ΕΘΝΙΚΑ

Παναγιωτόπουλος: Κρίσιμος Γενάρης! Έρχονται Rafale, στη Βουλή Belh@rra, τι ισχύει για κορβέτες, F-35

Παναγιωτόπουλος: Κρίσιμος Γενάρης! Έρχονται Rafale, στη Βουλή Belh@rra, τι ισχύει για κορβέτες, F-35
Ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος. Δίπλα του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και πίσω του ο Αρχηγός ΓΕΑ
INTIME

Τα μηνύματα του υπουργού Άμυνας κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου στην Τουρκία, οι εξελίξεις στα εξοπλιστικά και η ενίσχυση των συμμαχιών με χώρες - «κλειδιά» στην γεωπολιτική σκακιέρα.

Απαντήσεις για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, τα γεωπολιτικά δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, τις καθοριστικές συμμαχίες με τις χώρες του αραβικού κόσμου και των Βαλκανίων, και φυσικά για την εξοπλιστική ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, έδωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, κατά την εθιμοτυπική συνάντηση της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων με τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους στο υπουργείο Άμυνας.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος, αφού ευχήθηκε καλές γιορτές σε όλους τους δημοσιογράφους, συνομίλησε μαζί τους για σχεδόν δύο ώρες, δίνοντας απαντήσεις για όλο το φάσμα των θεμάτων που κυριαρχούν στην ατζέντα των ελληνοτουρκικών θεμάτων και των εξοπλιστικών. Μαζί με τον υπουργό Άμυνας, το «παρών» στην συνάντηση με τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους έδωσαν ο υφυπουργός κ. Νίκος Χαρδαλιάς, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και οι Αρχηγοί των τριών Επιτελείων, ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης και ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης.

Ο υπουργός Άμυνας, ερωτηθείς για την εμπρηστική ρητορική στην οποία επιδίδεται η τουρκική ηγεσία, φρόντισε να στείλει αιχμηρή απάντηση στον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ, που πριν μερικές μέρες δήλωσε πως οι Τούρκοι κομάντο μπορούν να φτάσουν στο Καστελλόριζο… κολυμπώντας! «Ας έρθει κολυμπώντας. Αφού δήλωσε ότι μπορεί να το κάνει, ας έρθει κολυμπώντας», είπε με ένα σαρδόνιο χαμόγελο ο κ. Παναγιωτόπουλος, διαμηνύοντας πως οι Ένοπλες Δυνάμεις που υπηρετούν στο Σύμπλεγμα της Μεγίστης είναι πανέτοιμες, ενώ το φρόνημα των πολιτών που φυλάττουν Θερμοπύλες, τόσο στο Καστελλόριζο όσο και σε ολόκληρο το Ανατολικό Αιγαίο και τον Έβρο, είναι υψηλότατο.

Με αφορμή τα τέσσερα πολύνεκρα ναυάγια που σημειώθηκαν στο Αιγαίο τις τελευταίες ημέρες, ο κ. Παναγιωτόπουλος εξέφρασε τον προβληματισμό και την ανησυχία του για την αλλαγή τακτική από την Άγκυρα, τονίζοντας πως οι Ένοπλες Δυνάμεις, σε συνεργασία με το Λιμενικό και όλες τις αρμόδιες Αρχές, είναι σε ετοιμότητα για να σώσουν κατ’ αρχάς αθώες ψυχές στο Αιγαίο και φυσικά για να απαντήσουν σε όποια προκλητική ενέργεια της Τουρκίας. «Δεν φτάνει όμως μόνο η δική μας ετοιμότητα και αντίδραση. Πρέπει όλοι οι μηχανισμοί της Ευρώπης να κινητοποιούνται. Η Ευρώπη οφείλει να ερμηνεύσει τις πρακτικές αυτές ως υβριδικού τύπου απειλή κι από κει πέρα να την αντιμετωπίσει. Πώς; Με την ταυτοποίηση των διακινητών ως εγκληματική οργάνωση και λήψη μέτρων για τους κρατικούς δρώντες που τους ενισχύουν», ανέφερε ο υπουργός.

