ΥΓΕΙΑ

Ζήτησαν 20.000 ευρώ από ανασφάλιστο αιμορροφιλικό

Ζήτησαν 20.000 ευρώ από ανασφάλιστο αιμορροφιλικό

Πληθαίνουν οι καταγγελίες για την αποστολή σημειωμάτων της εφορίας σε ανασφάλιστους χρόνιους ασθενείς που χρειάστηκαν νοσηλεία και φάρμακα για την πάθησή τους.

Όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Ελλήνων Αιμορροφιλικών (ΣΠΕΑ) κ.Παναγιώτης Καρκάνης, πρόσφατα, ένας 25χρονος άνεργος και ανασφάλιστος νέος με αιμορροφιλία, χρειάστηκε θεραπεία με αντιαιμορροφιλικούς παράγοντες και νοσηλεία σε νοσοκομείο. Λίγο καιρό αργότερα έλαβε ειδοποίηση από την εφορία για οφειλή ύψους 20.000 ευρώ για τη θεραπεία του!

Τα προβλήματα των αιμορροφιλικών στην Ελλάδα ξεκινούν από το γεγονός ότι η αιμορροφιλία δεν έχει συμπεριληφθεί στη λίστα του υπουργείου Υγείας για τις παθήσεις που κρίνονται με αόριστη διάρκεια, παρόλο που είναι μία συγγενής ασθένεια η οποία συνοδεύει τους ασθενείς για όλη τους τη ζωή.

Ο Σύλλογος έχει ενημερώσει για την κατάσταση και τα προβλήματα των αιμορροφιλικών και παρά τη δέσμευση της αρμόδιας επιτροπής ότι θα συμπεριληφθούν στη λίστα των χρόνιων παθήσεων, τελικά η αιμορροφιλία δεν εντάχθηκε σε αυτή τη λίστα.

Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 900 άτομα με αιμορροφιλία, οι οποίοι καλύπτονται για τη θεραπεία τους από τα Κέντρα Αιμορροφιλικών τα οποία λειτουργούν στο Λαϊκό, το Ιπποκράτειο Αθηνών, το νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία και το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης.

Οι αιμορροφιλικοί κινδυνεύουν από συχνές αιμορραγίες ακόμα και με ένα απλό χτύπημα. Το αίμα των ατόμων με αιμορροφιλία, με απλά λόγια, δεν πήζει και γι' αυτό πρέπει να χορηγούνται – ανάλογα με το βαθμό της ασθένειας – αντιαιμορροφιλικοί παράγοντες.

Η θεραπεία καλύπτεται για τους ασφαλισμένους ασθενείς, αλλά όχι και για τους ανασφάλιστους, οι οποίοι δεν έχουν καμία πρόσβαση στη θεραπεία, ειδικά εκείνοι με ελαφριά μορφή αιμορροφιλίας για την οποία δεν προβλέπεται καταβολή επιδόματος.

Η αιμορροφιλία συνοδεύει το άτομο για όλη τη διάρκεια της ζωής του, οπότε είναι απόλυτα κατανοητό για ποιο λόγο πρέπει η αιμορροφιλία να ενταχθεί στη συγκεκριμένη λίστα των ασθενειών με αόριστη διάρκεια, αναφέρει ο κ. Π. Καρκάνης.

«Αφού καταθέσαμε υπόμνημα με επισυναπτόμενη επιστημονική τεκμηρίωση σε όλα τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής, τα οποία μας διαβεβαίωσαν τηλεφωνικώς ότι έχουν λάβει γνώση του θέματος και θα προσθέσουν την αιμορροφιλία στην επόμενη συνεδρίαση, συνειδητοποιήσαμε – προς δυσάρεστη μας έκπληξη - πως μετά τη δημοσιοποίηση της λίστας στις 31/10/2013, δεν συμπεριλαμβανόμασταν σε αυτή».

Ο κ. Καρκάνης τονίζει ότι πρέπει να γίνει κατανοητό και από πλευράς υπουργείου ότι η μη πρόσβαση στη θεραπεία, όχι μόνο δεν μειώνει το κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης, αλλά αντίθετα την αυξάνει λόγω των συχνών αιμορραγιών που παρουσιάζονται, καθώς επίσης υποβιβάζει την ποιότητα ζωής μας και θέτει σε κίνδυνο την ίδια μας την ζωή.

Πηγή: onmed.gr

Διαβάστε επίσης:

Οι κάτοικοι Πάρου-Αντίπαρου καταδικάζουν την πολιτική Γεωργιάδη

Σε αδυναμία τα νοσοκομεία μετά το «λουκέτο» στον ΕΟΠΥΥ

Ευαγγελισμός: «Σε απόγνωση οι ασθενείς για τη συνταγογράφηση»

Ελλάδα όπως... Ιράκ

Κίμωλος: 800 ψυχές έμειναν χωρίς γιατρό

Νοσοκομείο αρνήθηκε χορήγηση φαρμάκου, λόγω ανεπάρκειας πιστώσεων

Στην «τύχη» αφήνει τις ζωές των ασθενών η πολιτική του Α. Γεωργιάδη