ΕΛΛΑΔΑ

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Ποιο lockdown; Αυξημένη κίνηση στις κεντρικές λεωφόρους της Αθήνας

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Ποιο lockdown; Αυξημένη κίνηση στις κεντρικές λεωφόρους της Αθήνας

Έβδομάδα… lockdown ξημέρωσε τη Δευτέρα (9/11), με τις εικόνες στους δρόμους να μην θυμίζουν εκείνες του Μαρτίου.

Ρεπορτάζ: Ευδοκία Μύτιλη, Λευτέρης Παρτσάλης, Σπύρος Μελλισάρρης

Από το πρωί του Σαββάτου (6/11), η χώρα κατέβασε -ξανά- ρολά μετά την απόφαση της κυβέρνησης για νέο lockdown λόγω του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Το Σαββατοκύριακο οι δρόμοι ήταν έρημοι θυμίζοντας εικόνες της πρώτης απαγόρευσης κυκλοφορίας. Αυτό μπορούμε να πούμε πως είχε εξήγηση καθώς τα σχολεία δεν λειτουργούσαν, ενώ μεγάλη μερίδα κόσμου δεν εργαζόταν.

Οι εικόνες αυτές άλλαξαν το πρωί της Δευτέρας (9/11), με το Newsbomb.gr να βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας και να σας μεταδίδει εικόνες. Στην Πανεπιστημίου, υπάρχει σχετικά αυξημένη κίνηση των οχημάτων, που σε καμία περίπτωση δεν θυμίζει τους άδειους δρόμους που είδαμε στο lockdown την άνοιξη.

Εικόνες από την Πανεπιστημίου στις 7:30 το πρωί της Δευτέρας:

Αυξημένη είναι η κίνηση και στις λεωφόρους Αλεξάνδρας και Αθηνών, με τους οδηγούς να μετακινούνται για την εργασία τους, αλλά και για τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία τα οποία λειτουργούν κανονικά.

Το μετρό έχει συνεχή ροή από κόσμο, που κατευθύνεται προς την εργασία του ή έχει βγει για τις αναγκαίες δουλειές του.

Μπλόκα έχουν στηθεί από την ΕΛ.ΑΣ. σε σταθμούς διοδίων, αλλά και στο κέντρο της πρωτεύουσας. Οι παραβάτες θα πληρώνουν πρόστιμο 300 ευρώ.

Δείτε φωτογραφίες από τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στα διόδια της Ελευσίνας:

Οι επιτρεπόμενες μετακινήσεις

 • Εργασία
 • Μετάβαση στο σχολείο
 • Μετάβαση σε καταστήματα τροφοδοσίας
 • Μετάβαση σε τράπεζα
 • Λόγοι υγείας (επίσκεψη σε γιατρό, φαρμακείο)
 • Μετάβαση σε κηδεία
 • Σωματική άσκηση
 • Μετάβαση διαζευγμένων γονέων

Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών, όπως έχει διευκρινιστεί, οι λόγοι που μπορεί να μετακινηθεί κανείς μειώνονται και είναι οι εξής:

 • Έκτακτη ανάγκη
 • Εργασία
 • Βόλτα κατοικίδιου

Πώς θα πάτε για δουλειά στη διάρκεια του lockdown

Μια από τις σταθερές κινήσεις που θα επιτρέπεται να κάνει κανείς μέσα στην καραντίνα, είναι αυτή που αφορά την εργασία. Όσοι συνεχίζουν να έχουν υποχρεωτική παρουσία στον χώρο εργασίας τους, θα πρέπει να έχουν βεβαίωση τύπου Α.

Όπως αναφέρει και το forma.gov.gr αυτή παρέχεται με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος από τον εργοδότη. Σε περίπτωση νομικού προσώπου παρέχεται από τον νόμιμο εκπρόσωπό του, ενώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους συμπληρώνει τα στοιχεία ο ίδιος.

Πώς θα πάτε το παιδί σας στο δημοτικό και στο νηπιαγωγείο

Πρόβλεψη για άδεια μετακίνησης υπάρχει και για τους μαθητές των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων, αλλά και για τους γονείς τους. Οι βεβαιώσεις παρέχονται από το forma.gov.gr και συμπληρώνονται από τους γονείς ενώ πρέπει να φέρουν την υπογραφή του διευθυντή του σχολείου.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην ενημέρωση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, την Πέμπτη (5.11), διευκρινίστηκε και τι ισχύει για τους μαθητές που μετακινούνται με ταξί. Στο όχημα θα μπορούν να επιβαίνουν μέχρι τέσσερα άτομα, με τους μαθητές να υποχρεούνται να έχουν μαζί τους σχετική βεβαίωση και από τον διευθυντή του σχολείου.

Όσο αφορά τους κηδεμόνες που θα συνοδεύουν τα παιδιά στα σχολείο, θα πρέπει πέρα από τη σχετική βεβαίωση, να στείλουν με sms τον κωδικό «4» στο 13033.

Σε κάθε μετακίνηση πρέπει οι πολίτες να έχουν μαζί τους αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο καθώς και συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης (εκτυπωμένο ή χειρόγραφο) ή το SMS επιβεβαίωσης, για να το επιδείξουν σε περίπτωση ελέγχου.

 1. Αποστολή SMS

Μπορείτε να στείλετε από το κινητό σας μήνυμα SMS στον αριθμό 13033 χωρίς χρέωση.

Το SMS πρέπει να είναι της μορφής:

X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

 1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
 2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
 3. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
 4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο.
 5. Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
 6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Θα λαμβάνετε ως απάντηση:

Μετακίνηση [κενό] X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη από κινητά τηλέφωνα με κάρτα SIM των παρόχων κινητής τηλεφωνίας που λειτουργούν στην Ελλάδα (Cosmote, Vodafone GR, Wind). Προκειμένου να κάνουν χρήση της υπηρεσίας 13033 οι πολίτες με συσκευή που έχει κάρτα SIM δικτύου του εξωτερικού, μπορούν να προμηθευτούν μια σύνδεση καρτοκινητού από τα σημεία πώλησης των παρόχων. Υπενθυμίζεται ότι η χρήση της υπηρεσίας 13033 είναι δωρεάν.

Τα μηνύματα του 13033 αφορούν αποκλειστικά σε επιβεβαίωση κατ'εξαιρεση μετακίνησης. Το 13033 δεν στέλνει μηνύματα που παραπέμπουν σε εγκατάσταση λογισμικού ή σε ιστοσελίδα άλλη από το forma.gov.gr

 1. Συμπλήρωση Εντύπου

Εναλλακτικά, μπορείτε να κατεβάσετε, να συμπληρώσετε, και να φέρετε μαζί σας ένα από τα ακόλουθα έντυπα, κατά περίπτωση.

 1. Χειρόγραφη Βεβαίωση

Η χειρόγραφη βεβαίωση πρέπει να έχει τις εξής πληροφορίες:

 1. Όνομα/Επίθετο
 2. Διεύθυνση Κατοικίας
 3. Λόγο μετακίνησης που εμπίπτει στις παραπάνω επιτρεπόμενες κατηγορίες και διεύθυνση προορισμού
 4. Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Ξημέρωσε η πρώτη εργάσιμη – Πώς θα πάτε για δουλειά εν μέσω καραντίνας