Αιχμηρή απάντηση ΥΠΕΞ: Η Τουρκία δεν έχει φτάσει ακόμα στον 21ο αιώνα

Αιχμηρή απάντηση ΥΠΕΞ: Η Τουρκία δεν έχει φτάσει ακόμα στον 21ο αιώνα

Συνέχεια στη «σκληρή» κόντρα που έχει ξεσπάσει τα τελευταία εικοσιτετράωρα ανάμεσα στο ελληνικό και τουρκικό ΥΠΕΞ δίνει άτυπα και μέσω κύκλων (ωστόσο) η Αθήνα απαντώντας στην ειρωνική ανακοίνωση των Τούρκων περί Ισλάμ και νεωτερικότητας. Την ίδια ώρα, η γειτονική χώρα φαίνεται πως συνεχίζει ακάθεκτη το ρεσιτάλ προκλητικότητας, έχοντας απέναντί της μια «χλιαρή» και «άνευρη» ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά στα ζητήματα εθνικής σημασίας τα οποία, όπως επιβεβαιώνει σε κάθε ευκαιρία (και οι Τούρκοι δίνουν αν μη τι άλλο πολλές), αντιμετωπίζει ελαφρά τη καρδία...

«Εάν η Τουρκία δεν έχει ακόμα κατανοήσει ή δεν καταβάλλει προσπάθειες για να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της για την προστασία των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αυτό σημαίνει ότι η χώρα αυτή δεν έχει φτάσει ακόμα στον 21ο αιώνα» απαντούν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών στη σημερινή ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Οι ίδιες πηγές απορρίπτουν ως «εντελώς αβάσιμους» τους τουρκικούς ισχυρισμούς «περί δήθεν ζητήματος θρησκευτικής ελευθερίας στην Ελλάδα, όταν είναι γνωστό σε όλους ότι στη Θράκη της ισονομίας και του σεβασμού των πολιτών, όπου η δημοκρατία λειτουργεί υποδειγματικά, λειτουργούν απρόσκοπτα πάνω από 320 μουσουλμανικά τεμένη».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με την ανακοίνωσή του εγκαλεί, μεταξύ άλλων, την Ελλάδα ότι «εδώ και χρόνια δεν επιτρέπει την κατασκευή τεμένους στην πρωτεύουσά της, παρεμβαίνει συνεχώς στις θρησκευτικές ελευθερίες της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη και μπερδεύει την εναντίωση προς το Ισλάμ με τον εκσυγχρονισμό».

Η ανακοίνωση αυτή ήταν η απάντηση στην αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών το οποίο είχε καταδικάσει «ως οπισθοδρομική» την ανακοίνωση των τουρκικών αρχών για τον προγραμματισμό της ανάγνωσης του κορανίου στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη επ' ευκαιρία του Ραμαζανιού, κάνοντας λόγο για ακατανόητες εμμονές, που αγγίζουν τα όρια της θρησκοληψίας, για μουσουλμανικές τελετές σε ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που φανερώνουν έλλειψη σεβασμού και επαφής με την πραγματικότητα.

Επιπλέον, το ελληνικό ΥΠΕΞ σημείωνε πως τέτοιες ενέργειες δεν είναι συμβατές με σύγχρονες, δημοκρατικές και κοσμικές κοινωνίες.