Αναφερόμενος στα εξοπλιστικά, ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε πως «ο Ιανουάριος είναι πολύ κρίσιμος μήνας. Θα τρέξουν μια σειρά από πολύ σημαντικά ζητήματα για τα οποία δουλεύουμε μεθοδικά εδώ και πολύ καιρό. Τα πρώτα έξι μαχητικά Rafale, όπως γνωρίζετε, έρχονται στην Ελλάδα στις 19 Ιανουαρίου, ενώ εντός του ίδιου μήνα θα περάσει από τη Βουλή και η συμβασιοποίηση των φρεγατών Belh@rra», είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας εκφράζοντας την ικανοποίηση και το σεβασμό του στην εξαιρετική δουλειά που πραγματοποιείται από τα στελέχη του ΓΕΝ και της ΓΔΑΕΕ για την ολοκλήρωση των συμβάσεων.

Οι κορβέτες και το μήνυμα στους «μνηστήρες»

Από τη συζήτηση δεν θα μπορούσε φυσικά να λείπει το ζήτημα απόκτησης νέων κορβετών, με τον κ. Παναγιωτόπουλο να επιβεβαιώνει πως οι προτάσεις που έχουν φτάσει στο ελληνικό «Πεντάγωνο» είναι των Γάλλων για τις κορβέτες Gowind, των Ιταλών για τις κορβέτες κλάσης Doha και των Ολλανδών για τις κορβέτες Sigma 10514.

Ο επικεφαλής της πολιτικής ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, φρόντισε να στείλει μήνυμα προς τους «μνηστήρες» πως πλέον δεν μπορούμε να μιλάμε μόνο για αγορά νέων πλοίων, αλλά απαιτείται επένδυση από τις υποψήφιες χώρες στα ελληνικά ναυπηγεία. «Στην περίπτωση των φρεγατών, κάναμε ένα βήμα πίσω γιατί θέλουμε να αποκτήσουμε τα νέα πλοία όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Οι Γάλλοι, σας θυμίζω, έχουν πει πως θα μας παραδώσουν το πρώτο πλοίο το 2025 και τα άλλα δύο το 2026. Στις 12-13 Ιανουαρίου μάλιστα, σχεδιάζουμε να πάμε στα ναυπηγεία της Naval Group στη Λοριάν για την επίσημη τελετή έναρξης των εργασιών, που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη. Αντιλαμβάνεστε πως αν ξεκινούσε η κατασκευή των φρεγατών στην Ελλάδα, υπό τις παρούσες συνθήκες στα ελληνικά ναυπηγεία, η παραλαβή των φρεγατών θα καθυστερούσε», εξήγησε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Ο ίδιος ωστόσο ξεκαθάρισε πως παρά το γεγονός ότι και οι κορβέτες πρέπει να ενταχθούν το συντομότερο δυνατόν στη δύναμη του ελληνικού Στόλου, πλέον είναι αναγκαίο ο κάθε «μνηστήρας» να καταθέσει πρόταση για παραγωγή στα ελληνικά ναυπηγεία. «Κάποιοι μας λένε πως πρέπει πρώτα να αγοράσουμε πλοία από αυτούς και μετά να συζητήσουμε για επενδύσεις στα ελληνικά ναυπηγεία. Είμαστε σαφείς, πρώτα πρέπει να υπάρξει δέσμευση για επένδυση και κατασκευή πλοίων στα ελληνικά ναυπηγεία και μετά να συζητήσουμε για το ποια κορβέτα θα πάρουμε. Εμείς, είμαστε διαυεθειμένοι να δεχτούμε πως η πρώτη κορβέτα θα φτιαχτεί στα ναυπηγεία της Γαλλίας, της Ολλανδίας ή της Ιταλίας, όμως οι επόμενες θα πρέπει να κατασκευαστούν στην Ελλάδα», τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Υπενθυμίζουμε πως οι Γάλλοι της Naval Group είναι οι μόνοι έως τώρα που δίνουν το δικαίωμα στην Ελλάδα να κατασκευάζει και να εξάγει την Gowind αν προχωρήσει η συμφωνία για αγορά από το Πολεμικό Ναυτικό των πρώτων τεσσάρων κορβετών.

