ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Λιγνάδης: Η ανακριτική μαρτυρία του φερόμενου πρώτου θύματος - Μετ’ εμποδίων η κάλυψη της δίκης

Ο Δημήτρης Λιγνάδης
Ο Δημήτρης Λιγνάδης
Intimenews

Δημήτρης Λιγνάδης: Εκτός απροόπτου, ο άλλοτε δημοφιλής θεατρικός πρωταγωνιστής θα κληθεί σήμερα να ακούσει τον πρώτο μάρτυρα να περιγράφει όσα καταγγέλλει ότι υπέστη από εκείνον σε ηλικία μόλις 15 ετών

Πρόσωπο με πρόσωπο με το φερόμενο ως πρώτο του θύμα θα βρεθεί σήμερα για τρίτη φορά ο Δημήτρης Λιγνάδης στην αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας, όπου διεξάγεται η δίκη του για τέσσερις βιασμούς σε βάρος ανήλικων και ενήλικων προσώπων.

Έχουν προηγηθεί δύο συνεδριάσεις, χωρίς να ξεκινήσει ουσιαστικά η ακροαματική διαδικασία λόγω κωλυμάτων των παραγόντων της δίκης. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι σε μια δίκη με τεράστιο ενδιαφέρον για την κοινή γνώμη, όπου κατηγορούμενος βρίσκεται δημόσιο πρόσωπο το οποίο κατείχε και δημόσια θέση μέχρι τη στιγμή της εμπλοκής του με τη Δικαιοσύνη, πλήττεται η αρχή της δημοσιότητας με «φόντο» τα μέτρα για τον κορονοϊό.

Τόσο της άμεσης δημοσιότητας, αφού δεν επιτρέπεται η είσοδος στο κοινό για να παρακολουθήσει, όσο και της έμμεσης που εξασφαλίζεται από τα μέσα ενημέρωσης, στα οποία όμως δεν δίνεται η δυνατότητα να παρακολουθήσουν και να μεταφέρουν τη διαδικασία στους πολίτες. Οι μικρές αίθουσες του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας σε συνδυασμό με τον θλιβερά μικρό αριθμό διαπιστευμένων δημοσιογράφων που μπορεί να βρίσκεται εντός έπειτα από απόφαση της έδρας, οδηγεί στη μετ’ εμποδίων και εκ περιτροπής κάλυψη μιας εξαιρετικά σημαντικής διαδικασίας, με αποτέλεσμα να πλήττεται η κατοχυρωμένη αρχή της δημοσιότητας της δίκης, ο πλουραλισμός και το δικαίωμα στην ενημέρωση.

Εκτός απροόπτου, ο άλλοτε δημοφιλής θεατρικός πρωταγωνιστής θα κληθεί σήμερα να ακούσει τον πρώτο μάρτυρα να περιγράφει όσα καταγγέλλει ότι υπέστη από εκείνον σε ηλικία μόλις 15 ετών. Το φερόμενο ως θύμα, έχει καταγγείλει ότι βιάστηκε από τον Δημήτρη Λιγνάδη το 2011, όταν ανέπτυξαν φιλική σχέση εξαιτίας της επιθυμίας του νεαρού τότε αγοριού να γίνει ηθοποιός. «Αναζήτησα με δική μου πρωτοβουλία τη διεύθυνσή του στο Facebook και του έστειλα μήνυμα ρωτώντας τον αν μπορούσε να με συμβουλεύσει (…) Προς μεγάλη μου έκπληξη μου απάντησε αμέσως. Μού είπε ότι πρέπει να συναντηθούμε και να γνωριστούμε. Αισθάνθηκα μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια που θα συναντούσα έναν τόσο γνωστό ηθοποιό» εξηγεί ο μάρτυρας.

