TRAVEL

Μέτσοβο: Το στολίδι της Πίνδου είναι ιδανικός προορισμός για όλο τον χρόνο

Μέτσοβο: Το στολίδι της Πίνδου είναι ιδανικός προορισμός για όλο τον χρόνο

Πολλοί θεωρούν πως το Μέτσοβο είναι το πιο όμορφο χωριό της Πίνδου και, σίγουρα, όλοι παραδέχονται πως είναι μοναδικό.

Χτισμένο αμφιθεατρικά, σε υψόμετρο 1.200 μέτρων, πάνω από τον Μετσοβίτικο ποταμό, μοιάζει με πίνακας ζωγραφικής, έτσι όπως οι κατακόκκινες, κεραμιδένιες στέγες των αρχοντικών σπιτιών του ξεπροβάλλουν μέσα στο πυκνό, καταπράσινο βουνό. Πολύ συχνά, το χειμώνα, το τοπίο αλλάζει εντελώς όταν γίνεται ολόλευκο και το μόνο που ξεχωρίζει είναι ο καπνός από τα τζάκια που ζεσταίνουν τα σπίτια, μαζί με τη μυρωδιά του ξύλου στον αέρα… Η ατμόσφαιρα του χωριού, η ιστορία του, η μοναδική αρχιτεκτονική του και η πλούσια φύση τριγύρω το κάνουν όντως, μοναδικό.

Λιθόστρωτα δρομάκια και μικρές πλατείες με τρεχούμενα νερά συνδέουν τις γειτονιές στο Μέτσοβο και οι επισκέπτες δεν χορταίνουν το αναζωογονητικό περπάτημα. Διώροφα σπίτια με ξύλινα μπαλκόνια, με την πέτρα να κυριαρχεί, βάσει της ηπειρώτικης παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και παλιές εκκλησίες που αποπνέουν δέος και κατάνυξη.

Τα μεγάλα πλατάνια της κεντρικής πλατείας, τα καταστήματα που πωλούν παραδοσιακά προϊόντα – το τυρί Μετσοβόνε, σαφώς και ξεχωρίζει – αλλά και είδη λαϊκής τέχνης, στα οποία δύσκολα κάποιος αντιστέκεται: Μια παραδοσιακή ξύλινη γκλίτσα, ένα σκαμνί για το τζάκι, είναι αρκετά για να μεταφερθεί ο αέρας του βουνού και στο σπίτι της πόλης – έστω για λίγο…

Το Μέτσοβο είναι ένα βλάχικο κεφαλοχώρι που ιδρύθηκε τον Μεσαίωνα. Στις τρεις βρύσες της κεντρικής πλατείας δεν είναι σπάνιο να βρεθούν ακόμα και σήμερα ντόπιοι με παραδοσιακές φορεσιές. Το τέλος του δρόμου που περνάει από την πλατεία οδηγεί στον Αβερώφειο Κήπο, όπου βρίσκεται αναστηλωμένο το παραδοσιακό, πέτρινο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου. Μέσα στον κήπο, οι επισκέπτες θαυμάζουν διάφορα δέντρα που ευδοκιμούν στην Πίνδο, όπως τα πεύκα, τα έλατα, οι οξιές και πολλά άλλα.

Στο Ανθοχώρι Μετσόβου λειτουργεί το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης με παλαιούς ανακατασκευασμένους νερόμυλους, νεροτριβές και μαντάνια, που μεταφέρει την εικόνα και την καθημερινότητα αλλοτινών εποχών στην ορεινή Ελλάδα. Ολόκληρος ο χώρος εκεί είναι πανέμορφα διαμορφωμένος, με τρεχούμενα νερά και γεφυράκια, ενώ λειτουργεί και αναψυκτήριο.

