ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Τι σηματοδοτεί το «πράσινο φως» Μπάιντεν για την πώληση των F-16 στην Άγκυρα - Η στάση της Αθήνας

Τι σηματοδοτεί το «πράσινο φως» Μπάιντεν για την πώληση των F-16 στην Άγκυρα - Η στάση της Αθήνας

Ο πρόεδρος της Τουρκίας πιέζε να δοθεί το πράσινο φως μετά και το ψήφισμα της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Το διπλωματικό πόκερ συνεχίζεται ανάμεσα στον Ταγίπ Ερντογάν και τις ΗΠΑ καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος έστειλε επιστολή στο Κογκρέσο για την πώληση των F-16 στην Τουρκία.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας πίεζε να δοθεί το πράσινο φως μετά και το ψήφισμα της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με την τουρκική ρητορική να ήταν εστιασμένη στο ότι εκπλήρωσε την δέσμευση της έναντι των Αμερικανών και περίμενε τώρα την ανταπόδοση από την αμερικανική κυβέρνηση.

Το επόμενο βήμα είναι η προώθηση της συμφωνίας για τα F-16 και στο Κογκρέσο και εδώ δεν είναι δεδομένο ότι τα πράγματα θα είναι εύκολα καθώς υπάρχει δυσαρέσκεια για την στάση της Τουρκίας απέναντι στο Ισραήλ. Δεν αποκλείεται επίσης το State Department μετά την τελευταία εξέλιξη να επιχειρήσει να στείλει στο Κογκρέσο και το θέμα της πώλησης των F-35 προς την Ελλάδα, κάτι που είχε δεσμευθεί ο Άντονι Μπλίνκεν στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στα Χανιά
και, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό ήταν το βασικό θέμα της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν τη Δευτέρα, καθώς και το επιτακτικό αίτημα των Αμερικανών για άμεση ένταξη ελληνικής φρεγάτας στη «Συμμαχία της Ερυθράς Θάλασσας» που αναμένεται να γίνει τις επόμενες ημέρες.

Τίποτα δεν είναι δεδομένο από τη στιγμή που υπάρχουν πληροφορίες ότι η Ουάσιγκτον αναμένει την οριστική απάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού για συμμετοχή της Ελλάδας και στη δεύτερη επιχείρηση των ομονοούντων κρατών κατά των Χούθι της Υεμένης, η οποία ίσως απαιτήσει την εκτέλεση χερσαίων αποστολών.

Οι ΗΠΑ θεωρούν αυτονόητη τη συναίνεση της Ελλάδας με σκοπό την προστασία των συμφερόντων της ελληνικής ναυτιλίας και οικονομίας και την οριστική εξάλειψη της απειλής.

Η ελληνική κυβέρνηση είναι σε στάση αναμονής αφού περιμένει την σχετική επιστολή από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού για το θέμα των F-35 , που θα προσδώσει στην Ελλάδα ένα σημαντικό στρατηγικό πλεονέκτημα σε οτι αφορά την ισορροπία ισχύος στο αέρα του Αιγαίου.

Όμως δεν είναι καθόλου ευχάριστο το γεγονός ότι η αμερικανική πλευρά συνεχίζει μέχρι την τελευταία στιγμή να συνδέει μια συμφωνία εξοπλιστικών προγραμμάτων προς την Ελλάδα, με την οποία έχει μια Στρατηγική σχέση την οποία μάλιστα εξυμνεί με κάθε ευκαιρία, με τις εξελίξεις και την πρόοδο ή την οπισθοδρόμηση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Στις 15 Φεβρουαρίου συνεδριάζουν οι υπουργοί Άμυνας των χωρών μελών του ΝΑΤΟ και η Βορειοατλαντικη Συμμαχία ευελπιστεί ότι μέχρι τότε ο Ταγίπ Ερντογάν θα έχει βάλει την υπογραφή του στην απόφαση της Τουρκική Εθνοσυνέλευσης ή θα κρατά την πένα του ως διπλωματικό χαρτί για να πιέσει τη Δύση για ανταλλάγματα.

Οι Σύμμαχοι είναι ικανοποιημένοι από την κίνηση της Άγκυρας και ενώ η Ουγγαρία να παραμένει πλέον το τελευταίο εμπόδιο για την προσχώρηση της Στοκχόλμης στη Συμμαχία.