Σε συνάντησή τους στα τέλη Αυγούστου του 2011, σύμφωνα με όσα αναφέρονται και στο βούλευμα, ο ηθοποιός μαζί με τον ανήλικο και δύο φίλους του, βρέθηκαν στο σπίτι του θύματος. Όταν οι υπόλοιποι αποχώρησαν, όπως εξηγεί ο μάρτυρας, «Ξεκίνησε να μου κάνει ερωτήσεις για την ερωτική μου ζωή. Αισθάνθηκα πολύ αμήχανος και του είπα ότι δεν είχα ακόμη οποιαδήποτε ερωτική εμπειρία, ότι μου άρεσε πολύ μια συμμαθήτριά μου, αλλά είχα ανταλλάξει μαζί της μόνο ένα φιλί. Τότε άρχισε να με χαϊδεύει ξεκινώντας χαμηλά από τα πόδια μου κι ανεβαίνοντας προς τα πάνω έχωσε το χέρι του στο παντελόνι μου χαϊδεύοντας τα γεννητικά μου όργανα. Ένιωσα μούδιασμα, ντροπή και δυσαρέσκεια και του είπα να σταματήσει, ότι δεν θέλω διότι μ’ αρέσουν τα κορίτσια».

Κατά τον μάρτυρα, ο κατηγορούμενος δεν έδειξε να ενοχλείται, τον αποχαιρέτησε και έφυγε. Κρίνοντας πως η κατάσταση είχε ξεκαθαρίσει μεταξύ τους, ο ανήλικος κάλεσε τον ηθοποιό το φθινόπωρο του 2011 στο σπίτι του, όπου βρισκόταν και πάλι με φίλους του, με τον Δημήτρη Λιγνάδη να εμφανίζεται κερδίζοντας ξανά την εμπιστοσύνη του καταγγέλλοντος. Όταν λίγο καιρό αργότερα ο κατηγορούμενος κάλεσε το θύμα στο διαμέρισμα του για να συζητήσουν για το επαγγελματικό του μέλλον, του πρόσφερε αλκοόλ και τσιγάρο με ινδική κάνναβη. «Όταν βρέθηκα στο διαμέρισμά του καθίσαμε σε έναν καναπέ, μού έβαλε ένα ποτό, που μού είπε ότι ήταν τζιν, η προτίμησή του, και μού έδωσε να καπνίσω ένα τσιγαριλίκι. Ξαφνικά, μετά από δύο γουλιές ποτού και πριν ακόμη τελειώσω το τσιγάρο, ένιωσα μια υπερβολική έξαψη, αφόρητη ναυτία, τρομερή ζάλη. Παρέλυσα σ’ ολόκληρο το σώμα μου, κι άρχισα να χάνω την επαφή με το περιβάλλον, να σβήνω κυριολεκτικά. Δεν είχα δύναμη να κουνήσω ούτε τα βλέφαρά μου κι ανέπνεα με δυσκολία».

Ο μάρτυρας περιέγραψε πως άρχισε σταδιακά να χάνει τις αισθήσεις του και η τελευταία εικόνα που έχει από εκείνο το βράδυ ήταν ο «μηνυόμενος να έχει γονατίσει μπροστά στο πρόσωπό μου, να μου πιέζει με το ένα χέρι τις σιαγόνες μου για να τις ανοίξει και στη συνέχεια (…) να με βιάζει. Δεν γνωρίζω τι άλλο μού συνέβη εκείνο το βράδυ διότι λιποθύμησα. Όταν ξαναβρήκα τις αισθήσεις μου ήμουν γυμνός στον καναπέ, ενώ είχε ήδη ξημερώσει. Σηκώθηκα μετά βίας, η ναυτία που ένιωθα ήταν απερίγραπτη κι όλο μου το σώμα πονούσε. Ντύθηκα όπως όπως και τρεκλίζοντας όρμησα προς την πόρτα της εξόδου».

Διαβάστε επίσης:

Δημήτρης Λιγνάδης: Αποδοκιμάστηκε κατά την έξοδό του από τα δικαστήρια - Δείτε το βίντεο