Πολύ κοντά στο Μέτσοβο άλλωστε, οι επισκέπτες της περιοχής μπορούν να δουν τον νερόμυλο του Γκίνα, που βρίσκεται στις όχθες του Άραχθου ποταμού. Πρόκειται για ένα ιστορικό, διατηρητέο μνημείο που διαθέτει φύλακα και το οποίο συνδέεται με πέτρινο καλντερίμι με τη γειτονική Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Το μοναστήρι, που χτίστηκε το 1754, διαθέτει τέμπλο και εικόνες του 17ου αιώνα, ενώ το καμπαναριό του, από τη μέση και πάνω, είναι ξύλινο. Ακόμα ένα μοναστήρι που αξίζει την προσοχή των επισκεπτών στο Μέτσοβο είναι η Mονή του Αγίου Νικολάου, κοντά στην όχθη του Μετσοβίτικου ποταμού. Εκτιμάται ότι ιδρύθηκε επί Βυζαντίου, τον 14ο αιώνα, ενώ ανακαινίστηκε το 1700 και στη σύγχρονη εποχή αναστηλώθηκε από το Ίδρυμα Τοσίτσα.

Το Μέτσοβο άλλωστε, είναι πατρίδα σπουδαίων αντρών και ευεργετών της Ελλάδας όπως ο Αβέρωφ και ο Τοσίτσας, τα αρχοντικά των οποίων μπορούν οι επισκέπτες να δουν και σήμερα, καθώς έχουν μετατραπεί σε μουσεία: Το Κατώγι Αβέρωφ είναι σήμερα ένα εκπληκτικό οινοποιείο, όπου οι επισκέπτες βλέπουν και μαθαίνουν την ιστορία του περίφημου κρασιού. Αντίστοιχα, είναι πραγματική εμπειρία η επίσκεψη στην Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ, η οποία περιλαμβάνει έργα Ελλήνων ζωγράφων, χαρακτών και γλυπτών του 19ου και του 20ού αιώνα. Το Λαογραφικό Μουσείο Μετσόβου στεγάζεται στο αρχοντικό της οικογένειας Τοσίτσα, ενώ επίσης επισκέψιμο είναι το πρότυπο τυροκομείο Ιδρύματος Τοσίτσα-Αβέρωφ.
Στις ταβέρνες και τα εστιατόρια του Μετσόβου θα γευτούμε όλες τις παραδοσιακές νοστιμιές της περιοχής. Εκτός από το τυρί Μετσοβόνε, το χωριό φημίζεται για όλα τα γαλακτοκομικά του προϊόντα, τα ψητά κρέατα, ιδίως κοντοσούβλι και λουκάνικο και βεβαίως για τα κρασιά του.

Από τις βεράντες του Grand Forest Metsovo, που είναι «φωλιασμένο» στο βουνό απέναντι από το χωριό, οι επισκέπτες απολαμβάνουν θέα που κόβει την ανάσα προς το Μέτσοβο και τη φύση τριγύρω. Από εκεί ξεκινούν και πεζοπορικές διαδρομές στο βουνό, αλλά και «κυνήγι» μανιταριών άγριας τρούφας, εξερεύνηση της κοιλάδας Βάλια Κάλντα με τα απαράμιλλης ομορφιάς τοπία, πικ νικ στις όχθες της λίμνης του Μετσόβου και βόλτα στα γύρω χιονοδρομικά κέντρα, για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ. Το Μέτσοβο μπορεί να είναι και εξαιρετική αφετηρία για κοντινές μονοήμερες επιστέψεις στα Γιάννενα, τα Μετέωρα και τα Ζαγοροχώρια.

Διακοπές στο Μέτσοβο, όλες τις εποχές του χρόνου, για πραγματική γαλήνη και επαφή με τη φύση. Το βουνό και οι ομορφιές του, τα δέντρα, τα τρεχούμενα νερά, αλλά και το ίδιο το ιστορικό χωριό, παραδοσιακά χτισμένο, προσφέρει φιλοξενία που κάνει τους πάντες να νιώθουν ευπρόσδεκτοι, κάθε στιγμή.