ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Δίκη Λιγνάδη: Καταθέτουν οι φίλοι του πρώτου φερόμενου θύματος την Παρασκευή

Δίκη Λιγνάδη: Καταθέτουν οι φίλοι του πρώτου φερόμενου θύματος την Παρασκευή

Δίκη Λιγνάδη: Συνολικά ο δικηγόρος του κατηγορούμενου σκηνοθέτη εντόπισε 19 αντιφάσεις στις οποίες υπέπεσε -κατά τον ίδιο- ο μάρτυρας.

Με τις καταθέσεις των φίλων του φερόμενου πρώτου θύματος του Δημήτρη Λιγνάδη αναμένεται να ξεκινήσει η τρίτη συνεδρίαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου την Παρασκευή, ενώπιον του οποίου δικάζεται ο σκηνοθέτης και ηθοποιός για τέσσερις βιασμούς ανήλικων και ενήλικων προσώπων.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται να ζητηθεί εκ νέου εξέταση του πρώτου μάρτυρα και καταγγέλλοντος, καθώς ο εισαγγελέας της έδρας ζήτησε την παρουσία του στη δίκη προκειμένου να του υποβάλλει νέες ερωτήσεις, αν αυτό απαιτηθεί από την εξέλιξη της διαδικασίας.

Η προηγούμενη συνεδρίαση είχε λήξει επεισοδιακά, καθώς ο συνήγορος του Δημήτρη Λιγνάδη, Αλέξης Κούγιας κατέθεσε μήνυση σε βάρος του πρώτου μάρτυρα για ψεύδη κατάθεση. «Η κατάθεση είναι απολύτως ψευδής. Η μήνυση υποβλήθηκε 10 ή 11 χρόνια μετά από το συμβάν, δεν υπάρχει ιατροδικαστική έκθεση, αλλά ούτε και μάρτυρες» σχολίασε ο Αλέξης Κούγιας υποστηρίζοντας ότι ο μάρτυρας «έπεσε σε αντιφάσεις σχετικά με το πότε αποφάσισε να υποβάλει μήνυση, μπέρδεψε τις ημερομηνίες, δεν είπε αλήθεια για την επαγγελματική του ταυτότητα, πρόκειται περί κοινού απατεώνα».

Συνολικά ο δικηγόρος του κατηγορούμενου σκηνοθέτη εντόπισε 19 αντιφάσεις στις οποίες υπέπεσε -κατά τον ίδιο- ο μάρτυρας. «Ζητούμε την εφαρμογή του άρθρου 38 και να διαβιβαστεί η μήνυση στην εισαγγελία για να ασκήσει δίωξη» ανέφερε με τον συνήγορο του μάρτυρα και μηνυτή Γιάννη Βλάχο να επιφυλάσσεται να σχολιάσει στη σημερινή συνεδρίαση. Σημειώνεται, ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης μέσω του δικηγόρου του προχώρησε σε υποβολή μήνυσης και αγωγής κατά του κ. Βλάχου, εξαιτίας της «συνεχιζόμενης έλλειψης σεβασμού του τεκμηρίου αθωότητας του», όπως ανέφερε σε ανακοίνωση του ο δικηγόρος του Αλέξης Κούγιας.

«Η εντολή που έχουμε λάβει από τον κ. Δημήτριο Λιγνάδη, είναι να ασκήσουμε αγωγή κατά του Ιωάννη Βλάχου με αίτημα την καταβολή χρηματικής ικανοποίησης 20.000 ευρώ για κάθε του τηλεοπτική εμφάνιση σχετικά με τη συγκεκριμένη υπόθεση από την πρώτη φορά που εμφανίστηκε, πριν ένα χρόνο, μέχρι και σήμερα και για όσες φορές τυχόν το πράξει στο μέλλον» αναφέρεται στην ανακοίνωση, ενώ προαναγγέλεται αγωγή σε βάρος και της δικηγόρου Μαρίας Κουρτέση, της παρουσιάστριας Ελεονώρας Μελέτη, της Φαίης Σκορδά αλλά και του Γρηγόρη Βαλλιανάτου.

Ο πρώτος μάρτυρας και μηνυτής του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου εξετάσθηκε συνολικά για περισσότερες από 8 ώρες σε 2 συνεδριάσεις του δικαστηρίου. Ο νεαρός άνδρας περιέγραψε στο δικαστήριο έναν εφιάλτη τον οποίο προσπαθούσε να απωθήσει από το μυαλό του όλα αυτά τα χρόνια, μέχρι τη στιγμή που άκουσε τη συνέντευξη του Βασίλη Κυπαρισσόπουλου, στην οποία έκανε λόγο για βιασμό του από τον σκηνοθέτη. Μπορεί εκείνη η υπόθεση να ήταν νομικά «νεκρή», αλλά ο μάρτυρας κινητοποιήθηκε και αποφάσισε να καταγγείλει -όπως είπε- όσα ο ίδιος βίωσε. «Ο κατηγορούμενος με χειρίστηκε, με εκμεταλλεύτηκε. Εκμεταλλεύτηκε την αθωότητα μου σε αυτή την ηλικία που δεν είχα εμπειρίες από τίποτα. Ήμουν το κατάλληλο θύμα. Μου πήρε πολλά χρόνια να το διαχειριστώ μόνος αυτό το πράγμα. Επηρέασε τη φύση μου, άρχισα να νιώθω ενοχή, ότι εγώ έκανα κάτι λάθος» είπε στο δικαστήριο.

Η κατάθεση ξεκίνησε από τη γνωριμία του με τον σκηνοθέτη μέσω Facebook, την οποία επεδίωξε το ίδιο το θύμα, αφού -όπως ανέφερε- ήθελε να ασχοληθεί με τον καλλιτεχνικό χώρο. Αναφερόμενος στη νύχτα του καταγγελλόμενου βιασμού του, περιέγραψε: «Μπήκα στο σαλόνι, μου πρόσφερε κάτι να φάω και μου είπε ότι «ήρθε η ώρα να δούμε τι θα κάνουμε πως θα προχωρήσουμε και πότε θα πάμε στον Ρουβά». (…) Ήπια το πότο έκανα και το τσιγάρο. Αυτή τη φορά όμως ήταν πολύ πιο διαφορετικό από άλλες φορές. Ένιωθα σαν ταχυπαλμίες, ότι δεν καταλαβαίνω τι γίνεται γύρω μου. Ο κατηγορούμενος γδύθηκε τελείως εγώ εκείνη τη στιγμή δεν μπορούσα να σηκώσω ούτε χέρι ούτε πόδι» ανέφερε και περιέγραψε πως στη συνέχεια ο σκηνοθέτης τον κακοποίησε σεξουαλικά και τον βίασε.

«Έχασα τις αισθήσεις μου. Ξύπνησα την επόμενη ημέρα, με κάτω το παντελόνι και το εσώρουχό μου. Εκείνη τη στιγμή ένιωθα πολύ φόβο. Ντύθηκα πολύ γρήγορα, δεν τον είδα στο σαλόνι και άνοιξα την πόρτα και έφυγα. Δεν είπα σε κανέναν τίποτα. Θυμόμουν τα τελευταία λεπτά πριν λιποθυμήσω αλλά ήξερα ότι ο κατηγορούμενος με είχε βιάσει» υποστήριξε ο μάρτυρας και συμπλήρωσε ότι ένιωσε φοβισμένος και δεν ήξερε με ποιο τρόπο να αντιδράσει.

Διαβάστε επίσης:

Μήνυση Λιγνάδη και κατά των δικηγόρων των φερόμενων θυμάτων