρέπει να κινηθούν και οι δύο πλευρές. Αρχικά η ελληνική κυβέρνηση, καταθέτοντας προτάσεις που να είναι αξιόπιστες και να δημιουργούν εμπιστοσύνη, και κατόπιν οι άλλες 18 χώρες της Ευρωζώνης για να λάβουν τις ανάλογες αποφάσεις», τόνισε επίσης ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, στην Oλομέλεια της αυστριακής Βουλής, όπου συζητείται η ελληνική κρίση.

«Σαφής στόχος της αυστριακής κυβέρνησης, είναι ο σεβασμός απέναντι στους ανθρώπους στην Ελλάδα και η κοινωνική εξασφάλισή τους, και ως εκ τούτου, προτάσεις για παραπέρα μείωση των κατώτατων συντάξεων είναι άχρηστες», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά o κ. Φάιμαν, απευθύνοντας ταυτόχρονα έκκληση στους Αυστριακούς βουλευτές, στην περίπτωση που υπάρξει ένα αξιόπιστο και ρεαλιστικό πρόγραμμα που θα δίνει ευκαιρίες, να ταχθούν στο πλευρό του ελληνικού λαού και να υπερψηφίσουν το πρόγραμμα.

Ο Αυστριακός καγκελάριος επισήμανε ακόμα πως η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να εξαλείψει τα ελλείμματα που παρατηρούνται στο κράτος δικαίου, στην αποτελεσματικότητα των οικονομικών και φορολογικών υπηρεσιών, όπως επίσης και στην καταπολέμηση της απάτης και της διαφθοράς, έστω και αν τα ελλείμματα αυτά δεν τα έχει προκαλέσει η ίδια.

Κατά την άποψή του, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να εξηγήσει αξιόπιστα και κατανοητά, με ποιους νόμους και με ποιες διατάξεις θα επαναφέρει μία πορεία που θα είναι προβλέψιμη και σταθερή και θα δίνει τη δυνατότητα στους εταίρους να την εμπιστευτούν, προπάντων στους υπουργούς Οικονομικών και στους κυβερνητικούς υπευθύνους, οι οποίοι θα πρέπει να λάβουν τις σχετικές αποφάσεις μέσα στις επόμενες ημέρες.

Ο Αυστριακός καγκελάριος περιέγραψε, δε, την κατάσταση για την Ελλάδα ως πολύ σοβαρή, σημειώνοντας ότι, ακόμα και για εκείνους που είναι πολύ αισιόδοξοι, η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ την ερχόμενη Κυριακή αποτελεί την τελευταία δυνατότητα να ψηφίσουν μια χρηματοδότηση-γέφυρα και ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, τονίζοντας ότι ήταν λάθος της ελληνικής κυβέρνησης να εγκαταλείψει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να μην αξιοποιήσει μέχρι τέλους τη δυνατότητα για την επίτευξη ενός συμβιβασμού για τη συνέχιση του προγράμματος.

Αναφερόμενος, τέλος, στην πορεία της ελληνικής κρίσης, ο Αυστριακός καγκελάριος επισήμανε ότι αυτή προκλήθηκε από τις κερδοσκοπικές επιθέσεις των χρηματαγορών και από τις μεγάλες ελλείψεις στο Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι μέχρι τώρα η κρίση έχει φυσικά πλήξει, όχι εκείνους που έχουν τα χρήματά τους στην Ελβετία ή τα έχουν εξασφαλίσει με τους φορολογικούς τους συμβούλους, αλλά εκείνους που δεν μπορούν να αμυνθούν, δηλαδή τους φτωχότερους, τους πλέον αδύναμους, τους ανέργους, τους ανειδίκευτους, εκείνους που δεν έχουν τις ευκαιρίες…

Ο Αυστριακός καγκελάριος θεωρεί ότι η έως τώρα διαχείριση της κρίσης από την ΕΕ ζημιώνει την αξιοπιστία της παγκοσμίως και μπορεί η ΕΕ να είναι κάτοχος του Βραβείου Νόμπελ για την Ειρήνη, ωστόσο σε κρίσιμα ζητήματα, όπως η Ελλάδα, η φτώχεια ή οι πρόσφυγες, έχει περιορισμένα εργαλεία, είναι πολύ επιφανειακά οργανωμένη, δεν υπάρχει εμβάθυνση για να μπορεί να λύνει τις ρίζες των προβλημάτων.

Κατά την άποψή του, εξαιτίας εθνικών συμφερόντων ουδέποτε υπήρξε προθυμία για μια πραγματική Ένωση, ενώ κατά την καθιέρωση του κοινού νομίσματος ήταν λάθος κνα μην εγκαθιδρυθούν συγκεκριμένα όργανα, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή η ΕΕ να προσπαθεί να επιδιορθώσει ζημίες όπως ένας τεχνίτης χωρίς την τσάντα του με τα εργαλεία.

Επιπλέον, ο ίδιος θεωρεί ότι η ΕΕ βρίσκεται σε μία κρίσιμη φάση, όπως δείχνουν τα ζητήματα του ασύλου και της Νομισματικής Ενωσης, τα οποία βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού, σε μια στιγμή που οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι.

Σχετικές ειδήσεις