ΥΓΕΙΑ

Τι επιφέρει η έκθεση στον ήλιο

Τι επιφέρει η έκθεση στον ήλιο

Ομάδα δερματολόγων του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου ετοιμάζεται να δημοσιεύσει τα «ανατρεπτικά» ευρήματά της στο μεγαλύτερο διεθνές δερματολογικό συνέδριο στον κόσμο, το οποίο πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα στην πόλη της Σκωτίας, σύμφωνα με το BBC.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ. Ρίτσαρντ Γουέλερ, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η ηλιακή ακτινοβολία βοηθά στην πτώση της αρτηριακής πίεσης, καθώς οι βλαβερές για το δέρμα υπεριώδεις ακτίνες απελευθερώνουν μια ουσία (μονοξείδιο του αζώτου) που ρίχνει την πίεση στο αίμα.

Με αυτή τη διαδικασία, ο ήλιος βοηθά στην μείωση του κινδύνου για έμφραγμα και εγκεφαλικό, ακόμα και στην παράταση της ζωής. Οι Βρετανοί επιστήμονες σημείωσαν πως οι θάνατοι από καρδιά και εγκεφαλικά λόγω υψηλής πίεσης είναι πολύ περισσότεροι από ότι οι θάνατοι από καρκίνο του δέρματος.

Άλλωστε είναι ήδη γνωστό πως ο ήλιος πυροδοτεί την αυξημένη παραγωγή βιταμίνης D στον οργανισμό. Οι επιστήμονες σημείωσαν ότι κακώς έως τώρα υπήρχε η εντύπωση πως μόνο η βιταμίνη D συνιστά τη βασική ωφέλεια της έκθεσης στον ήλιο.

«Υποπτευόμαστε πως τα οφέλη της ηλιακής ακτινοβολίας για την καρδιά υπεραντισταθμίζουν τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος», δήλωσε ο Γουέλερ και ανέφερε ότι η ερευνητική ομάδα του θα πραγματοποιήσει μια νέα μελέτη για να συγκρίνει τα δύο είδη κινδύνου σε ανθρώπους που έχουν εκτεθεί στον ήλιο σε διαφορετικό βαθμό. «Αν και η νέα έρευνα επιβεβαιώσει ότι το ηλιακό φως μειώνει τη θνησιμότητα από κάθε αιτία, τότε θα πρέπει να αναθεωρήσουμε τη συμβουλή μας για την έκθεση στον ήλιο», πρόσθεσε.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, οι άνθρωποι, ιδίως οι λουόμενοι στις παραλίες, θα πρέπει να βάζουν κανονικά το αντιηλιακό τους.