Η συνεργασία με τις ΗΠΑ και τα F-35

Όσον αφορά τη συνεργασία με τις ΗΠΑ και την εμβάθυνση της αμυντικής συμμαχίας (MDCA), ο κ. Παναγιωτόπουλος τη χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική και με πολλαπλά οφέλη για τη χώρα μας, τόσο σε γεωστρατηγικό επίπεδο όσο και στα εξοπλιστικά. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Άμυνας γνωστοποίησε πως τον Φεβρουάριο θα μεταβεί στις ΗΠΑ για επαφές με τον Αμερικανό ομόλογό του, Λόιντ Όστιν, κατά τη διάρκεια των οποίων θα συζητηθεί όλο το πλαίσιο συνεργασίας των δύο χωρών, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια, ενώ είναι δεδομένο πως θα συζητηθούν και τα εξοπλιστικά.

Όπως είπε ο υπουργός, μετά τη συμφωνία για απόκτηση 1.200 τεθωρακισμένων οχημάτων Μ1117 από το απόθεμα του αμερικανικού στρατού, υπάρχουν οπλικά συστήματα για τα οποία έχουν εκφράσει ενδιαφέρον τα τρία Επιτελεία, ώστε να αποκτηθούν μεταχειρισμένα από τις ΗΠΑ. Όσο για τα F-35, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε πως υπάρχουν συζητήσεις με την Ουάσινγκτον και τη Lockheed Martin, επισημαίνοντας πως δεν αποκλείεται και κατά το ταξίδι του στις ΗΠΑ να έχει σημαντικές επαφές για το ενδεχόμενο απόκτησης του κορυφαίου μαχητικού 5ης γενιάς παγκοσμίως. «Ο σχεδιασμός είναι εύκολος, η χρηματοδότηση είναι το δύσκολο», ανέφερε με νόημα ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι όλα προχωράνε, ενώ οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ αναμένεται να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο.

Ο υπουργός Άμυνας τόνισε πως εκτός από την εμβάθυνση της συνεργασίας με χώρες της Δύσης, είναι πολύ σημαντική και η ενίσχυση των συμμαχιών με χώρες του αραβικού κόσμου, αλλά και των Βαλκανίων, φέρνοντας ως παράδειγμα τη συνεχή ενδυνάμωση της συνεργασίας με την πανίσχυρη Αίγυπτου του Στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. «Πολλοί ίσως να μην το αντιλαμβάνονται, αλλά η συμμαχία μας με την Αίγυπτο είναι καταλυτική και σκοπεύουμε να την ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο», τόνισε ο επικεφαλής της πολιτικής ηγεσίας του ελληνικού «Πενταγώνου».

Τέλος, ερωτηθείς ο κ. Παναγιωτόπουλος για το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού στο στράτευμα, ξεκαθάρισε ότι «για να πάμε σε υποχρεωτικότητα, απαιτείται στέρεος κυρωτικός μηχανισμός. Αν δεν βρούμε έναν τέτοιο μηχανισμό, δεν μπορεί να γίνει διότι μετά θα έχουμε ζητήματα κατάλυσης του στρατεύματος. Συντασσόμαστε με τη γενική γραμμή της κυβέρνησης σε αυτό το ζήτημα», ανέφερε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νέα μέτρα: Αυτοί είναι οι νέοι περιορισμοί για νυχτερινά κέντρα, μάσκες, γήπεδα και τηλεργασία

Χαμός στον αέρα με Μαλέσκου και Χαλκιά: «Για σένα κούκλα μου», «το όνομά μου είναι Ιωάννα»

Πάτρα: «Με αγαπάει ο Θεός, έχω ρεπό», είπε ο 42χρονος λίγες ώρες πριν από το μοιραίο τροχαίο